Donald Trump kan glæde sig over sin hidtil største parlamentariske sejr efter at Repræsentanternes Hus vedtog at ændre Obamacare. Men smilet kan hurtigt stivne for republikanerne
Foto: Evan Vucci/AP

Donald Trump kan glæde sig over sin hidtil største parlamentariske sejr efter at Repræsentanternes Hus vedtog at ændre Obamacare. Men smilet kan hurtigt stivne for republikanerne

Internationalt

Trump sejrer i sundhedsopgør

Et knebent flertal i Repræsentanternes Hus vedtog at ændre Obamacare. Men slaget er langt fra tabt for Demokraterne.

Internationalt

Præsident Donald Trump fik sin første større sejr i Kongressen, da underhuset Repræsentanternes Hus i dag vedtog knebent hans forslag til ændring af sundhedsreformen Obamacare. 217 republikanere stemte for, mens 20 sammen med alle 193 demokrater stemte imod.

I sidste måned måtte republikanerne trække forslaget til en reform på grund af interne uenigheder mellem højrefløjen og mere moderate kræfter. I mellemtiden har republikanernes leder Paul Ryan forhandlet med sine genstridige medlemmer, og præsident Trump har bearbejdet lovgiverne en for en.

Dyrere at være kronisk syg

Nøglen til sejren er, at det lykkedes at få det meste af partiets højrefløj i den såkaldte frihedsfraktion til at stemme for forslaget.

Dels har Trump trukket sit forslag yderligere til højre ved at slække på kravene til forsikringsselskaberne. Obamacare gjorde det ulovligt for forsikringsselskaberne at skrue priserne op eller nægte forsikring til mennesker med f.eks. kroniske sygdomme som sukkersyge, autisme eller medfødte hjertefejl.

I stedet har får delstaterne i fremtiden en pulje til at støtte disse udsatte grupper til at købe forsikring. Men det dækker ikke engang halvdelen af udgifterne, siger kritikerne. Ifølge den venstreorienterede tænketank Center for American Progress mere end fordobles f.eks. regningen for mennesker med astma, mens visse kræftoverlevere kan opleve stigninger på over 700 procent.

Republikanerne bestrider disse tal, men erkender, at reformen kan betyde færre forsikrede. Over 20 millioner amerikanere fik efter Obamacares vedtagelse sundhedsforsikring. Til gengæld, siger republikanerne, vil reformen nedbringe priserne generelt og mindske selvrisikoen for mange grupper.

Parlamentets uafhængige regnedrenge, Congressional Budget Office, har endnu ikke regnet på det seneste forslag. Den  Trump-plan, der faldt i marts, ville ifølge CBO betyde, at 24 millioner mister deres forsikring i de kommende år, og det tal vil efter alt at dømme stige med det nye forslag. Til gengæld bliver underskuddet i statskassen 150 milliarder dollars mindre over 10 år.

Senatet trækker til venstre

Men ligeså vigtig som ændringerne i forslaget var formentlig det politiske billede. Republikanerne har fået bank i deres eget bagland for, at det ikke lykkedes dem at realisere løftet om at sløjfe Obamacare. De republikanske lovgivere var med rette bekymrede for at fremstå totalt handlingslammede.

Afstemningen er en klar sejr for Trump. Men der er endnu langt til at forslaget bliver virkelighed. Nu flytter forslaget til Senatet, hvor den politiske mekanik er en anden. Her vil moderate kræfter hos republikanerne trække reformen til venstre, og det kan gøre det umuligt at nå et kompromis mellem de to kamre.

Derfor er Demokraterne nu gået på jagt efter de republikanere valg i usikre kredse, der stemte for forslaget. De håber, at denne afstemning bliver en møllesten om halsen på deres modstandere, når først det går op for dem, at mange mister deres forsikring, og at præmierne på kort sigt bliver ved med at stige.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce