Ifølge Washington Post var Donald Trump så konkret i sin samtale med Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov i sidste uge, at præsidenten har kompromitteret vigtige efterretningskilder i kampen mod Islamisk Stat

Ifølge Washington Post var Donald Trump så konkret i sin samtale med Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov i sidste uge, at præsidenten har kompromitteret vigtige efterretningskilder i kampen mod Islamisk Stat

Internationalt

Trump beskyldes for at give fortrolige oplysninger til Rusland og skade USA's sikkerhed

Det Hvide Hus afviser, at Donald Trump fortalte tophemmeligheder på møde med Sergej Lavrov - men med et yderst forsigtigt ordvalg.

Internationalt

Washington Posts historie landede med et brag i Washington i aftes, hvor ’breaking news’-skiltene dukkede op på alle kanaler: Præsident Trump gav fortrolige oplysninger til Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov under deres nylige møde i Det Hvide Hus, der kan have kompromitteret en vigtig efterretningskilde i kampen mod Islamisk Stat og skadet USA’s forhold til en nær allieret.

Beskyldningerne er de mest alvorlige endnu rettet mod den amerikanske præsident. Mens Trump adskillige gange er blevet beskyldt for at lyve eller udvise inkompetence, er det første gang, at Trump direkte anklages for at have skadet USA’s sikkerhed – i det konkrete tilfælde ved at tale over sig med hemmeligheder.

I nat bekræftede en række andre medier bl.a. New York Times og NBC News historien fra Washington Post med deres egne kilder.

Nøje ordvalg i afvisning skaber ny tvivl

Præsidentens nationale sikkerhedsrådgiver, H.R. McMaster afviste i nat historien i et kort statement til pressen, men med et ordvalg, der rejser nye spørgsmål om, hvad der er op og ned.

»Historien, der kom ud til aften, er, som den er fortalt, forkert«, sagde McMaster.

»På intet tidspunkt blev efterretningskilder eller metoder diskuteret og præsidenten talte ikke om nogle militære operationer, der ikke allerede var offentligt kendte«, sagde han.

»Jeg var til mødet, det skete ikke«.

Hvis man pakker Genera McMasters svar ud, står det imidlertid klart, at han benytter sig af de to ældste trick i spindoktorbogen:

Historien er falsk, »som den er fortalt«, så der er i det mindste elementer McMaster bestrider – men er de centrale dele af den sand?

Og så benægter McMaster med sit ordvalg, at Trump diskuterede »kilder«, »metoder« og »militære operationer«, noget andet end det Washington Post faktisk beskylder ham for: At have give Lavrov konkrete oplysninger, der er så specifikke, at russerne selv kunne lokalisere kilden.

»Jeg tror ikke, at det vil være særligt svært for den russiske efterretningstjeneste, at finde ud af det her«, siger en anonym tidligere amerikansk efterretningskilde til Washington Post.

Alvorligst at Trump afslørede bynavnet

Det er umuligt at se, hvad det konkret er Donald Trump har sagt. Washington Posts historie er snirklet og mangler mange konkrete oplysninger, som kilderne ikke vil udlevere, eller som avisen selv har undladt at trykke for ikke at afsløre følsomme oplysninger for USA’s sikkerhed.

Hverken bynavnet, den konkrete trussel eller det amerikansk allierede land, der er involveret, er afsløret i Washington Posts centrale beskrivelse af forløbet

»På mødet med Lavrov syntes Trump næsten at prale med sin insiderviden om en lurende trussel. 'Jeg får fremragende efterretninger. Der er folk, der giver mig briefinger hver dag med fremragende efterretninger', sagde præsidenten ifølge en officiel person med viden om ordvekslingen«, skriver Washington Post.

»Trump diskuterede herefter aspekter ved truslen, som USA kun havde adgang til takket være en nøgleallierets efteretningstjeneste. Han afslørede ikke den specifikke metode, der var brugt til at opnå efterretningerne, men han fortalte hvordan Islamisk Stat forfølger visse dele af en specifik plan, og hvor meget skade et sådant angreb ville kunne udrette under forskellige omstændigheder«.

»Mest alarmerende, siger officielle kilder, var det at Trump fortalte navnet på den by i Islamisk Stats territorium, hvor USA’s allierede havde opsnappet efterretningerne«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Med andre ord: Med bynavnet i hånden, kan russerne regne ud, hvor oplysningerne kommer fra, om de er indsamlet med f.eks. telefonaflytning eller en spion hos Islamisk Stat, og om det er Irak, Jordan eller en helt tredje nær allieret, der har videregivet dem.

Trump har ikke optrådt ulovligt

Ifølge Washington Post adviserede medarbejdere, der deltog i mødet, herefter de amerikanske efterretningstjenester om Trumps fortalelse i et forsøg på at begrænse skadevirkningerne i forhold til den allierede.

Dette amerikanske efterretningsmiljø har tidligere været rundhåndede med læk til de amerikanske medier.

Donald Trump har, selv hvis historien er helt korrekt, ikke brudt loven – præsidenten kan afsløre stort set de hemmelige oplysninger, han har lyst til. Men han har optrådt skødesløst med nationale sikkerhedsoplysninger, der måske kan bringe både agenter og forholdet til en fremmed magt i fare.

Netop den type skødesløshed, som Trump under valgkampen anklagede Hillary Clinton for i omgangen med fortrolige oplysninger på emails, men med langt, langt mere følsomt materiale.

Opgivende republikanere

Historien lander midt i efterspillet til fyringen af FBI-direktør James Comey i sidste uge og hele komplekset af undersøgelser af Trump-kampagnens relationer til Rusland.

De republikanske lovgivere reagerer med bekymring på de seneste afsløringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flere synes næsten trætte af at forsvare deres førstemand  – måske mest markant formanden for Senatets udenrigsudvalg, Bob Corker, der lyder næsten opgivende over hele situationen, hvor den ene sag synes at tage den anden, og fjerner opmærksomheden fra partiets lovforslag og politik.

»Det Hvide Hus er nødt til at gøre noget for at få styr på sig selv«, siger Bob Corker ifølge Bloomberg News.

»Lige nu er de i en nedadgående spiral, og de er nødt til at finde en måde at få hold på det hele«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce