Foto: Carolyn Kaster/AP
Internationalt

Her er de tre spotlys på den russiske forbindelse

Tre instanser undersøger Ruslands indblanding i præsidentvalget sidste år og russernes mulige forbindelser til Trump-lejren.

Internationalt

Repræsentanternes Hus

Efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus skal kortlægge sagen ved at tale med vidner og gennemgå dokumentation. Et flertal af medlemmerne repræsenterer præsidentens eget Republikanske Parti. Udvalgets formand måtte trække sig som leder af undersøgelsen, da det blev afsløret, at han sandsynligvis videregav oplysninger om arbejdet til præsident Trump. Undersøgelsen kulminerer med udarbejdelsen af en rapport, som eventuelt kan få politiske eller juridiske konsekvenser.

Senatet

Efterretningsudvalget i Senatet skal afdække sagen ved at indkalde vidner og gennemgå dokumentation. 8 af medlemmerne er republikanere, mens 7 er demokrater. Samarbejdet på tværs af partiskel har fungeret rimeligt. Arbejdet udmønter sig i en rapport. Rapporter fra dette udvalg har tidligere vakt betydelig opsigt. Det gælder for eksempel undersøgelsen af CIA's brug af tortur under 'krigen mod terror' .

FBI og den særlige anklager:

Den særlige anklager Robert Mueller overtager nu den strafferetslige efterforskning af, om folk i Trump-kampagnen har samarbejdet ulovligt med Rusland, der siden juli 2016 har ligget i FBI. Mueller får sin egen stab, men i praksis skifter en række af de agenter, der hidtil har efterforsket sagen i FBI, formentlig blot midlertidigt kasket. Mueller kan sigte mistænkte i sagen, foretage afhøringer og indsamle beviser som i en almindelig politiefterforskning. I modsætning til de parlamentariske undersøgere har Mueller ikke ansvar for at oplyse offentligheden – han skal blot vurdere om der er sket forbrydelser.

tonny.pedersen@pol.dk

Kilder: The New York Times, CNN, Infomedia

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce