Det bliver først et demokratisk problem, hvis Trump indstiller en person med forbindelse til sig selv som efterfølger til den fyrede FBI-chef James Comey. Selve fyringen var ventet - og kunne være sket før.
Foto: J. Scott Applewhite/AP

Det bliver først et demokratisk problem, hvis Trump indstiller en person med forbindelse til sig selv som efterfølger til den fyrede FBI-chef James Comey. Selve fyringen var ventet - og kunne være sket før.

Internationalt

Eksperter: USA er i demokratisk krise, hvis ny FBI-chef bliver Trump-lakaj

Fyringen af FBI-chef er OK, men efterspillet kan blive katastrofalt, vurderer forskere.

Internationalt

Anklager om magtmisbrug fyger mod Donald Trump, efter at præsidenten til manges store overraskelse har fyret direktøren for USA's forbundspoliti, FBI.

Mange finder det utroværdigt, at Trump begrunder fyringen med, at FBI-chef James Comey under sidste års valgkamp optrådte urimeligt over for Trumps modkandidat, Hillary Clinton. Trump har nemlig selv tidligere rost Comey for netop hans fremfærd mod Clinton, da mange andre kritiserede FBI-chefen.

Eksperter vurderer dog, at der intet problematisk er i selve fyringen. Den ligger fuldt ud inden for præsidentens beføjelser og giver ikke i sig selv grundlag for at tale om magtmisbrug, sådan som nogle politikere har gjort.

Alligevel er sagen prekær, fordi FBI er i gang med at efterforske, om Trumps egen valgkampsstab samarbejdede med Rusland om at påvirke sidste års præsidentvalg. Og hvis fyringen fører til, at Trump får indsat en afløser, der ikke er upartisk i forhold til at efterforske de eventuelle forbindelser til Rusland, vil USA's demokrati komme i krise.

Sådan lyder konsensus blandt en række af førende forskere i amerikansk forfatningsret, som det amerikanske magasin Politico har interviewet.

Comeys fyring er i orden

Blandt eksperterne er der bred enighed om, at Comey har været ude i så meget offentligt stormvejr, at det kan gavne FBI at få ny ledelse.

»I lyset af de kontroverser, som kom til at omgærde Comey, var det korrekt at fyre ham. FBI-direktøren skal nyde bred tillid fra den amerikanske befolkning. Comey er der ikke bred tillid til«, siger juraprofessor Cass Sunstein fra Havard-universitetet til Politico.

James Comey kom i modvind, da han få uger før valgdagen sidste år offentliggjorde, at FBI havde genåbnet en sag mod Clinton. Sagen handlede om, at hun som udenrigsminister brugte en privat server til at sende fortrolige arbejdsmails i stedet for at bruge udenrigsministeriets officielle emailsystem.

Sagen var tidligere samme år blevet afsluttet med en konklusion om, at der ikke var grundlag for at rejse tiltale mod Clinton. Men Comey meddelte, at FBI havde fået nye oplysninger om, at en af Clintons nærmest rådgivere havde videresendt store mængder af fortrolige e-mails til sin mand.

Kort efter viste det sig, at oplysningerne om de videresendte e-mails var forkerte, og at der fortsat ikke var grundlag for at rejse tiltale mod Clinton.

Flere forskere vurderer, at Comeys opførsel stred i så høj grad imod normer for, hvordan myndigheder skal opføre sig i sådanne sager, at der ingen anden udvej var end at fyre ham.

»Præsident Trump må kritiseres for ikke at være kommet til den konklusion for flere måneder siden«, siger juraprofessor Saikrishna Prakash fra University of Virginia til Politico.

Ingen forfatningskrise - endnu

Dermed er det for tidligt at tale om en forfatningskrise i USA, mener flere eksperter. Og det er overdrevent, når nogle politikere sammenligner Donald Trump med præsident Richard Nixon, der fyrede en særlig anklager under efterforskningen af Watergate-sagen, som endte med at fælde Nixon.

Alligevel vil flere af eksperterne ikke afvise, at sagen kan blive yderst alvorlig.

»Den egentlige bekymring her går på, om Trump har misbrugt sin magt til at beskytte sine politiske ansatte mod at blive efterforsket. Det er ikke paranoidt at tænke, at Comeys opførsel i Clinton-sagen kun er et påskud for at fyre ham, for Trump bifaldt meget af den opførsel dengang. Men vi har ingen bevis herfor«, siger juraprofessor Dan Farber fra Berkeley Universitet til Politico.

Dermed bør fokus i stedet rettes på efterspillet, vurderer eksperter. Præsidenten skal nu indstille en afløser for Comey, som de folkevalgte i det amerikanske senat så skal godkende eller vrage.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Set i lyset af den igangværende efterforskning af Trumps kampagnestab vil det ifølge Havard-professor Cass Sunstein være »alarmerende«, hvis det lykkes Donald Trump at indstille en underdanig medløber til at afløse James Comey, som Senatet vil godkende.

Utroværdig afløser vil skabe krise

»Det er Senatets ansvar at sikre, at den nye FBI-direktør er en person med uangribelig professionalisme, upartiskhed og integritet. I denne tid kæmper USA med en usædvanlig høj grad af polarisering og mistillid, og FBI er part i efterforskninger, der involverer selve Det Hvide Hus. Senatets ansvar har aldrig været mere betydningsfuldt«, siger Cass Sunstein til Politico.

Hvis Donald Trump indstiller en person, som åbenlyst er partisk, vil der allerede være grund til bekymring, vurderer Dan Farber.

»Hvis Trump indstiller en uafhængig, respekteret person til at afløse Comey, så er alt vel. Hvis han indstiller en, som er belastet af forbindelser til Trump, eller som mangler troværdighed som objektiv efterforsker, så vil det være fair at begynde at sammenligne med Richard Nixon. Det vil være der, man kan begynde at bekymre sig reelt om en forfatningskrise«, siger Dan Farber til Politico.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce