Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Præsident Trump agter sig ud at rejse - først NATO og G7 og så ventes Vatikanet og Saudi-Arabien på rejseplanen
Foto: Evan Vucci/AP

Præsident Trump agter sig ud at rejse - først NATO og G7 og så ventes Vatikanet og Saudi-Arabien på rejseplanen

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trumps første udlandsrejse som præsident kan gå til både Paven og den saudiske kongefamilie

Nato-topmøde og et træf for verdens mest magtfulde økonomier står øverst. Men Trump har ønske om to andre opsigtsvækkende rejsemål.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Donald Trump – præsidenten, der vil prioritere »America first« – tager på sin første store udlandsrejse i næste måned.

Rejsevalget vil vidne om den ny præsidents fokus.

Det er næppe forkert, at alle verdens regeringer ville føle sig vigtige ved at komme med på Trumps rejseplan.

Trumps valg af rejsemål vil derfor vække interesse.

Kontrasten fra Vatikanet til Saudi-Arabien kan ikke være større...

Han vil begynde med at rejse til et topmøde i Nato, som han under sin valgkamp kaldte »forældet«, og hvor han har skabt tvivl i centraleuropæiske og baltiske lande om USA's vilje til at vedstå den såkaldte »musketer-ed«, én for alle, alle for én.

Præsidenten gav udtryk for, at USA kun skulle være parat til at forsvare lande, som havde ydet det aftalte bidrag til forsvar.

Senere – efter at være rykket ind i Det Hvide Hus – har han besluttet, at Nato alligevel ikke er forældet. Og hans regering har forsøgt at betrygge Baltikum, Polen, Tjekkiet og det øvrige Nato om, at USA står ved paragraf 5. Det er den paragraf, som formulerer Nato-landenes indbyrdes solidaritet: At et angreb mod ét af landene vil blive betragtet som et angreb på alle.

USA bragte selv paragraffen i anvendelse efter terrorangrebet i New York og Washington 11. september 2001. Det fik Nato til at sende styrker til Afghanistan for at angribe terror-gruppen Al-Qaeda.

Uenigheder i G7-toppen

Trump vil straks efter Nato-topmødet 25. maj rejse videre til Sicilien, hvor verdens stærkeste økonomier, G7-landene, holder topmøde i de to følgende dage.

Det omfatter stats- eller regeringschefer for USA, Japan, Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Italien og Canada.

De italienske værter vil gerne give plads på dagsordenen til stærkt følsomme emner, hvor Trump har fjernet sig fra sin forgænger, Barack Obama’s politik – som begrænsning af klimaforandring og spørgsmål om indvandring og frihandel.

Italien vil også gerne gerne have G7-toppen til at bekræfte landenes tilslutning til Paris-aftalen fra 2015. Den forpligter regeringer til at begrænse den globale opvarmning. Det er ikke Trumps kop thé.

De syv lande har haft sværere end normalt ved at forberede de aftaler og erklæringer, der skal komme ud af topmødet. Et af problemerne har været, at det amerikanske udenrigsministerium stadig ikke er fuldt på plads efter det amerikanske præsident-skifte.

Italien har inviteret syv afrikanske ledere til at deltage i et særligt møde med G7-toppen. Men ifølge Reuters vil Italien undlade at foreslå noget større hjælpeprogram i erkendelse af, at Trump er i færd med at skære drastisk ned på USA's internationale udviklingshjælp.

Fra kristen til muslimsk hovedstad

Efter de to topmøder, hvor USA traditionelt har den vigtigste plads som verdens eneste supermagt, kunne Trump rejse hjem.

Det gør han ikke.

Vi har henvendt os til Vatikanet...

I stedet overvejer han at forlænge sin rejse med to destinationer, som peger i hver sin politiske retning.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Talsmanden for Det Hvide Hus, Sean Spicer, bekræfter, at Trump også gerne vil besøge Vatikan-staten i Rom.

»Vi har henvendt os til Vatikanet« for at se, om et besøg kan arrangeres, siger Spice ifølge Reuters. Og mon ikke Pave Franz kan finde tid?

Paven har engageret sig i fattigdomsbekæmpelse og fred og har opfordret til en etisk og økonomisk revolution for at forebygge ødelæggende klimaforandring. Ingen af delene er øverst på Trumps dagsorden bortset fra jobskabelse.

Og fra Vatikanet overvejer Trump angiveligt at udstrække sin rejse med endnu et besøg i et helt andet slags land – Saudi-Arabien.

Andre regeringer i Mellemøsten ville nok have fundet sig selv mere naturlige som Trumps første værter i regionen – især den israelske og den egyptiske regering.

Men en anonym amerikansk kilde siger ifølge Al-Arabiya, at det er Saudi-Arabien, der overvejes som rejsemål.

I øjeblikket er Trumps forsvarsminister, James Mattis, på besøg i kongedømmet.

Kontrasten fra Vatikanet til Saudi-Arabien kan ikke være større. Fra den katolske verdens hovedstad til hjemlandet for islams hellige byer.

Kongefamilien i Riyadh er, ganske ulig Vatikanet, engageret i flere krige. Den står i spidsen for en arabisk intervention i Yemen og støtter rebeller i Syrien. Og den er er stærkt skeptisk overfor klimakampen mod fossile brændstoffer.

Desuden er Trumps åbning for større olieproduktion i USA den største hæmsko for Saudi-Arabiens forsøg på at hæve de internationale oliepriser.

Men muligheden for et besøg i Saudi-Arabien kan bekræfte Trumps fokus, når han viser vilje til at engagere sig i Mellemøsten og til at involvere sig i arabisk og israelsk modstand mod præstestyret i Iran, som er Saudi-Arabiens vigtigste strategiske rival.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Andre regeringer i Mellemøsten ville have fundet sig selv naturlige som Trumps første værter i regionen – især den israelske og den egyptiske regering...

Saudi-Arabien er midt i stedfortræderkrige mod Iran i både Yemen, Irak og Syrien. Kongefamilien har også stillet sig bag et fælles arabisk fredsforslag til Israel.

Det saudiske tilbud til israelerne er fred og normalisering til gengæld for, at Israel trækker sig tilbage fra besatte palæstinensiske områder og giver plads for en ny palæstinensisk stat. Trump har ikke afsløret, hvordan han ser på dette fredsforslag.

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden