Emmanuel Macron.
Foto: Lionel Bonaventure (arkiv)/AP

Emmanuel Macron.

Internationalt

Vælgerne er rådvilde: Fire kandidater i klump lige før målstregen i fransk valg

Favoritten Emmanuel Macron advarer mod konkurrenter, som vil melde Frankrig ud af EU og Nato. Vælgernes rådvildhed gør valget helt uforudsigeligt.

Internationalt

Aziz François Ndiaye og hans venner fra bevægelsen En Marche kontakter den sidste vælger i aften kl. 23.59. Minuttet efter stopper første del af den franske præsidentvalgkamp, og uvisheden er total med fire kandidater, som ifølge meningsmålingerne alle har en mulighed for at tage de to første pladser og dermed gå videre til anden runde 7. maj.

Den unge mand fra amtet Yvelines er ansvarlig for centrumkandidaten Emmanuel Macron og bevægelsen En Marches valgkamp i amtet vest for Paris.

»Det ser godt ud for Macron, men vi kan ikke være sikre på noget som helst. Derfor bliver vi ved til det sidste«, lyder det fra ham. ’En Marche’ betyder ’på vej’, og i de sidste dage har folk på gader og markeder opmuntret Aziz François Ndiaye og de øvrige aktive marcheurs, som Emmanuel Macrons tilhængere kalder sig selv.

Det indtryk bliver bekræftet af meningsmålingerne. Ifølge instituttet Ifops daglige måling fra i går har Emmanuel Macron 24,5 procent af stemmerne og lægger nu afstand til nummer tre og fire. Og han kan glæde sig over, at USA’s tidligere præsident Barack Obama i går gav ham sin støtte i en mail.

I forhold til Emmanuel Macrons totale mangel på erfaring har jeg samlet den i over 34 år i politik

Andre målinger viser en lignende tendens, men alt er stadig usikkert. Mange vælgere har endnu ikke taget stilling, og valgdeltagelsen risikerer at blive lav, siger vicedirektør Frédéric Daby fra Ifop.

»Dette valg er fuldstændig atypisk. Normalt kender man ’finalisterne’ flere uger før. Det er slet ikke tilfældet denne gang«.

Derfor fører kandidaterne valgkamp til sidste øjeblik. Præsident Hollandes tidligere økonomiminister, Emmanuel Macron, holder to store møder i dag for at styrke de sidste dages dynamik i hans favør, og han slår igen og igen fast, at de tre øvrige kandidater i førerfeltet alle tilhører »den gamle politiske klasse«, mens han selv er ung og står i spidsen for en bevægelse, der kun har et år bag sig.

Den skandaleombruste højrekandidat François Fillon svarer igen.

»I forhold til Emmanuel Macrons totale mangel på erfaring har jeg samlet den i over 34 år i politik«, lyder det fra den tidligere premierminister, som har lagt sig ud med tv-stationen RMC og avisen Le Monde, fordi han ikke vil svare på kritiske spørgsmål om sigtelserne mod sig.

Politikeren, der var valgets storfavorit indtil afsløringen af aflønningen af hustruen Penelope i angiveligt fiktive jobs betalt af skatteyderne, sætter alt på et bræt.

Han bejler åbenlyst til de yderligtgående katolske organisationer, som bekæmper fri abort og homoseksuelles ret til at indgå ægteskab, og han har lovet dem en plads i sin regering, hvis han bliver valgt.

Det udløser voldsomme reaktioner blandt moderate kræfter i hans eget parti, Les Républicains, hvilket ikke undrer Frédéric Daby.

»Det er en meget risikabel strategi, for han risikerer, at moderate borgerlige vælgere flygter til Emmanuel Macron«.

Le Pens hårde retorik

Marine Le Pen, som har tabt terræn i meningsmålingerne i de seneste to uger, har i valgkampens sidste fase valgt at vende tilbage til partiet Front Nationals sikre tema: indvandringen.

Tilhængerne råber taktfast »on est chez nous« (det er os, der bor her), når hun kræver totalt indvandrerstop og overgangsperioder for udlændinges ret til at modtage sociale ydelser.

»Klasserne i vores skoler er overfyldte. Alligevel vil Macron, Fillon og Mélenchon have flere indvandrere ind i landet. Nej, der skal først og fremmest være plads til franske børn«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Frédéric Daby sætter spørgsmålstegn ved denne linje, som ifølge ham afspejler en vis desperation.

»Siden Le Pen blev leder af Front National, har hun haft succes med at åbne sig. Hun har fået nye befolkningsgrupper i tale. Nu lukker hun igen«, siger Daby, og hun løber en risiko for at gøre tvivlende vælgere bange.

Venstrefløjskandidaten Jean-Luc Mélenchon går i den modsatte retning. Han forsøger i disse dage at berolige de vælgere, som frygter fransk udmeldelse af EU.

»Jeg vil ikke melde Frankrig ud af EU«, lyder det fra ham flere gange i disse dage. Mélenchon, som har haft stærk fremgang i målingerne i de seneste uger, og som ifølge flere målinger fremstår som en af de mest troværdige kandidater, vil i stedet indlede forhandlinger med de øvrige EU-lande om vidtgående reformer af de eksisterende EU-traktater.

Det er der ikke stemning for, svarer Emmanuel Macron, og ifølge flere eksperter vil et fransk opgør med de andre EU-lande ende med ’frexit’ – hvilket et stort flertal af vælgerne er imod.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce