Få de vigtigste historier direkte i din indbakkeLæs mere

Den 28-årige satsede 600.000 kr. på, at aktierne i Dortmund-klubben ville styrtdykke. Hvorefter han forsøgte at få det til at ske ved at dræbe de spillere, der udgør klubbens vigtigste aktiv, mener politiet. Foto: Martin Meissner/AP
Foto: Martin Meissner/AP

Den 28-årige satsede 600.000 kr. på, at aktierne i Dortmund-klubben ville styrtdykke. Hvorefter han forsøgte at få det til at ske ved at dræbe de spillere, der udgør klubbens vigtigste aktiv, mener politiet. Foto: Martin Meissner/AP

Internationalt

Tysk politi: Aktie-spekulant stod bag bombe mod Dortmunds spillerbus

En 28-årig elektroingeniør er blevet anholdt og sigtet for at stå bag bomberne i Dortmund. Hans plan var at score penge i en aktiehandel, lyder teorien.

Internationalt

Der har været mange og fantasifulde spekulationer om, hvem der stod bag angrebet på fodboldklubben Borussia Dortmunds spillerbus 11. april. Og hvad motivet kunne være.

Men virkeligheden har det med at overgå fantasien. Ingen havde gættet på den løsning af gåden, som det tyske politi nu arbejder med: En aktiespekulant, der satsede 600.000 kroner på, at aktierne i Dortmund-klubben ville styrtdykke. Hvorefter han forsøgte at få det til at ske ved at dræbe de spillere, der udgør klubbens vigtigste aktiv.

Hvis mistanken bekræftes er motivet i særklasse nederdrægtigt

Det lykkedes kun at såre en af spillerne og en motorcykelbetjent, der eskorterede bussen. Hvis planen var lykkedes lidt bedre, kunne han have tjent mange millioner kroner, alt efter hvor dybt klubbens aktie var faldet, siger efterforskerne.

Der er gennem tiden gjort mange forsøg på at påvirke aktiekurser for at score en gevinst. Men ifølge avisen Die Welt har der formentlig aldrig været en tilsvarende sag i tysk kriminalhistorie.

»Hvis mistanken bekræftes, er motivet i særklasse nederdrægtigt«, sagde den tyske indenrigsminister Thomas de Maizière efter anholdelsen.

Den mistænkte, der blev anholdt fredag morgen, har ifølge politiet planlagt aktionen omhyggeligt over en længere periode.

28-årige SW med russiske rødder tjekkede første gang ind på spillerhotellet L'Arrive Hotel & Spa 7. marts, hvor han boede til 9. marts. Lidt over en måned inden forbrydelsen fandt sted.

Det første ophold har ifølge tyske medier formentlig været brugt til at rekognoscere området for at finde et passende sted til bomberne og udpege de værelser, hvorfra han kunne holde øje med spillerbussen og udløse bomberne.

Et helt utroligt spor

Forberedelserne omfattede også udarbejdelse af tre enslydende breve, der blev plantet ved gerningsstedet for at lede efterforskningen på vildspor. 'I Allahs navn, den nådige, den barmhjertige', begynder de tre breve, der beskylder tyske kampfly for at myrde muslimer i Islamisk Stats kalifat. Brevet truer med, at atleter og andre berømtheder vil være på IS' dødsliste, indtil de tyske kampfly bliver trukket tilbage, og den amerikanske luftbase Ramstein i Tyskland er lukket.

Efterforskerne var fra starten skeptiske. En grundig analyse af brevene bekræftede deres skepsis. Men de nåede at arrestere en muslimsk mand, som dog hurtigt blev renset for mistanken.

I mellemtiden dukkede der et nyt og højst overraskende spor op. Det kom fra det tyske svar på hvidvaskningssekretariatet i bagmandspolitiet.

79.000 euro, lidt under 600.000 kr., var blevet placeret i tre forskellige finansielle kontrakter, der ville give gevinst, hvis Borussia Dortmunds aktier faldt. Hovedparten af de 15.000 salgsoptioner blev købt på dagen for angrebet.

Handlen gik gennem banken Comdirect, der fandt transaktionen usædvanlig og indberettede den til myndighederne.

Der kommer utallige af sådanne indberetninger fra bankerne hver eneste dag. Men denne tiltrak sig efterforskernes opmærksomhed.

Hvad hvis der slet ikke var noget religiøst eller ideologisk motiv? Ingen fanatiske terrorister eller vanvittige fodboldbøller? Kunne angrebet virkelig være begrundet i kursmanipulation af aktier?

Tanken må have virket langt ude i situationen. Men efterforskerne besluttede at forfølge sporet.

De undersøgte den konto, der blev brugt til handlerne og fandt frem til, at handlerne var finansieret af forbrugslån, der netop var blevet optaget. De konstaterede også, at handlerne var foregået på spillerhotellets IP-adresse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Personalet på L'Arrivée Hotel & Spa kunne oplyse, at en af gæsterne, SW, havde opført sig underligt.

Allerede i midten af marts, hvor det endnu ikke var afgjort, hvor kampene skulle spilles, bookede han værelse på hotellet i de to perioder, hvor hjemmekampen mod AS Monaco FC i Champions League kunne blive spillet. Fra 9. til 13. april og igen fra 16. til 20 april.

Da han mødte op 9. april - to dage før kampen - nægtede han at acceptere det tildelte værelse. Det havde ingen vinduer ud mod den vej, spillerbussen skulle køre ad. I stedet fik han tilkæmpet sig et andet værelse. Det lå helt oppe under taget, men det havde udsigt til vejen.

Mandens krav om at få netop det værelse vakte undren, fordi gæsterne normalt beder om et værelse med udsigt til skoven, skriver Süddeutsche Zeitung.

Bøf og massage

Personalet bemærkede også, at SW reagerede påfaldende afslappet, da bomberne var eksploderet. I det efterfølgende kaos, der opstod blandt hotellets gæster, blev SW brødflov og satte sig roligt ind i restauranten, hvor han bestilte bøf. Bagefter fik han massage.

SW's arbejde og uddannelse skærpede yderligere efterforskernes interesse. Han er uddannet elektroingeniør.

Det kunne forklare, hvordan gerningsmanden kunne fremstille de tre usædvanlige og ret avancerede bomber. Bomberne var placeret over en 12 meter lang strækning i en hæk 40 meter fra udkørslen fra hotellet, som spillerbussen skulle passere på vej til stadion. Politiet har endnu ikke fundet ud af, hvilket sprængstof der blev anvendt. Alle spor af sprængstoffet gik til under eksplosionen.

Men politiet ved, at bomberne blev udløst hver for sig af et radiosignal, der sikrede optimal timing af eksplosionerne - næsten, men ikke helt samtidigt.

SW var en af de bedste studerende på sin årgang og vandt en udmærkelse på sit studie.

Alligevel anrettede bomberne slet ikke den skade, gerningsmanden havde håbet på. Det skyldes formentlig tilfældigheder. Den midterste og vigtigste af de tre sprængladninger var placeret for højt oppe og i en forkert vinkel. Derfor fløj granatsplinterne, der skulle være trængt ind i bussen, i stedet over taget, skriver de tyske aviser.

SW blev sat under overvågning, og hans telefon blev aflyttet gennem den seneste uge. Tidligt fredag morgen slog politiet til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De turde ikke forsøge at anholde SW i hans lejlighed. Det var ifølge Die Welt bange for at løbe ind i en fælde med nye bomber i lejligheden. De pågreb ham derfor, da han forlod lejligheden for at tage på arbejde.

SW står nu anklaget for 20 drabsforsøg. Ifølge Rigsadvokatens talsmand, Frauke Köhler, er der ingen tegn på, at SW har været i ledtog med andre.

Borussia Dortmund er den eneste tyske fodboldklub, der er noteret på børsen. Klubbens administrerende direktør overvejer nu, om der skal indføres begrænsninger på handlen med klubbens aktier for at mindske risikoen for nye angreb.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce