Fyret FBI-chef vidner ikke for Senatet i sag om Rusland

James Comey vil give forklaring i sag om russisk indblanding i valget i USA, men det vil ske bag lukkede døre.

Internationalt

Den nu forhenværende FBI-chef James Comey har afvist at deltage i en høring om, hvorvidt Rusland i ledtog med præsident Donald Trumps lejr har blandet sig i det amerikanske præsidentvalg i fjor.

Det oplyser den demokratiske senator Mark Werners kontor. Werner er medlem af Senatets efterretningskomité, der skulle foretage høringen.

Comey er dog gået med til at deltage i en høring om sagen bag lukkede døre.

Dermed får offentligheden ikke i denne omgang indblik i, hvad James Comey ved om Ruslands forbindelser til Donald Trumps lejr under præsidentvalget.

Der har været massiv fokus på fyringen af Comey, der stod i spidsen for undersøgelsen af Ruslands angivelige forsøg på at blande sig i valget.

Donald Trump har advaret Comey mod at gå til medierne med oplysninger om undersøgelsen efter sin fyring.

»James Comey må håbe, at der ikke findes 'bånd' af vores samtaler, før han begynder at lække noget til pressen«, skrev Trump fredag på Twitter.

Præsidenten fyrede den tidligere FBI-chef via tv-nyhederne.

Siden har Trump kaldt Comey for en 'blærerøv'. Det skete i et lænestolsinterview på NBC News torsdag.

Forløbet omkring Comeys fyring har været præget af usammenhængende forklaringer.

Blandt andet lød det fra Trumps talskvinde Sarah Huckabee Sanders, at FBI's medarbejdere ikke længere havde tillid til Comey .

Men det er blevet modsagt af FBI's fungerende direktør, Andrew McCabe, i Senatet.

Præsidentens beslutning om at fyre Comey har udløst spekulationer om, hvorvidt efterforskningen af Ruslands mulige indblanding i det amerikanske valg er årsagen til Comeys afgang.

Avisen The New York Times skrev fredag, at Comey har fortalt sine tidligere medarbejdere, at han afslog at sværge sin troskab til Donald Trump, da de to spiste middag syv dage efter, at han var blevet indsat som præsident.

Trump siger, at Comey tre gange har fortalt ham, at han ikke personligt bliver undersøgt i forbindelse med efterforskningen af Ruslands rolle i valget.

Comey har endnu ikke offentligt talt om nogen af sine samtaler med Donald Trump.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce