Foto: Kamil Zihnioglu/AP
Internationalt

Angreb på betjente i Paris kaster skygge over fransk valgkamp

Flere af de franske præsidentkandidater aflyser deres valgmøder fredag efter terror i Paris torsdag aften.

Internationalt

Tre af de fire førende præsidentkandidater deltager ikke i planlagte valgmøder i dag efter terroraktionen torsdag aften på Champs-Élysées i Paris, der kostede en betjent og gerningsmanden livet efter en skudveksling, som sårede to andre betjente.

Islamisk Stat har taget skylden for aktionen. Men politiet forsøger stadig at finde motiver for handlingen hos den 39-årige gerningsmand, som i 2001 blev anholdt for angreb på en betjent, hvorefter han skød på to andre politifolk og senere blev idømt flere års fængsel.

Han var tilbageholdt af politiet i 2015, mistænkt for forbindelser til terrorister, men han blev løsladt på grund af manglende beviser.

Både politikere og kommentatorer er enige om, at angrebet på betjentene risikerer at påvirke vælgerne kun få dage før første valgrunde søndag, men den bliver næppe afgørende, mener kommentatoren Thomas Legrand fra radiostationen France Inter.

»Franskmændene har vænnet sig til at leve med terrorismen«, siger han.

Netop den situation afviser Marine Le Pen fra det indvandrerfjendtlige parti Front National at acceptere, som hun udtrykte det efter den sidste valgudsendelse torsdag aften. Marine Le Pen ligger i en meningsmåling offentliggjort i dag på 22 procent af stemmerne.

Polemik om terrorindsats

Hun havde i valgudsendelsen brugt det meste af sin tid på at angribe skiftende regeringer for deres ifølge hende manglende indsats mod terrorismen.

Marine Le Pen krævede blandt andet omkring 10.000 af de 20.000, som figurerer på politiets lister over potentielt farlige personer, herunder terrormistænkte, udvist af landet med henvisning til deres »samarbejde med fjenden«.

Gerningsmanden til angrebet torsdag aften figurerede på disse lister.

»Det drejer sig ikke kun om jihadister«, siger Emmanuel Macron til radiostationen RTL.

»Det vil være i strid mod loven at fængsle dem alle sammen. Og det vil være ineffektivt, for målet er netop at overvåge dem«.

Emmanuel Macron henviser til, at de to unge franskmænd, som blev arresteret i Marseille for få dage siden efter flere måneders politijagt, figurerer på denne liste. Politiet fandt et større lager af våben og sprængstoffer i deres lejlighed.

Politikerne er enige om at rose politiets indsats i denne sag og i de efterhånden utallige tilfælde, hvor myndighederne har hindret terroraktioner.

Politiets effektivitet gør det ifølge flere terroreksperter svært for terroristerne at gennemføre store aktioner med flere deltagere.

»Tilbage står isolerede aktioner med stor politisk og psykologisk gennemslagskraft som et angreb på en verdenskendt boulevard kun få dage før et valg i et af verdens største demokratier«, som en af politiets tidligere terroreksperter formulerer det.

Aflyser møder

Den første politiske konsekvens af aftenens tragiske begivenhed i Paris er aflysning af flere valgmøder.

Flere kandidater peger på hensynet til deltagernes sikkerhed, mens politiet øger den i forvejen maksimale beskyttelse af dem.

Marine Le Pen, Francois Fillon og Emmanuel Macron besluttede i aftes at aflyse deres valgmøder.

»I betragtning af mobiliseringen af politiet for at våge over befolkningens sikkerhed, har jeg besluttet at annulere de offentlige møder«, lyder det fra centrumkandidaten Emmanuel Macron, der fortsat fører i meningsmålingerne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce