Ekstremt underernærede børn og unge er fundet på børnehjem i Hviderusland i livstruende tilstand

Journalister har opdaget ekstremt underernærede børn og unge på en institution i Hviderusland. Der er nu iværksat en efterforskning af børnehjemmet og de ansatte.

Internationalt

En læge i hvid kittel med beskyttelsesmaske lægger et mønstret tæppe over en lille pige. Hun ligger på maven og hviler benene på en bunke af tæpper. Hendes lyse hud strækker sig omkring lårknoglerne og knæskallen, der stikker tydeligt frem under huden på de tyndstiktynde ben. Pigen ligner et barn, men hun er nitten år.

Hun er en af de næsten hundrede ekstremt underernærede børn og unge, der er fundet på et børnehjem i hovedstaden Minsk i Hviderusland i livstruende tilstand.

Nogle af børnehjemmenes teenagere vejede helt ned til 15 kg.

Myndighederne har nu iværksat en større efterforskning af børnehjemmet og de ansatte. Det skriver The Guardian.

Ifølge The Guardian har anklagere afsløret, at børnene er blevet sultet i årevis og har været ofre for svigt. Flere ledere på hjemmet skulle angiveligt være blevet fyret.

Magasin startede sagen

Sagen startede, da børnehjemmets læge inviterede journalister til at dække en fodboldkamp for at samle penge ind til at købe speciel ernæring til undervægtige børn.

Journalisterne opdagede de underernærede børn og tog en række billeder af dem.

Billederne blev bragt i det hviderussiske onlinemagasin Imena og har vakt harme hos befolkningen i landet.

Årsagen til, at børnene er så stærkt underernærede er endnu ikke afklaret, men efterforskningen er sat i gang.

Anna Gorchakova, der er direktør på et lokalt børnehospital, kritiserer børnehjemmet efter skandalen. Hun mener, at børnenes situation skyldes dårligt samarbejde og den fælles holdning til børnehjemsbørnene:

»De bliver fodret og kigget efter, men de bliver behandlet som planter«, siger hun ifølge The Guardian.

Børn med psykiske problemer

Andre børnehjem i landet forsvarer de ansatte på børnehjemmet i Minsk med, at børnenes fysiske tilstand skyldes psykiske problemer.

»Årsagen til, at de ikke tager på, bunder ikke i deres underernæring men i deres psyke. Der er ingen adgang, fordi der ikke er nogen hjerne«, siger Vyacheslav Klimovich, som er forstander på et andet børnehjem i landets hovedstad Minsk, ifølge The Guardian.

Forstander for et andet børnehjem i Hviderusland, Marina Fedorenchik, siger, ifølge mediet, at flere af børnene lider af alvorlige psykiske problemer:

»Børnene bliver bragt til os på børnehjemmene for at blive der resten af deres liv. De fleste af dem er blevet bortgivet ved fødslen. Alle børnene har medfødte psykiske handicaps kombineret med andre alvorlige, medfødte sygdomme som cerebral parese«.

Særlig kost

Alexy Momotov, der er børnelæge på børnehjemmet i Minsk, hvor billederne stammer fra, fortæller, ifølge The Guardian, at børnene ikke kan indtage almindelig kost, og at børnehjemmet ikke har haft økonomi til den specielle ernæring - enteral ernæring - der kan få børnene til at tage på i vægt. Han siger, at børnehjemmet har forsøgt at få kastet lys over situationen, så det kunne rejse penge til enteral ernæring.

»Vi forsøgte at organisere en festival, men ingen kom«, siger læge Alexy Momotov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Børnehjemmets leder, Ella Borisova, mener imidlertid ikke, at den særlige ernæring til underernærede patienter, ville have givet børnene chance for at opnå »normal fysik«.

»Børnene har aldrig gået. De ligger altid i sengen og de har ingen muskler. Deres ben er tændstikker dækket af hud. Sådan et barn kommer aldrig til at stå op eller gå. Hverken med eller uden særlig kalorierig kost. For vores institution er det vigtigst, at børnene er rene, tørre og får lægehjælp i tide«, siger hun ifølge The Guardian.

Ingen fremtid

Der er blevet konstateret forbedringer på børnehjem, hvor børnene har fået enteral føde. Det kan dog, ifølge The Guardian, være et problem for børnehjemmene at skaffe den særlige ernæring til børnene. En børnelæge skal udskrive en recept på det, før de ansatte kan købe det. Og det også kræver, at børnelægen har undersøgt børnene omhyggeligt.

Ifølge  The Guardian har flere embedsmænd udtalt, at de hospitaler, der er ansvarlige for undersøgelserne, ikke har været opmærksomme på børnene, fordi de »ikke har nogen fremtid«.

»Hvis dedikerede eksperter havde foretaget regelmæssige lægeundersøgelser, så ville børnenes livstruende tilstand have været åbenlys,« lyder det, ifølge mediet, fra anklageren.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce