Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

FBI-direktør James Comey troede, det var en practical joke, da han under en tale til sine ansatte i Los Angeles så et tv vise nyheden om, at Trump havde fyret ham. Det var det ikke.
Foto: Carolyn Kaster/AP

FBI-direktør James Comey troede, det var en practical joke, da han under en tale til sine ansatte i Los Angeles så et tv vise nyheden om, at Trump havde fyret ham. Det var det ikke.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ren Nixon. Cover-up. Forfatningskrise: Kritik hagler ned over Trump efter fyring af FBI-direktør

Anklager om magtmisbrug udløser nu Donald Trumps hidtil største politiske krise.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Donald Trump mener, at FBI behandlede Hillary Clinton helt urimeligt i forbindelse med efterforskningen af hendes email-sag, og derfor har han nu besluttet at fyre FBI-direktør James Comey.

Det er den forklaring, præsidenten, der krævede Clinton retsforfulgt, hvis valgmøder gjaldede af råb om at spærre Clinton inde, nu beder den amerikanske befolkning tro på som årsagen til, at FBI-direktør Comey igår højst overraskende fik sparket.

Det har, må man samtidigt forstå på det brev, Donald Trump har sendt til Comey, intet at gøre med at FBI-direktøren var ansvarlig for den igangværende undersøgelse af Trump-kampagnens forbindelser til Rusland.

»Selvom jeg er meget tilfreds med, at du ved tre lejligheder har fortalt mig, at jeg ikke bliver efterforsket, må jeg alligevel erklære mig enig med justitsministeriets vurdering af, at du ikke kan lede FBI effektivt«, skriver præsidenten i et fyringsbrev til Comey offentliggjort af Det Hvide Hus.

Skulle ikke have talt om Clintons emails

Trumps beslutning baserer sig på et tre sider langt notat fra justitsministeriet. Her kritiseres Comeys håndtering af efterforskningen af Hillary Clintons emails - blandt andet det brev, han blot få dage før præsidentvalget sendte til Kongressen om at efterforskningen mod Clinton var genoptaget. Det var det brev, Clinton forleden hævdede gav sejren til Donald Trump.

Justitsministeriet kritiserer Comeys beslutning om at sende brevet og går direkte i rette med Comeys påstand om, at han ikke havde andet valg:

»Direktøren har beskrevet sin beslutning som et valg mellem at ‘tale’ om FBI’s beslutning om at genoptage efterforskningen eller ‘skjule’ det. ‘Skjule’ er et ladet ord, der ikke beskriver sagen korrekt. Når føderale agenter og anklagere beslutter at åbne en efterforskning i stilhed ‘skjuler’ vi ikke noget. Vi følger simpelthen den længe gældende politik, at vi ikke offentliggør ikke-offentlige oplysninger«, skriver ministeriet.

Trump roste Comey for email-sag

Konklusionen: Comey gjorde uret i at kritisere Hillary Clinton i juli 2016, da han erklærede efterforskningen lukket. Og han gjorde Clinton uret, da han oktober samme år offentligt erklærede efterforskningen genåbnet.

Daværende præsidentkandidat Donald Trump roste ellers i høje toner Comey for at have »genetableret sit gode ry og rygte« ved at genåbne efterforskningen.

»Jeg må give FBI kredit«, sagde Trump ved et vælgermøde i Michigan få dage efter beslutningen.

»Det krævede mod fra direktør Comeys side at komme tilbage og gøre det, han gjorde i lyset af den modstand, han har været oppe mod, hvor de prøver at beskytte hende (Hillary Clinton, red.) fra retsforfølgelse«.

Nu fyrer samme Trump så angiveligt FBI-direktøren for at have behandlet Clinton uretfærdigt.

Mindelser om Nixon

Det lyder temmelig utroværdigt i præsidentens politiske modstanderes ører, og Demokraterne havde de helt store ord fremme til at fordømme fyringen. Det er uhørt, at præsidenten fyrer manden, der har ansvaret for at undersøge ham.

FBI’s direktør er udpeget for 10 år ad gangen for at sikre deres politiske uafhængighed, og kun en gang tidligere er chefen for forbundspolitiet blevet fyret - dengang for at misbruge offentlige midler til private formål. Dette træk fra Donald Trump har intet fortilfælde.

»Det giver mindelser om Nixon«, skriver senator Bob Casey i en kommentar med henvisning til Richard Nixons fyring af Archibald Cox, der var undersøger i Watergate-sagen, i 1973. Nixons såkaldte 'lørdagsmassakre' blev første skridt på vejen til en rigsretssag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er en fuldtonet forfatningskrise for vores land«, skiver senator Brian Schantz.

Det mærkværdige er, at mange demokratiske politikere tidligere krævede Comey fyret netop for at behandle Clinton uretfærdigt. Men det er dybt principielt problematisk at fyre den mand, der netop nu undersøger præsidenten selv.

»Ingen kan tro på Præsident Trumps absurde retfærdiggørelse af beslutningen, at han nu er bekymret over, at Comey behandlede Hillary Clinton uretfærdigt«, skriver senator Pat Leahy. »Præsidenten har fjernet den siddende FBI-direktør midt i en af de mest kritiske nationale sikkerhedsefterforskninger i vort lands historie - en der implicerer højtstående personer i Trumps regering og valgkamp«.

Bekymrede republikanere

Det er dobbeltmoral, når Demokraterne, der har kritiseret Comey sønder og sammen, nu er utilfredse med, at han er blevet fyret, siger talsmænd fra Det Hvide Hus.

Hverken Donald Trump eller justitsminister Jeff Sessions har udover brev ikke udtalt sig om sagen.

Men også republikanske lovgivere er stærkt bekymrede over Trumps beslutning. »Jeg er bekymret ved både timingen og logikken bag denne beslutning«, siger formanden for Senatets efterretningsudvalg, republikaneren Richard Burr, i en udtalelse.

»Jeg har brugt de sidste timer på at prøve at finde et acceptabelt rationale for fyringen af Comey. Jeg kan simpelthen ikke«, skriver republikaneren Jeff Flake på Twitter.

Kræver uafhængig anklager

Fyringen får nu Demokraterne til igen at kræve, at Ruslands-undersøgelserne overdrages til en særlig uafhængig anklager.

»Jeg har fra begyndelsen sagt, at en særlig anklager er den bedste vej frem, men efter det der er sket, er det den eneste vej frem«, sagde Demokraternes leder Chuck Schumer på en pressekonference.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En ny FBI-direktør udpeget af Trump selv vil aldrig kunne optræde uafhængigt i undersøgelsen, mener de.

»Hvis ikke vi får en særlig anklager, vil enhver amerikaner med rette mistænke beslutningen om at fyre Comey for at være en del af et cover-up«, skriver Schumer på Twitter, og presset på republikanerne for at godkende udpegelsen af en uafhængig anklager stiger nu markant.

Fyringen er kommet som et chok i Washington - også for James Comey selv. Ifølge magasinet The Hill stod Comey og holdt tale til FBI-medarbejdere i Los Angeles, da han på tv så nyheden om sin egen fyring og troede først, at det var en practical joke. Det var det ikke.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden