Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Donald Trump kan glæde sig over sin hidtil største parlamentariske sejr efter at Repræsentanternes Hus vedtog at ændre Obamacare. Men smilet kan hurtigt stivne for republikanerne
Foto: Evan Vucci/AP

Donald Trump kan glæde sig over sin hidtil største parlamentariske sejr efter at Repræsentanternes Hus vedtog at ændre Obamacare. Men smilet kan hurtigt stivne for republikanerne

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump sejrer i sundhedsopgør

Et knebent flertal i Repræsentanternes Hus vedtog at ændre Obamacare. Men slaget er langt fra tabt for Demokraterne.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Præsident Donald Trump fik sin første større sejr i Kongressen, da underhuset Repræsentanternes Hus i dag vedtog knebent hans forslag til ændring af sundhedsreformen Obamacare. 217 republikanere stemte for, mens 20 sammen med alle 193 demokrater stemte imod.

I sidste måned måtte republikanerne trække forslaget til en reform på grund af interne uenigheder mellem højrefløjen og mere moderate kræfter. I mellemtiden har republikanernes leder Paul Ryan forhandlet med sine genstridige medlemmer, og præsident Trump har bearbejdet lovgiverne en for en.

Dyrere at være kronisk syg

Nøglen til sejren er, at det lykkedes at få det meste af partiets højrefløj i den såkaldte frihedsfraktion til at stemme for forslaget.

Dels har Trump trukket sit forslag yderligere til højre ved at slække på kravene til forsikringsselskaberne. Obamacare gjorde det ulovligt for forsikringsselskaberne at skrue priserne op eller nægte forsikring til mennesker med f.eks. kroniske sygdomme som sukkersyge, autisme eller medfødte hjertefejl.

I stedet har får delstaterne i fremtiden en pulje til at støtte disse udsatte grupper til at købe forsikring. Men det dækker ikke engang halvdelen af udgifterne, siger kritikerne. Ifølge den venstreorienterede tænketank Center for American Progress mere end fordobles f.eks. regningen for mennesker med astma, mens visse kræftoverlevere kan opleve stigninger på over 700 procent.

Republikanerne bestrider disse tal, men erkender, at reformen kan betyde færre forsikrede. Over 20 millioner amerikanere fik efter Obamacares vedtagelse sundhedsforsikring. Til gengæld, siger republikanerne, vil reformen nedbringe priserne generelt og mindske selvrisikoen for mange grupper.

Parlamentets uafhængige regnedrenge, Congressional Budget Office, har endnu ikke regnet på det seneste forslag. Den  Trump-plan, der faldt i marts, ville ifølge CBO betyde, at 24 millioner mister deres forsikring i de kommende år, og det tal vil efter alt at dømme stige med det nye forslag. Til gengæld bliver underskuddet i statskassen 150 milliarder dollars mindre over 10 år.

Senatet trækker til venstre

Men ligeså vigtig som ændringerne i forslaget var formentlig det politiske billede. Republikanerne har fået bank i deres eget bagland for, at det ikke lykkedes dem at realisere løftet om at sløjfe Obamacare. De republikanske lovgivere var med rette bekymrede for at fremstå totalt handlingslammede.

Afstemningen er en klar sejr for Trump. Men der er endnu langt til at forslaget bliver virkelighed. Nu flytter forslaget til Senatet, hvor den politiske mekanik er en anden. Her vil moderate kræfter hos republikanerne trække reformen til venstre, og det kan gøre det umuligt at nå et kompromis mellem de to kamre.

Derfor er Demokraterne nu gået på jagt efter de republikanere valg i usikre kredse, der stemte for forslaget. De håber, at denne afstemning bliver en møllesten om halsen på deres modstandere, når først det går op for dem, at mange mister deres forsikring, og at præmierne på kort sigt bliver ved med at stige.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden