Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Ifølge Washington Post var Donald Trump så konkret i sin samtale med Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov i sidste uge, at præsidenten har kompromitteret vigtige efterretningskilder i kampen mod Islamisk Stat

Ifølge Washington Post var Donald Trump så konkret i sin samtale med Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov i sidste uge, at præsidenten har kompromitteret vigtige efterretningskilder i kampen mod Islamisk Stat

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trump beskyldes for at give fortrolige oplysninger til Rusland og skade USA's sikkerhed

Det Hvide Hus afviser, at Donald Trump fortalte tophemmeligheder på møde med Sergej Lavrov - men med et yderst forsigtigt ordvalg.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Washington Posts historie landede med et brag i Washington i aftes, hvor ’breaking news’-skiltene dukkede op på alle kanaler: Præsident Trump gav fortrolige oplysninger til Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov under deres nylige møde i Det Hvide Hus, der kan have kompromitteret en vigtig efterretningskilde i kampen mod Islamisk Stat og skadet USA’s forhold til en nær allieret.

Beskyldningerne er de mest alvorlige endnu rettet mod den amerikanske præsident. Mens Trump adskillige gange er blevet beskyldt for at lyve eller udvise inkompetence, er det første gang, at Trump direkte anklages for at have skadet USA’s sikkerhed – i det konkrete tilfælde ved at tale over sig med hemmeligheder.

I nat bekræftede en række andre medier bl.a. New York Times og NBC News historien fra Washington Post med deres egne kilder.

Nøje ordvalg i afvisning skaber ny tvivl

Præsidentens nationale sikkerhedsrådgiver, H.R. McMaster afviste i nat historien i et kort statement til pressen, men med et ordvalg, der rejser nye spørgsmål om, hvad der er op og ned.

»Historien, der kom ud til aften, er, som den er fortalt, forkert«, sagde McMaster.

»På intet tidspunkt blev efterretningskilder eller metoder diskuteret og præsidenten talte ikke om nogle militære operationer, der ikke allerede var offentligt kendte«, sagde han.

»Jeg var til mødet, det skete ikke«.

Hvis man pakker Genera McMasters svar ud, står det imidlertid klart, at han benytter sig af de to ældste trick i spindoktorbogen:

Historien er falsk, »som den er fortalt«, så der er i det mindste elementer McMaster bestrider – men er de centrale dele af den sand?

Og så benægter McMaster med sit ordvalg, at Trump diskuterede »kilder«, »metoder« og »militære operationer«, noget andet end det Washington Post faktisk beskylder ham for: At have give Lavrov konkrete oplysninger, der er så specifikke, at russerne selv kunne lokalisere kilden.

»Jeg tror ikke, at det vil være særligt svært for den russiske efterretningstjeneste, at finde ud af det her«, siger en anonym tidligere amerikansk efterretningskilde til Washington Post.

Alvorligst at Trump afslørede bynavnet

Det er umuligt at se, hvad det konkret er Donald Trump har sagt. Washington Posts historie er snirklet og mangler mange konkrete oplysninger, som kilderne ikke vil udlevere, eller som avisen selv har undladt at trykke for ikke at afsløre følsomme oplysninger for USA’s sikkerhed.

Hverken bynavnet, den konkrete trussel eller det amerikansk allierede land, der er involveret, er afsløret i Washington Posts centrale beskrivelse af forløbet

»På mødet med Lavrov syntes Trump næsten at prale med sin insiderviden om en lurende trussel. 'Jeg får fremragende efterretninger. Der er folk, der giver mig briefinger hver dag med fremragende efterretninger', sagde præsidenten ifølge en officiel person med viden om ordvekslingen«, skriver Washington Post.

»Trump diskuterede herefter aspekter ved truslen, som USA kun havde adgang til takket være en nøgleallierets efteretningstjeneste. Han afslørede ikke den specifikke metode, der var brugt til at opnå efterretningerne, men han fortalte hvordan Islamisk Stat forfølger visse dele af en specifik plan, og hvor meget skade et sådant angreb ville kunne udrette under forskellige omstændigheder«.

»Mest alarmerende, siger officielle kilder, var det at Trump fortalte navnet på den by i Islamisk Stats territorium, hvor USA’s allierede havde opsnappet efterretningerne«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Med andre ord: Med bynavnet i hånden, kan russerne regne ud, hvor oplysningerne kommer fra, om de er indsamlet med f.eks. telefonaflytning eller en spion hos Islamisk Stat, og om det er Irak, Jordan eller en helt tredje nær allieret, der har videregivet dem.

Trump har ikke optrådt ulovligt

Ifølge Washington Post adviserede medarbejdere, der deltog i mødet, herefter de amerikanske efterretningstjenester om Trumps fortalelse i et forsøg på at begrænse skadevirkningerne i forhold til den allierede.

Dette amerikanske efterretningsmiljø har tidligere været rundhåndede med læk til de amerikanske medier.

Donald Trump har, selv hvis historien er helt korrekt, ikke brudt loven – præsidenten kan afsløre stort set de hemmelige oplysninger, han har lyst til. Men han har optrådt skødesløst med nationale sikkerhedsoplysninger, der måske kan bringe både agenter og forholdet til en fremmed magt i fare.

Netop den type skødesløshed, som Trump under valgkampen anklagede Hillary Clinton for i omgangen med fortrolige oplysninger på emails, men med langt, langt mere følsomt materiale.

Opgivende republikanere

Historien lander midt i efterspillet til fyringen af FBI-direktør James Comey i sidste uge og hele komplekset af undersøgelser af Trump-kampagnens relationer til Rusland.

De republikanske lovgivere reagerer med bekymring på de seneste afsløringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flere synes næsten trætte af at forsvare deres førstemand  – måske mest markant formanden for Senatets udenrigsudvalg, Bob Corker, der lyder næsten opgivende over hele situationen, hvor den ene sag synes at tage den anden, og fjerner opmærksomheden fra partiets lovforslag og politik.

»Det Hvide Hus er nødt til at gøre noget for at få styr på sig selv«, siger Bob Corker ifølge Bloomberg News.

»Lige nu er de i en nedadgående spiral, og de er nødt til at finde en måde at få hold på det hele«.

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden