Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Donald Trump ringede sent mandag for at ønske Tyrkiets Recep Tayyib Erdogan tillykke med sejren i  søndagens folkeafstemning (arkivfoto).
Foto: Alex Brandon/AP

Donald Trump ringede sent mandag for at ønske Tyrkiets Recep Tayyib Erdogan tillykke med sejren i søndagens folkeafstemning (arkivfoto).

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump ønsker Erdogan tillykke med valgsejren

Mens EU’s statsledere og internationale organisationer udtrykker bekymring efter den tyrkiske folkeafstemning, ringede Trump i nat og sagde tillykke.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Donald Trump greb sent mandag aften knoglen og ringede til Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan for at ønske tillykke med sejren i søndagens folkeafstemning, der styrker præsidentens rolle i Tyrkiet.

En afstemning som internationale observatører kritiserer for tvivlsom demokratisk legitimitet

Det oplyser både tyrkiske og amerikanske regeringskilder til Washington Post. De to præsidenter talte desuden om det nylige amerikanske angreb i Syrien, som svar på Assad-styrets brug af giftgas overfor civilbefolkningen. Præsident Trump takkede sin tyrkiske kollega for hans opbakning til den amerikanske aktion, og de drøftede den overordnede situation i det borgerkrigsplagede land.

I konflikt med udenrigsministeriet

Trumps nøjagtige formuleringer er endnu ikke kendt, men en ren lykønskning synes umiddelbart både i konflikt med meldingerne fra både de europæiske allierede og fra andre dele af den amerikanske regering.

Flere europæiske lande har udtrykt frygt for, at den nye styreform er et skridt på vejen væk fra demokrati i Tyrkiet.

»Mærkeligt at demokrati bruges til at indskrænke demokrati. Anfægter ikke flertallets ret, men er nu ret bekymret over ny tyrkisk styreform«, skrev Lars Løkke Rasmussen på Twitter. Angela Merkel opfordrede i sine kommentarer Erdogan til at gå i dialog med det store nej-mindretal.

Tidligere mandag udtrykte det amerikanske udenrigsministerium sig på linje med EU-landene bekymret over »uregelmæssigheder på valgdagen og en ulige kamp igennem valgkampagnen«. USA opfordrede Tyrkiet til  til at »beskytte de fundamentale frihedsrettigheder for hele befolkningen - uanset hvad de stemte den 16. april«, som det hedder i en udtalelse fra talsmand Mark Toner.

Kom på kant med Trumps forgænger

Men nu har Donald Trump efter alt at dømme lagt en ny linje.

Trumps reaktion afspejler dels, at Erdogans mest konkrete løfte på kort sigt - genindførelse af dødsstraffen - er politisk ukontroversielt i USA, der selv henretter fanger i de alvorligste sager.

Men det afspejler også, at Præsident Trump forsøger at reparere det amerikansk-tyrkiske-forhold, der har været nede i en bølgedal. Erdogan ragede uklar med Trumps forgænger, Barack Obama. Erdogan anklagede bl.a. Obama for at holde hånden over de folk fra Gülen-bevægelsen, som den tyrkiske præsident mener stod bag sidste års mislykkede kupforsøg mod ham.

Donald Trump forsøger nu tilsyneladende at starte på en frisk i forholdet til Erdogan, der er en afgørende brik i de amerikanske bestræbelser på at nedkæmpe Islamisk Stat.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden