Trump tøver med at ophæve sanktioner mod Iran - selv om Iran overholder aftale

USA's udenrigsminister medgiver, at Iran holder atomaftalen. Men Trump-regeringen vil undersøge, om det er i USA's nationale interesse at droppe sanktioner, når præstestyret i Teheran - efter USAs mening - sponsorer terror.

Internationalt

Trump-regeringen anerkender, at Iran overholder den omstridte atomaftale, som forpligter landet til at afstå eller udskyde forsøg på at konstruere et atomvåben.

Det skriver Trumps udenrigsminister, Rex Tillerson i et brev til formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan.

Men den amerikanske regering er alligevel i tvivl, om det er i USA's interesse at ophæve sine økonomiske sanktioner mod Iran, skriver Tillerson ifølge Reuters.

Regeringen gennemfører derfor en tværgående evaluering af sanktionerne.

Ifølge Tillerson anser Trump-regeringen Iran for en statslig sponsor af terror.

Det er første gang, udenrigsministeriet -- State Department – aflægger rapport om Iran-aftalen til Trump-regeringen. Ministeriet skal hver tredje måned sende en statusvurdering til Kongressen om Irans overholdelse af aftalen.

Iran afviser bombeplaner

Trump kaldte under sin valgkamp Iran-aftalen »den dårligste nogensinde« og stillede i udsigt, at han ville skrotte aftalen. Det har de øvrige lande bag aftalen – både de andre faste medlemmer af FN og Tyskland på den ene side og Iran på den anden – afvist.

Atom-aftalen, som trådte i kraft i 2015, skal sætte Irans atomprojekt i bero i mindst 10 år til gengæld for, at Iran kommer fri af de internationale økonomiske sanktioner mod præstestyret.

Iran afviser at have ambitioner om at bygge et atomvåben. Men FNs atomenergiagentur, IAEA, kritiserede i mange år frem til aftalen regeringen i Teheran for at hemmeligholde potentielt militær-relevante dele af sit atomprogram.

Konkurrence om Irans marked

Præstestyret har gjort klart, at hvis USA ikke elver op til aftalen om at droppe sanktionerne, vil Iran heller ikke føle sig forpligtet af aftalen.

Imens kappes amerikanske og internationale virksomheder om at komme ind på det iranske marked.

De amerikanske Boing-fabrikker har indgået en enorm aftale om salg af nye fly og reservedele til Iran til en værdi af over 100 milliarder danske kroner. Denne aftale kan komme i klemme, hvis Trump-regeringen beslutter at fastholde sine økonomiske sanktioner.

Iran er ifølge atomaftalen forpligtet til begrænse antallet af sine centrifuger til berigelse af uran med to tredjedele og til at begrænse sine lagre af beriget uran. Det har også forpligtet sig til at give internationale inspektører adgang til at besøge og overvåge de iranske atomanlæg.

Men USA er ikke kun interesseret i, at Iran holder igen på sin berigelse af uran – men også optaget af, at Iran udvikler nye missiler og støtter militære kræfter i Syrien, Irak og Yemen i såkaldte stedfortræder-konflikter med Saudi-Arabien, ligesom præstestyret støtter den libanesiske Hizbollah-bevægelse, som USA opfatter som terroristisk.

Rex Tillerson skriver ikke, hvornår Trump-regeringen er klar med sin evaluering af sanktionerne.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce