FBI-direktør James Comey var »syg ved tanken«, om at han kan have haft en betydning for valgresultatet i november sidste år, da Donald Trump blev præsident.
Foto: Susan Walsh/AP

FBI-direktør James Comey var »syg ved tanken«, om at han kan have haft en betydning for valgresultatet i november sidste år, da Donald Trump blev præsident.

Internationalt

Trump fyrer FBI's øverste chef

På anbefaling af justitsminister Jeff Sessions har Trump afskediget chefen for forbundspolitiet, James Comey.

Internationalt

USA's præsident, Donald Trump, har fyret FBI's øverste chef, James Comey.

Det oplyser Det Hvide Hus sent tirsdag aften dansk tid i en erklæring.

Trump har taget beslutningen på anbefaling fra sin justitsminister, Jeff Sessions, og vicejustitsminister Rod Rosenstein.

I et opsigelsesbrev, som flere medier har offentliggjort, skriver Trump til Comey, at 'du er ikke i stand til effektivt at lede' FBI.

»Det er helt afgørende, at vi finder en ny leder for FBI, der kan genskabe offentlighedens tillid til dets vigtige mission med at håndhæve loven«, hedder det i brevet.

Comey har været en central skikkelse i kontroversen om forhenværende præsidentkandidat Hillary Clintons brug af en privat server til e-mails i sin tid som udenrigsminister under Barack Obama.

Og det er Comeys håndtering af den sag, der koster ham jobbet.

FBI skulle undersøge, om Clinton ved at anvende en privat server havde kompromitteret den nationale sikkerhed.

I juli 2016 meddelte Comey, at sagen burde lukkes.

Men bare 11 dage før præsidentvalget 8. november meddelte Comey, at han havde besluttet at genåbne efterforskningen af Clinton, fordi en ny bunke e-mails var dukket op.

Den beslutning, mener mange demokrater, kostede Hillary Clinton sejren, fordi den medførte en negativ mediedækning af hende, og timingen havde indflydelse på valghandlingen.

Vicejustitsminister Rod Rosenstein fastslår i en indstilling til sin chef, Jeff Sessions, at han 'ikke kan forsvare' Comeys håndtering af serversagen.

Og det har Trump reageret på.

»Jeg har accepteret deres anbefaling, og du er hermed med omgående virkning afskediget«, skriver Trump til Comey.

Hillary Clinton har flere gange direkte givet Comey skylden for, at hun tabte kampen om Det Hvide Hus til Trump.

»Jeg var ved at vinde, indtil en kombination af James Comeys brev 28. oktober og russiske læk rejste tvivl hos mennesker, der ville stemme på mig, men blev skræmt væk«, sagde Clinton under en velgørenhedsmiddag i New York i sidste uge.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce