Her ses en virusramt computer i Kina, hvor det globale hackerangreb har slået hårdt på blandt andet uddannelsesinstitutioner.
Foto: Mark Schiefelbein/AP

Her ses en virusramt computer i Kina, hvor det globale hackerangreb har slået hårdt på blandt andet uddannelsesinstitutioner.

Internationalt

Kina er hårdt ramt af verdensomspændende hackervirus

It-eksperter frygter, at den globale hackervirus spreder sig yderligere.

Internationalt

Den japanske bilfabrik Nissan bakser mandag med at få 'renset' firmaets virusramte computere.

Hitachi-selskabets mailservere ser ud til at være generet.

Ifølge det japanske it-beredskab er omkring 2.000 computere på 600 forskellige adresser tilsyneladende ramt af det hackerangreb, som har givet så store problemer verden over.

Det har ramt britiske sygehuse, tyske jernbaner, teleselskaber i flere lande, det russiske indenrigsministerium, fabrikker, banker og sågar også danske, elektroniske vejskilte.

Universiteter og uddannelsesinstitutioner ramt

I Kina er omkring 15 procent af computerne på universiteter og uddannelsesinstitutioner ramt af den såkaldte WannaCry-virus.

Ifølge nyhedsbureauet Xinhua har den ramt pc'er på sygehuse, jernbanestationer, regeringskontorer og hos postvæsenet.

29.372 institutioner rapporteres ramt af virussen.

Tager pc'en som gidsel

Virussen låser adgangen til computeren og kræver over for brugerne, at de betaler penge for at få adgang til den igen - hvilket de vel at mærke ikke er sikre på sker, selv om de så betalte pengene.

Ofrene er blevet mødt af skærmbilleder, der har afkrævet dem først 2.200 kroner, siden 4.400 kroner for at 'frigive' maskinen og dens data.

Der opdateres på livet løs

Alle opfordres til at opdatere deres windows-systemer for at besværliggøre den ondsindede hackervirus' hærgen.

Spørgsmålet er, om it-folkene kan holde trit med hackerne. I løbet af weekenden opdagede man et hul i deres programmer, men det blev hurtigt omgået af hackerne, som fjernede dén mulighed for at standse angrebet.

Det har givet bekymring for, at der kan komme endnu en bølge af hackerangreb.

Ifølge Europol har det ramt i mindst 150 lande og inficeret computere hos 200.000 brugere.

»Vi har aldrig før set noget af den her størrelse«, siger direktør Rob Wainwright.

Britiske sygehuse stærkt generet

Weekenden over skabte hackerangrebet store problemer hos blandt andet det britiske sygehusvæsen, hvor operationer måtte aflyses.

Mandag er der fortsat aflysninger, mens teknikerne forsøger at genetablere sygehussystemerne.

Problemet for organisationer som National Health Service er, at de skal være sikre på, at opdateringer ikke får de andre programmer i systemerne til at holde op med at gungere.

'En trussel mod samfundene'

'WannaCry'-angrebet har da også vakt stor vrede.

»Menneskeheden står over for cyberterrorisme. Det er et alarmsignal - og ikke blot et signal, men en direkte trussel mod et samfunds normale funktioner og livsvigtige systemer«, siger næstformanden i det russiske underhus' forsvarskomité,  Frants Klintsevich.

Kilder: BBC, CNN, New York Times og nyhedsbureauerne Tass og AP.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce