Syrisk flygtning kommer med delvis tilståelse af bombeplaner i København

Den tyske anklagemyndighed mener at have gode beviser mod ung syrisk flygtning, der blev anholdt ved grænsen

Internationalt

En 20-årige flygtning fra Syrien, som i november blev anholdt med et enormt parti tændstikker og fyrværkeri i sin rygsæk, havde planer om at udføre et terrorangreb i København.

I den danske hovedstad skulle han træffe en kontaktperson.

Det mener anklagemyndigheden i Stuttgart, som er så sikker i sin sag, at der nu rejses tiltale om at planlægge et terrorangreb og dræbe flere mennesker i København.

»Jeg kan ikke gå i detaljer med bevismaterialet, før sagen kommer i retten. Men jeg kan oplyse, at vi under ransagning af det flygtningehjem i Biberach, hvor han var anbragt, har fundet data fra primært mobiltelefoner, som understøtter anklagen«, siger statsanklageren i den tyske delstat Baden-Württemberg, Jan Holzen, til Politiken.

Ville fremstille bombe

Hvorfor den unge mand agtede sig til København eller hvilke motiver han havde til forbrydelsen, vil anklageren ikke oplyse noget om endnu.

Den 20-årige flygtning forlod i november flygtningehjemmet og satte kursen mod den dansk-tyske grænse. Her blev anholdt med 17.000 tændstikker, en pakning med fyrværkeri, 17 batterier , 6 walkie-talkies og to køkkenknive i sin rygsæk.

»Igen kan jeg ikke gå i detaljer, men jeg kan sige, at manden har udtalt sig under forhør, og der foreligger, hvad jeg vil kalde en delvis tilståelse«, siger Jan Holzer.

Havde måske medskyldig i Danmark?

Ifølge anklagerens teori skulle den unge syrer i København mødes med en kontaktperson eller medgerningsmand, fremstille en bombe og bringe den til sprængning i en større folkemængde med flere dræbte til følge. Men planerne blev forpurret ved anholdelsen på grænsen.

Den tyske anklager vil ikke oplyse noget om kontaktpersonen i København; kun sige, at oplysningerne stammer fra den tiltaltes computer og telefon.

Københavns Politi henviser til Politiets Efterretningstjeneste, hvor man endnu ikke har taget stilling til, om man vil oplyse om man ved, hvem kontaktpersonen er og om vedkommende eventuelt er anholdt. Foreløbig har PET ingen kommentarer til sagen.

Kom til Tyskland i 2015

Den tiltalte flygtning ankom i 2015 til Tyskland og har siden boet i en flygtningelejr i Biberach i det sydlige Tyskland

Anklagemyndigheden i Stuttgart ser med stor alvor på sagen. Den mistænkte kom til Tyskland med den store strøm af flygtninge i 2015, hvor næsten en million søgte om asyl i Tyskland. Det er langtfra første gang, at islamistiske asylansøgere er involveret i terror i Tyskland.

Flygtninge involveret i terror

Sidste år angreb og sårede en 17-årig syrer flere passagerer med en økse og en kniv i et IC-tog i delstaten Bayern, en 27-årig flygtning dræbte sig selv og sårede flere andre med en bombe uden for en festival i Ansbach, ligeledes i Bayern, inden den 24-årige tunesiske asylansøger Anis Amri dræbte 12 personer, da han kørte en lastbil ind på et julemarked i Berlin i december.

Dertil kommer en lang række sager, som politiet har forhindret med rettidig indgreben.

»Jeg ved ikke, om man bruge udtrykket »normal« om en sag, som den her. Men hvis man kan, er det måske, hvad man vil kalde 'en normal eller traditionel terrorsag'. Jeg kan også udtrykke det sådan, at hvis den var tilstrækkelig usædvanlig og stor, havde den landsdækkende statsanklager formentlig overtaget den. Men nu er den altså stadig hos os«, siger Jan Holzen, chefanklager i Baden-Württemberg.

Kommer for retten i sommer

Her ventes sagen at komme for retten i sommer - i juni eller juli. Hvilken straf anklageren vil kræve, afhænger ifølge Jan Holzer af, hvordan retten vil vurdere den tiltaltes alder. Var han voksen eller stadig ungdomskriminel efter tyske regler, da han planlagde sin handling?

Hvis retten i Ravensburg vurderer, at han var voksen, vil straffen ifølge Jan Holzer mindst blive på tre års fængsel.

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce