James Comey har været leder af FBI i tre år. Torsdag blev han fyret af Trump.
Foto: Carolyn Kaster/AP

James Comey har været leder af FBI i tre år. Torsdag blev han fyret af Trump.

Internationalt

Sagen forfra: Inkompetent chef eller offer for bange Trump?

Fyringen af FBI-direktør James Comey er noget af det mest spektakulære, Donald Trump endnu har gjort. Er det et forsøg på at standse efterforskningen om hans kampagnes mulige forbindelser med Rusland, eller er der en mindre konspiratorisk forklaring? Det politiske USA summer af ophidselse, og teorierne flyver omkring.

Internationalt

Direktøren for FBI, James B. Comey, blev fyret af præsident Donald Trump torsdag. Comey erfarede, at han blev fyret, mens han holdt en tale i Los Angeles. Først troede Comey, at det var en joke, men kort efter blev Donald Trumps officielle fyringsbrev afleveret i FBIs hovedkontor i Washington.

I fyringsbrevet henviser Trump til FBI-direktørens håndtering af undersøgelsen af Hillary Clintons private e-mailserver og erklærer, at han er enig med Justitsministeriet i, at Comey ikke længere kan være leder af forbundspolitiet.

James Comey har været leder af FBI i tre år og var som udgangspunkt ansat i en periode på ti år. Den bratte fyring skabte chokbølger i Washington. Den demokratiske leder i Senatet, Chuck Schumer, sagde, at fyringen af Comey kunne få amerikanerne til at mistænke, at Trump forsøgte at dække over ulovligheder i sin kampagne.

Også flere republikanere tog afstand fra fyringen, der kom som en total overraskelse for de fleste. Fyringen af Comey trådte i kraft øjeblikkeligt.

Hillary-sagen

I foråret 2015 kom det frem, at Hillary Clinton havde brugt sin private e-mailserver, mens hun var USA's udenrigsminister. Tusinder af klassificerede mails passerede dermed gennem hendes private server. FBI indledte en undersøgelse af sagen.

I juli 2016 afholdt James Comey et pressemøde, hvor han i skarpe vendinger kritiserede Clinton, men konkluderede, at FBI ikke ville anbefale, at der blev rejst sigtelse. Det er højst usædvanligt, at FBI holder pressemøde om en sag, når der ikke bliver rejst sigtelse.

I oktober 2016 indledte FBI en undersøgelse af tidligere kongresmedlem Anthony Weiners seksuelle sms’er til mindreårige piger. Weiners kone, Huma Abedin, er Clintons rådgiver, og i forbindelse med sagen fandt FBI e-mails, som potentielt var relevante for Clinton-sagen. Comey informerede Kongressen om det 28. oktober, få dage før valget.

Det viste sig, at der ikke var noget relevant i de nye e-mails, men offentliggørelsen af undersøgelsen skadede formentlig Hillary Clinton i valget. Justitsministeriet indledte i januar en undersøgelse af Comeys handlinger i Clinton-sagen.

Trump og Rusland

FBI er i gang med at undersøge flere potentielt kriminelle forbindelser mellem Trumps folk og Rusland. Den første og største sag vedrører selve valget.

Formelt er der intet problem i, at den amerikanske præsident fyrer direktøren for FBI

USA's samlede efterretningstjenester har konkluderet, at Rusland stod bag hackingen af en række demokratiske lederes e-mails med henblik på at svække Clinton og styrke Trump.

De blev offentliggjort af Wikileaks inden valget, og FBI har indledt en undersøgelse om, hvorvidt Trumps kampagne var involveret eller koordinerede hackingen med Rusland.

Det er uvist, om Trump selv er under mistanke. I fyringsbrevet til Comey skrev Trump, at FBI-direktøren tre gange har forsikret præsidenten om, at han ikke personligt er under mistanke.

Det er dog ikke blevet bekræftet af FBI. Endeligt er der sagen om den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

Han blev tvunget til at træde tilbage efter blot 24 dage som rådgiver som følge af, at han havde løjet om sine samtaler med den russiske ambassadør. Få timer før Comey blev fyret, kom det frem, at en grand jury havde udsendt stævninger i forbindelse med Flynn-sagen.

Historisk

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Formelt er der intet problem i, at den amerikanske præsident fyrer direktøren for FBI.

Det har præsidenten ret til, og det kræver ikke en begrundelse.

Men i praksis er det højst usædvanligt, at en præsident fyrer en FBI-chef.

Det er faktisk kun sket en eneste gang før, siden FBI blev etableret i 1935.

Det var, da Bill Clinton i 1993 fyrede den daværende direktør, William Sessions. Han blev fyret, efter at en undersøgelse igangsat under den tidligere præsident George H. W. Bush konkluderede, at Sessions havde snydt i skat og arrangeret rejser betalt af det offentlige for at mødes med familiemedlemmer.

Den sidste præsident, der afskedigede en person, som var leder af en undersøgelse rettet mod ham selv på samme måde som Trump, var Richard M. Nixon.

Han beordrede i oktober 1973 Archibal Cox, den særlige anklager i forbindelse med Watergate, fyret. Beslutningen reddede ikke Nixon, der blev tvunget til at gå af året efter på grund af netop Watergate-skandalen.

Hvad nu?

I første omgang skal Trump finde en ny leder af FBI.

Hvem vedkommende er, vides endnu ikke, ej heller om det vil påvirke FBI’s undersøgelse af Trump og hans folk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Demokraterne i Kongressen og flere republikanere har imidlertid allerede erklæret, at de mener, der bør nedsættes en særlig komite eller særanklager til at undersøge sagerne omkring Rusland, fordi fyringen af Comey rejser spørgsmål omkring FBI’s troværdighed og uafhængighed i disse sager.

Flere FBI-folk har også givet udtryk for stor utilfredshed med fyringen af Comey, og det kan meget vel føre til en række lækager om undersøgelserne rettet mod Trump og hans folk.

Som udgangspunkt vil undersøgelsen mod den fyrede sikkerhedsrådgiver Michael Flynn og forbindelserne til Rusland køre videre, eftersom der allerede er nedsat en grand jury og udsendt stævninger.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce