Foto: Amel Emric/AP
Internationalt

Pakistansk regeringsleder overlever - foreløbig - korruptionsanklager i 'Panama-papirerne'

Højesteret i Islamabad kræver officiel undersøgelse af Nawaz Sharif og hans familie. Hvorfor overførte familien diskrete pengesummer via Qatar til oversøiske skuffeselskaber, som har investeret dem i dyre ejendomme i England? Sharik kalder det en sejr, at han ikke blev afsat.

Internationalt

Pakistans højesteret igangsætter nu en korruptionsundersøgelse af regeringslederen Nawaz Sharifs familie – men besluttede torsdag, at han ikke er nødt til at opgive sit embede, mens sagen står på.

Det opfatter Sharif som en sejr.

Højesteret siger i en længe ventet afgørelse, at der ikke er tilstrækkeligt materiale til at kræve regeringslederen i det ustabile Pakistan – udviklingsland og atommagt på én gang - afsat for korruption.

Men samtidig finder Højesteret det nødvendigt at sikre en tilbundsgående undersøgelse af Sharif-familien for overførsel af penge til hidtil ukendte skuffeselskaber, skriver den pakistanske avis The Dawn.

Det sker efter lækager i de såkaldte Panama-papirer, som i april sidste år afslørende, at Sharifs datter og to sønner ejer flere udenlandske selskaber, som er brugt til at opkøbe værdifulde ejendomme i London.

Regeringslederen har fastholdt, at Panama-papirerne taler om børnenes investeringer, ikke om hans egne...

Pakistan har i årevis været stærkt plaget af korruption. Men Sharif har forsikret, at familien er kommet lovligt til sine penge i årene før, han selv gik ind i politik. Og regeringslederen har fastholdt, at Panama-papirerne taler om børnenes investeringer, ikke om hans egne.

Pakistani police officers with riot gear stand guard at the main entrance of the Supreme Court, in Islamabad, Pakistan, Thursday, April 20, 2017. Under tight security, Pakistan's top court is to deliver a much-awaited decision on Thursday on corruption allegations against Prime Minister Nawaz Sharif's family which could determine his political future. (AP Photo/Anjum Naveed)
Foto: Anjum Naveed/AP

Pakistani police officers with riot gear stand guard at the main entrance of the Supreme Court, in Islamabad, Pakistan, Thursday, April 20, 2017. Under tight security, Pakistan's top court is to deliver a much-awaited decision on Thursday on corruption allegations against Prime Minister Nawaz Sharif's family which could determine his political future. (AP Photo/Anjum Naveed)

Afsløringen rejste en byge af spørgsmål om familien Sharif økonomiske moral. Alene den diskrete overførsel af penge til ukendte oversøiske selskaber har vakt mistanke om, at Sharifs familie ikke er så ren som sne.

»Premierministerens navn var ikke i Panama-papirerne, kun hans børn, og der er ingen forbindelse mellem børnenes finanser og hans, fordi de er skattepligtige hver for sig«, sagde politikeren Danyal Aziz, medlem af Sharifs regerende parti, Pakistan Muslim League Nawaz, til lokale medier.

Højesteret gik ind i sagen, da store protester ramte pakistanske storbyer, og oppositionslederen Imran Khan varslede endnu voldsommere demonstrationer.

Regeringslederens børn i klemme

Men højesteret finder det nødvendigt at etablere en officiel undersøgelse af Sharif-familiens involvering i korruption og af, hvordan og hvorfor familien har overført et ukendt beløb til Qatar, fortæller The Dawn fra retssalen i Islamabad.

Sønnerne Hassan og Husain vil specifikt blive omfattet af undersøgelsen. Derimod stod det torsdag middag ikke klart, om datteren, Maryam Sharif, der opfattes som en mulig fremtidig leder af Pakistan, vil blive ramt af sagen. Hun tweetede torsdag glade billeder af faderen, som hun ønskede »tillykke« med afgørelsen.

De store beløb, som familien angiveligt har overført via Qatar og oversøiske skuffeselskaber, skal være investeret i dyre britiske ejendomme.

De fem højesteretsdommere er uenige 3-2 ifølge den afgørelse på 540 sider, som tidligt torsdag eftermiddag, lokal tid, blev afleveret i retslokale nummer 1 i Højesteret.

Den vedtagne undersøgelseskommission skal dannes inden for en uge.

Otte selskaber med tilknytning til Sharif

Panama-papirerne udgør en omfattende lækage af dokumenter fra et advokatfirma i Panama, Mossack Fonseca, som har bistået internationale investorer med forvaltning af penge, ofte uden om nationale skattevæsener.

Mindst otte internationale selskaber viste sig at være forbundet med Sharif-familien.

Premierministeren har på forhånd lovet på TV, at han vil træde tilbage, hvis han findes skyldig i korruption. Det er endnu ikke sket. Men med nedsættelsen af den officielle undersøgelse er Nawaz Sharif seriøst presset – selv om det i første omgang er en sejr, at han kan blive siddende, mens undersøgelsen står på.

Hele centrum i Islamabad var tidligt torsdag afspærret og i alarmberedskab. Omkring 1500 urobetjente og sikkerhedsfolk var udstationeret i det kvarter, hvor Højesteret befinder sig.

Panama-papirerne blev offentliggjort sidste år af Politiken og andre medier i et internationalt konsortium af undersøgende journalister.

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce