Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Kønsforskning er blevet noget, alle udtaler sig om i Ungarn, mener Andrea Petö.
Foto: CEU

Kønsforskning er blevet noget, alle udtaler sig om i Ungarn, mener Andrea Petö.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Køn er Ungarns nye ideologiske kampplads

Regeringen vil kun tale om familie, ikke om køn, lyder det fra kønsforsker fra lukningstruet universitet i Ungarn – og bruge midler fra EU til at oprette loyale institutioner.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man skulle ikke umiddelbart tro, at dette var en kampplads.

Professor Andrea Petös lettere kaotiske kontor i det centrale Budapest er varmt og imødekommende. Papirbunker og bøger ligger stablet alle mulige og umulige steder. Der er ægte tæpper på gulvet, farverige plaider over stolene, og de mange potteplanter får lov at vokse vildt. Men det er en kampplads.

Dels er Andrea Petös universitet, Det Centraleuropæiske Universitet (CEU), et hadeobjekt for premierminister Viktor Orbán og hans Fidesz-parti. Regeringens nye universitetslov truer CEU’s eksistens.

Dels er hun kønsforsker. Den nationalkonservative regering bruger ifølge Petö modstanden mod kønsforskning til politisk mobilisering.

Over hele Europa er de liberale værdier i fare

»Kønsforskning er blevet en popvidenskab, som alle mulige i Ungarn udtaler sig om«, siger Andrea Petö.

Politikere, skuespillere og såmænd også kokke har blandet sig i diskussionen om det fag, som hun er professor i.

På kvindernes kampdag 8. marts erklærede den ungarske hr-minister, at han ville tage initiativ til at oprette en kandidatuddannelse i familievidenskab som modvægt til de eksisterende uddannelser i kønsvidenskab.

Andrea Petö fremhæver et nyligt brev fra en Fidesz-tro kristen ungdomsorganisation til rektoren for et af de ungarske universiteter, der udbyder studier i kønsforskning.

De skriver, at det er en »fake-videnskab«, der tjener »homo-lobbyen«, og at studierne ikke bidrager til at løse faldende børnefødselstal.

Regeringens modstand mod kønsforskning skyldes ifølge Andrea Petö et politisk formål om at fremme en familie-idelogi – hvor familien skal forstås som en kernefamilie med hvide, heteroseksuelle forældre fra middel- og overklassen.

Poresvampstaten Ungarn

Kampen mod kønsforskning tjener som et eksempel på den bredere politiske udvikling i Ungarn, mener Andrea Petö.

Hun bruger begrebet »poresvampstaten« til at beskrive, hvordan regeringen lader uønskede institutioner udsulte, mens den lader mere regeringsvenlige institutioner vokse ud af samfundets stamme.

»Regeringen fjerner finansieringen til videregående uddannelser fra den etablerede akademiske verden og er samtidig i færd med at opbygge et parallelt system af regeringsvenlige uddannelser, som er ganske velfinansierede. Regeringen skaber alternative strukturer, som spejler de eksisterende strukturer. Denne metode fra poresvampstaten er vigtig at forstå, hvis man vil forstå den illiberale stats succes«, siger Andrea Petö.

Ungarn er helt i bund på ranglister over investeringer i videregående uddannelser. Ifølge OECD bruger Ungarn 0,9 procent af bnp på tertiære uddannelser, mens eksempelvis Danmark er nær toppen med 2,3 procent.

Der er målbare problemer med ligestillingen i Ungarn, eksempelvis er kun 10 procent af parlamentsmedlemmerne kvinder.

Og de, der er på tinge, skal indimellem finde sig i patroniserende, sexistiske kommentarer. Eksempelvis sagde et mandligt medlem til en kvindelig kollega i en parlamentsdebat, at »bare fordi du ser godt ud, behøver du jo ikke være klog«.

Ifølge Andrea Petö ignorerer regeringen bevidst ligestillingsproblemerne. Og fører en politik, der reelt forstærker dem.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Poresvampstaten svækker velfærdsstatens infrastruktur; uddannelse, eftermiddagsskoler, hospitaler, ældrepleje. Disse strukturer udhules, og alt arbejdet skubbes over til kvinder, der traditionelt har alt ansvar for det ubetalte omsorgsarbejde. Det er en kalkuleret ideologisk beslutning. Og det transformerer samfundet og skaber en lukket elite, som har råd til privat uddannelse og privat sundhedspleje«.

EU-midler til illiberale formål

Viktor Orbán og Fidesz, der får over 40 procent af de ungarske stemmer, arbejder for den såkaldt illiberale stat.

Regeringen har brugt sit demokratiske mandat til at svække de kontrolinstanser, der kendetegner et konstitutionelt liberalt demokrati, og har sikret kontrol over eksempelvis medierådet, forfatningsdomstolen og budgetrådet.

Andrea Petö fremhæver et konkret eksempel, som hun mener illustrerer regeringens politiske mål. Regeringen har efter lang debat besluttet at ratificere og implementere Istanbul-konventionen, som skal forhindre vold i hjemmet.

Regeringen fjerner finansieringen til videregående uddannelser fra den etablerede akademiske verden

EU støtter indsatsen økonomisk, da det er en kostbar affære at implementere konventionen – der skal uddannes politi og juridiske rådgivere, der skal bygges tilflugtssteder, og alle tiltagene skal dokumenteres og holdes øje med.

I stedet for at samarbejde med de ngo’er, som har beskæftiget sig med området de seneste 25 år, har regeringen i al hast lavet sin egen regeringsvenlige ngo – der får en masse ansvar uden at have erfaring og ekspertise, mener Andrea Petö.

»De bruger EU-midlerne til at afpolitisere vold i hjemmet. Der kommer en bebrejdelse af kvinder som ofre. De opfordres til at vende tilbage til familien i stedet for at starte deres eget liv. Det er en tragedie i sig selv. Men metoden slår to fluer med et smæk. For det fjerner jo også betydningen af de internationalt forbundne civilsamfundsorganisationer, der arbejder på området, og som er kritiske over for regeringen«, siger hun og tilføjer:

»Det er et af flere eksempler på, hvordan den illiberale poresvampstat bruger EU-midler på at opbygge sin egen infrastruktur«.

Andrea Petös intellektuelle argumentation og statskritik kan man genfinde i andre varianter blandt hendes kollegaer overalt i Europa. Hendes åbenmundethed skal dog ikke misforstås som et tegn på, at det ikke står så slemt til med den frie forskning i Ungarn, understreger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg er en internationalt kendt, privilegeret akademiker, så min oplevelse er ikke repræsentativ. Jeg arbejder for CEU, der er det sidste rum for uafhængig og fri tænkning. Det er derfor, at CEU er under angreb fra regeringen«, siger Andrea Petö med henvisning til den nye universitetslov, der vil ramme CEU. Universitetet er amerikansk-ungarsk og støttet af Viktor Orbán yndlingsaversion, milliardæren George Soros, der forsøger at fremme åbne, liberale samfund i Østeuropa.

Men, siger Andrea Petö, man skal ikke tro, at den værdikamp, hun taler om, kun vedrører Ungarn.

»Det ikke kun et østeuropæisk fænomen. Over hele Europa er de liberale værdier i fare. Polen og Ungarn er altid i medierne, men man kunne vende blikket andre steder hen. Den danske udlændingelovgivning er jo heller ikke uproblematisk«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden