Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Amerikanske flag og tavler med Donald Trump præger Riyadh og til præsidentbesøget.
Foto: Ahmed Youssef Elsayed Abdelrehim/Ritzau Foto

Amerikanske flag og tavler med Donald Trump præger Riyadh og til præsidentbesøget.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Obama talte til de arabiske masser – Trump taler til arabiske despoter

Med besøget i Saudi-Arabien understreger Trump kontrasten til Obama. Nu handler det om penge, handel, våben og kampen mod terror.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man kunne næsten høre et lettelsens suk inde fra Air Force One, da USA’s præsident Trump i går drog ud på sin første udlandsrejse.

Selv om præsidenten ikke er vild med at rejse og ifølge amerikanske medier inden afrejsen forsøgte at få afkortet rejsen fra ni dage til fem, giver turen bogstavelig talt lidt luftforandring til den kriseramte præsident.

Onde tunger i Washington drog inden afrejsen sammenligninger med andre kriseramte præsidenters udlandsrejser såsom Richard M. Nixons rejse til Mellemøsten, kort før han gik af i 1974, og Bill Clintons tur til Rusland, Storbritannien og Nordirland i 1998 midt under Monica Lewinsky-skandalen.

Men efter den hidtil værste uge i hans i forvejen turbulente præsidenttid håber Donald Trump og hans folk, at udlandsrejsen kan give ham lidt medvind og opbakning, og alt er også lagt an til, at rundrejsen indledes med et brag.

Allerede inden ankomsten har Saudi-Arabien gjort sit yderste for at gøre Trumps besøg så succesrigt som muligt. Gaderne i hovedstaden Riyadh er fyldt med amerikanske flag, og der har været officielle websites med nedtælling til Trumps ankomst.

Saudierne har lovet at ville investere op mod 300 milliarder kroner i USA’s infrastruktur, og kontrakterne forventes at blive underskrevet, mens Trump er i landet. Dermed vil Trump kunne sige, at han er begyndt at opfylde sit valgløfte om at genopbygge USA’s aldrende infrastruktur.

Herudover vil Saudi-Arabien underskrive aftaler om at købe våben og andet militærudstyr i USA for knap 700 milliarder kroner i en ordre, der kan vokse til over 2.000 milliarder kroner i løbet af det kommende årti.

Netop våbensalget ser Mikkel Vedby Rasmussen, der er professor og institutleder ved statskundskab på Københavns Universitet, som den reelle indholdsmæssige kerne i besøget i Saudi-Arabien og en måde, hvorpå USA kan cementere sin alliance med det stenrige olieland.

»Det er støtte til kampen mod Iran og skaber derved balance i forhold til USA’s fortsatte støtte til atomaftalen«, siger Vedby med henvisning til den atomaftale med Iran, som USA indgik under præsident Obama.

Iran er Saudi-Arabiens store rival i Mellemøsten, og regeringen i Riyadh har været rasende over Obamas tilnærmelse til Teheran.

Markant signal at starte i Saudi

Alene at vælge Saudi-Arabien som det første land, Trump besøger som præsident, er et markant signal. I over fire årtier er en ny amerikansk præsidents første udlandsrejse altid gået til et af USA’s to nabolande – Mexico eller Canada. Men forholdet til begge er elendigt under Trump, der har valgt at starte sine udlandsrejser med mere sikre og taknemmelige allierede.

»Trump-administrationen skal vise, at de stadig er der for deres traditionelle allierede og businesspartnere i Golfen, Marokko, Pakistan og Jordan på trods af den stride islamofobiske retorik og rejseforbud«, siger Sune Haubølle, der er lektor ved Roskilde Universitetscenter med speciale i mellemøststudier.

Ganske vist var Saudi-Arabien ikke på listen over de muslimske lande, som Trump forsøgte at blokere rejsende fra, men mange saudier er rasende alligevel, og mange forældre er bekymrede på vegne af de over 100.000 unge saudier, der studerer i USA.

Lederne i Saudi-Arabien er – som mange andre af USA’s allierede i Mellemøsten – dog lykkelige for, at Donald Trump har afløst Barack Obama. Obama kritiserede deres krænkelser af menneskerettigheder, og saudierne anså ham som en svag præsident, der ikke forstod de barske realiteter i Mellemøsten.

Med Donald Trump har de fået en helt anden leder, der ikke taler om menneskerettigheder og konventioner og har en langt mindre idealistisk tilgang til udenrigspolitik.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kontrast til Obama

Ud over de mere traditionelle møder med de saudiarabiske ledere og andre fra Golfen vil Trump i morgen afholde en stort anlagt tale om islam og truslen fra ekstremister. Talen afholdes i forbindelse med et møde med omkring 50 andre arabiske og muslimske ledere, som Saudi-Arabien har inviteret.

»Talen vil søge at samle den bredere muslimske verden imod civilisationens fælles fjender og fremvise præsidentens vision om et fredeligt islam«, som USA’s nationale sikkerhedsrådgiver H.R. McMaster sagde på et pressemøde inden afrejsen.

Talen kan dog meget vel blive kontroversiel. Den forventes at være skrevet af rådgiver Stephen Miller, der spillede en central rolle i forsøget på at forbyde statsborgere i en række muslimske lande adgang til USA.

Samtidig vil Sudans præsident, Omar al-Bashir, formentlig være blandt tilhørerne. Han er af Den Internationale Straffedomstol i Haag sigtet for forbrydelser mod menneskeheden og folkedrab.

Kontrasten til den tale, Trumps forgænger, Barack Obama, holdt for en stor folkemængde i Kairo i 2009 om en ny begyndelse for den arabiske verden, kunne vanskeligt være større. Obama talte til masserne om demokrati og frihed. Trump taler til regenter og despoter om ekstremisme.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden