Julian Assange, stifter og leder af WikiLeaks på en video-link fra sit skjulested på Ecuadors ambassade i anledning af tjenestens 10 års fødsesdag i oktober sidste år.
Foto: Markus Schreiber (arkiv)/AP

Julian Assange, stifter og leder af WikiLeaks på en video-link fra sit skjulested på Ecuadors ambassade i anledning af tjenestens 10 års fødsesdag i oktober sidste år.

Internationalt

CIA kalder WikiLeaks en fjendtlig efterretningstjeneste: Nu går USA efter Assange

Trump-regeringen satser på at få Julian Assange udleveret og retsforfulgt.

Internationalt

Nu vil USA gå efter Julian Assange, stifteren og lederen af WikiLeaks, som de seneste fem år har fået beskyttelse på Ecuadors ambassade i London.

Den amerikanske justitsminister, Jeff Sessions, sagde på en pressekonference sent torsdag, dansk tid, at det nu vil være en prioritet for USA at få Assange arresteret.

Den tidligere Obama-regering undlod at gå efter Assange, som er australsk statsborger og har en baggrund som computerprogrammør.

Men Trump-regeringen håber, at en ny regering i Ecuador vil være parat til at udlevere WikiLeaks-lederen, hvis den præsenteres for et konkret – og overbevisende – anklageskrift.

Vil anerkendes som nyhedsmedie

Selv mener Assange, at han skal betragtes som en journalist og udgiver med krav på beskyttelse af hensyn til presse- og ytringsfrihed. Det er hans synspunkt, at Wikileaks er et nyhedsmedie, som publicerer dokumenter af interesse for offentligheden – og at det ikke er ene om at publicere hemmelig-stemplede dokumenter.

En udgiver er aldrig i denne nations historie blevet straffet for at præsentere sandfærdige oplysninger for offentligheden...

Hans støttes på forhånd af Ben Wizner, direktør i den amerikanske borgerretsorganisation American Civil Liberties Union, ACLU.

»En udgiver er aldrig i denne nations historie blevet straffet for at præsentere sandfærdige oplysninger for offentligheden«, siger Wizner til New York Times.

Avisen minder om, at præsident Trump før sit valg priste Wikileaks for at offentliggøre fremtrædende demokratiske politikeres – ikke mindst Hillary Clintons – emails.

Siden mener amerikanske efterretningstjenester at have fundet beviser for, at hackerne arbejdede for russiske efterretningstjenester, der lod dokumenterne sive videre til WikiLeaks, hvorfra de fandt vej til traditionelle medier.

Offentliggjorde CIA-manualer

Wikleaks har irriteret CIA rigtig meget ved senest at offentliggøre en serie af efterretningstjenestens manualer for brud på kryptering og alskens elektroniske sikkerhedsforanstaltninger.

»WikiLeaks ligner en fjendtlig efterretningstjeneste og taler som en fjendtlig efterretningstjeneste«, sagde CIAs nye chef, Mike Pompeo, i sidste uge i sin første tale.

Han var tidligere republikansk medlem af Repræsentanternes Hus. Dengang blev han citeret for at rose Wikileaks.

Nu kritiserer han WikiLeaks for at opfordre folk til at søge job i CIA for at stjæle dets hemmeligheder og for  at »fokusere på USA, mens det søger støtte fra antidemokratiske lande«, citerer New York Times.

Berømt på Manning-lækage

WikiLeaks beskriver sig selv som »en international non-profit organisation, som offentliggør hemmelige oplysninger, nyhedslækager og klassificeret stof fra anonyme kilder«, som det hedder på det netbasede opslagsværk Wikipedia.

Organisationen vandt international berømmelse og amerikansk forargelse på at offentliggøre 750.000 hemmelige dokumenter om Irak-krigen, ulovligt udleveret af den tidligere soldat Chelsea Manning.

Hun fik sin straf på 35 års fængsel nedsat af Barack Obama som én af hans sidste embedshandlinger, før han overlod Det Hvide Hus til Donald Trump i januar.

Strafnedsættelsen skete på trods af den daværende forsvarsminister Ash Carters indvending.

Manning vil blive sat fri 17. maj.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»En fjendtlig efterretningstjeneste«

De amerikanske myndigheder mener ifølge CNN at have fundet bevis på, at WikiLeaks aktivt hjalp den tidligere efterretningsanalytiker Edward Snowden – som siden flygtede til Rusland, hvor han i dag har asyl - med at offentliggøre store mængder hemmeligstemplede dokumenter.

Det er på tide at kalde WikiLeaks, hvad det egentlig er: En ikke-statslig fjendtlig efterretningstjeneste, som ofte tilskyndes af statslige aktører som Rusland...

CIA-direktør Pompeo skal ifølge tv-stationen have sagt under sin første tale, der blev holdt på Center for Strategic and International Studies, at WikiLeaks aktivt hjalp Chelsea Manning med at opsnappe specifikke hemmelige oplysninger.

»Det er på tide at kalde WikiLeaks, hvad det egentlig er: En ikke-statslig fjendtlig efterretningstjeneste, som ofte tilskyndes af statslige aktører som Rusland«, sagde Pompeo.

Afviser påstand om seksuelle overgreb

Assange har søgt beskyttelse på Ecuadors ambassade i London for at undgå udlevering til Sverige, hvor myndighederne sigter ham for seksuelle overgreb på to kvinder i 2010.

Assange nægter, at han har begået de påståede seksuelle overgreb, og har bedt om garanti for, at Sverige ikke vil udlevere ham til USA, hvor han frygter retsforfølgelse.

Rigsadvokat lover at 'sætte folk i fængsel'

Assanges advokat, Barry Pollack, er ifølge CNN ikke bekendt med, at de amerikanske myndigheder har et anklageskrift klar.

Men Jeff Sessions, den amerikanske justitsminister, lover, at indsatsen imod lækage af hemmelige oplysninger vil blive skærpet.

»Vi har fagfolk, der har været i USA's sikkerhedstjeneste i mange år, som er chokeret over antallet af lækager, og nogle af dem er ret alvorlige. Det er en prioritet. Vi er allerede begyndt at øge vores indsats, og når en sag kan rejses, vil vi søge at sætte nogle folk i fængsel«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Assange skal være én af dem.

Hans advokat mener, at WikiLeaks blot gør det samme som New York Times og Washington Post, som jævnligt bruger og offentliggør hemmelige oplysninger. WikiLeaks publicerer, hvad »der er i offentlighedens interesse at vide ikke kun om USA, men også om regeringer rundt om i verden«, siger Pollack til CNN.

Men det er på høje tid, at USA »går efter Assange. Han har fået friløb alt for længe«, siger det republikanske medlem af Repræsentanternes Hus, Peter King, til CNN.

Han mener, at WikiLeaks offentliggørelse af hemmelige dokumenter »har bragt amerikanske liv i fare«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce