Trump er en barnlig pralhals, der higer så meget efter anerkendelse, at han er klar til at videregive tophemmelige oplysninger. Det skriver New York Times. På billedet ses Trump under mødet med den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov. Billedet kommer fra det russiske Udenrigsministerium, eftersom amerikanske medier ikke måtte være til stede under mødet.

Trump er en barnlig pralhals, der higer så meget efter anerkendelse, at han er klar til at videregive tophemmelige oplysninger. Det skriver New York Times. På billedet ses Trump under mødet med den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov. Billedet kommer fra det russiske Udenrigsministerium, eftersom amerikanske medier ikke måtte være til stede under mødet.

Internationalt

Reaktioner efter ny Rusland-skandale: Trump er et 7-årigt barn på jagt efter anerkendelse

Kommentatorer og politikere kritiserer skarpt Trump, efter aviser har skrevet, at præsidenten har videregivet hemmeligheder til Rusland. Trump afviser at have gjort noget forkert.

Internationalt

»Han gjorde det, fordi han er sjusket, fordi han mangler impulskontrol og mest af alt, fordi han er en syv-årig dreng, der er desperat efter anerkendelse fra dem, han ser op til«.

Sådan skriver New York Times' konservative kommentator, David Brooks, i en klumme med overskriften »Når verden ledes af et barn«.

Det er barske ord, der præger dagens reaktioner, efter at den amerikanske avis Washington Post i går skrev, at Donald Trump har videregivet tophemmelige informationer til Rusland.

Afsløringen er bragt på baggrund af  anonyme embedsmænd, og i nat bekræftede en række andre medier bl.a. New York Times og NBC News historien fra Washington Post med deres egne kilder.

Trumps sikkerhedsrådgiver har afvist historien - dog med formuleringer, der kan skabe tvivl om, hvilke dele af afsløringen han affejer som usand.

Senere skrev Trump på Twitter:

»Som præsident ønskede jeg at dele med Rusland (på et åben planlagt møde i Det Hvide Hus), og det har jeg absolut ret til«, skriver han og tilføjer i et følgende tweet:

»Det gælder i forhold til terror og flysikkerhed. Jeg ønsker, at Rusland skal optrappe kampen mod Islamisk Stat og terrorisme«.

Stadig konkurrerer politikere nærmest om at tage afstand til Trumps formodede handlinger.

Trump sætter unikt samarbejde på spil

Washington Posts afsløring kommer en lille uge efter, at Trump mødtes med Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, i Det Hvide Hus 10 maj. Her begyndte han, ifølge nuværende og tidligere embedsmænd, at beskrive detaljer om en trussel fra Islamisk Stat.

Detaljer, som havde en af de højest mulige sikkerhedsklassificeringer for amerikanske spiontjenester.

De fortrolige informationer kommer fra en kilde, som ikke har givet Trump lov til at dele oplysningerne, og ifølge embedsmænd gambler præsidenten dermed med samarbejdet med en vigtig efterretningskilde, der har adgang til Islamisk Stats inderkreds.

Det får den demokratiske senator Chuck Schumer til at skrive på Twitter, at det er »ekstremt farligt« at videregive så højt klassificerede oplysninger, og at det er »meget foruroligende«, hvis Washington Post har ret.

Senator Mark Warner, næstformand for Senatets Efterretningsudvalg, skælder også ud:

»Hvis dette er sandt, er det et slag i ansigtet på efterretningstjenesterne. At udsætte kilder og metoder for fare er utilstedeligt, især når det gælder russerne«, skriver han på Twitter.

Særligt dumt at give oplysninger til Rusland


Ifølge Washington Post pralede Trump på mødet med Lavrov næsten med sin insiderviden om en lurende trussel:

»Jeg får fremragende efterretninger. Der er folk, der giver mig briefinger hver dag med fremragende efterretninger«, sagde præsidenten ifølge  en person med viden om ordvekslingen.

Sagen er »dybt foruroligende«, skriver en af de ledende politikere fra Repræsentanternes Hus' Efterretningsudvalg, demokraten Adam Schiff i en udtalelse. Ifølge ham er det særligt »problematisk«, at Ruslands interesser i Syrien og andre steder er »helt modstridende med vores egne«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Også den tidligere ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, har reageret på afsløringen.

»Jeg var ambassadør i et land med et tæt sikkerhedsmæssigt forhold til USA. Havde præsident Obama gjort, hvad Trump har gjort, ville jeg have trukket mig«, skriver Rufus Gifford på sin facebookprofil.

I sin klumme i New York Times benytter den politiske kommentator, professor og forfatter Davis Brooks sagen til at tegne en personkarakteristik af Trump, hvor der ikke spares på de uflatterende karakteristika: Verden ledes af et selvovervurderende syvårigt barn, der ikke kan sidde stille, og som sladrer om hemmeligheder for at få anerkendelse.

Trump er en infantil, inkompetent pralhals

Så vidt vi ved, har han jo hverken gjort det med onde hensigter, eller fordi han er russisk agent, skriver  David Brooks.

Konklusionen fra Brooks' studie af Trump-interviews er klar: Trump behersker simpelthen ikke tre helt grundlæggende egenskaber, som de fleste voksne har lært sig, inden de fylder 25.

»Først og fremmest har de fleste voksne lært at sidde stille. Men mentalt er Trump stadig en syvårig dreng, der hopper rundt i klasselokalet«, skriver New York Times.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce