Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Det bliver først et demokratisk problem, hvis Trump indstiller en person med forbindelse til sig selv som efterfølger til den fyrede FBI-chef James Comey. Selve fyringen var ventet - og kunne være sket før.
Foto: J. Scott Applewhite/AP

Det bliver først et demokratisk problem, hvis Trump indstiller en person med forbindelse til sig selv som efterfølger til den fyrede FBI-chef James Comey. Selve fyringen var ventet - og kunne være sket før.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eksperter: USA er i demokratisk krise, hvis ny FBI-chef bliver Trump-lakaj

Fyringen af FBI-chef er OK, men efterspillet kan blive katastrofalt, vurderer forskere.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anklager om magtmisbrug fyger mod Donald Trump, efter at præsidenten til manges store overraskelse har fyret direktøren for USA's forbundspoliti, FBI.

Mange finder det utroværdigt, at Trump begrunder fyringen med, at FBI-chef James Comey under sidste års valgkamp optrådte urimeligt over for Trumps modkandidat, Hillary Clinton. Trump har nemlig selv tidligere rost Comey for netop hans fremfærd mod Clinton, da mange andre kritiserede FBI-chefen.

Eksperter vurderer dog, at der intet problematisk er i selve fyringen. Den ligger fuldt ud inden for præsidentens beføjelser og giver ikke i sig selv grundlag for at tale om magtmisbrug, sådan som nogle politikere har gjort.

Alligevel er sagen prekær, fordi FBI er i gang med at efterforske, om Trumps egen valgkampsstab samarbejdede med Rusland om at påvirke sidste års præsidentvalg. Og hvis fyringen fører til, at Trump får indsat en afløser, der ikke er upartisk i forhold til at efterforske de eventuelle forbindelser til Rusland, vil USA's demokrati komme i krise.

Sådan lyder konsensus blandt en række af førende forskere i amerikansk forfatningsret, som det amerikanske magasin Politico har interviewet.

Comeys fyring er i orden

Blandt eksperterne er der bred enighed om, at Comey har været ude i så meget offentligt stormvejr, at det kan gavne FBI at få ny ledelse.

»I lyset af de kontroverser, som kom til at omgærde Comey, var det korrekt at fyre ham. FBI-direktøren skal nyde bred tillid fra den amerikanske befolkning. Comey er der ikke bred tillid til«, siger juraprofessor Cass Sunstein fra Havard-universitetet til Politico.

James Comey kom i modvind, da han få uger før valgdagen sidste år offentliggjorde, at FBI havde genåbnet en sag mod Clinton. Sagen handlede om, at hun som udenrigsminister brugte en privat server til at sende fortrolige arbejdsmails i stedet for at bruge udenrigsministeriets officielle emailsystem.

Sagen var tidligere samme år blevet afsluttet med en konklusion om, at der ikke var grundlag for at rejse tiltale mod Clinton. Men Comey meddelte, at FBI havde fået nye oplysninger om, at en af Clintons nærmest rådgivere havde videresendt store mængder af fortrolige e-mails til sin mand.

Kort efter viste det sig, at oplysningerne om de videresendte e-mails var forkerte, og at der fortsat ikke var grundlag for at rejse tiltale mod Clinton.

Flere forskere vurderer, at Comeys opførsel stred i så høj grad imod normer for, hvordan myndigheder skal opføre sig i sådanne sager, at der ingen anden udvej var end at fyre ham.

»Præsident Trump må kritiseres for ikke at være kommet til den konklusion for flere måneder siden«, siger juraprofessor Saikrishna Prakash fra University of Virginia til Politico.

Ingen forfatningskrise - endnu

Dermed er det for tidligt at tale om en forfatningskrise i USA, mener flere eksperter. Og det er overdrevent, når nogle politikere sammenligner Donald Trump med præsident Richard Nixon, der fyrede en særlig anklager under efterforskningen af Watergate-sagen, som endte med at fælde Nixon.

Alligevel vil flere af eksperterne ikke afvise, at sagen kan blive yderst alvorlig.

»Den egentlige bekymring her går på, om Trump har misbrugt sin magt til at beskytte sine politiske ansatte mod at blive efterforsket. Det er ikke paranoidt at tænke, at Comeys opførsel i Clinton-sagen kun er et påskud for at fyre ham, for Trump bifaldt meget af den opførsel dengang. Men vi har ingen bevis herfor«, siger juraprofessor Dan Farber fra Berkeley Universitet til Politico.

Dermed bør fokus i stedet rettes på efterspillet, vurderer eksperter. Præsidenten skal nu indstille en afløser for Comey, som de folkevalgte i det amerikanske senat så skal godkende eller vrage.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Set i lyset af den igangværende efterforskning af Trumps kampagnestab vil det ifølge Havard-professor Cass Sunstein være »alarmerende«, hvis det lykkes Donald Trump at indstille en underdanig medløber til at afløse James Comey, som Senatet vil godkende.

Utroværdig afløser vil skabe krise

»Det er Senatets ansvar at sikre, at den nye FBI-direktør er en person med uangribelig professionalisme, upartiskhed og integritet. I denne tid kæmper USA med en usædvanlig høj grad af polarisering og mistillid, og FBI er part i efterforskninger, der involverer selve Det Hvide Hus. Senatets ansvar har aldrig været mere betydningsfuldt«, siger Cass Sunstein til Politico.

Hvis Donald Trump indstiller en person, som åbenlyst er partisk, vil der allerede være grund til bekymring, vurderer Dan Farber.

»Hvis Trump indstiller en uafhængig, respekteret person til at afløse Comey, så er alt vel. Hvis han indstiller en, som er belastet af forbindelser til Trump, eller som mangler troværdighed som objektiv efterforsker, så vil det være fair at begynde at sammenligne med Richard Nixon. Det vil være der, man kan begynde at bekymre sig reelt om en forfatningskrise«, siger Dan Farber til Politico.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden