Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

I Israel er der en nervøsitet for, at Trump gør noget uventet.
Foto: Susan Walsh/AP

I Israel er der en nervøsitet for, at Trump gør noget uventet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Israel: Kan Trump få gang i freds­forhandlingerne?

I næste uge besøger Donald Trump Israel, og det ser det israelske politiske etablissement frem til.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Biblen tolker den jødiske Josef med held faraos drømme om syv magre år. Det er lang tid, men for Israels premierminister Benjamin Netanyahu har det været otte lange, sure år med Barack Obama ved roret i Det Hvide Hus.

Alene af den grund ser Netanyahu og det meste af det politiske etablissement med begejstring frem til, at USA’s nye præsident, Donald Trump, ankommer til Israel på mandag.

»Det vigtigste ved besøget er, at det overhovedet finder sted. Det er naturligvis vigtigt, hvad Trump siger, men det allervigtigste er, at han rent faktisk kommer og ikke ignorerer os, sådan som Obama gjorde« siger Daniel Schueftan, leder af det nationale sikkerhedsinstitut ved Haifa University.

Schueftan har været rådgiver for en lang række israelske ledere, herunder Ariel Sharon og Benjamin Netanyahu, og efter hans mening vil Trumps besøg i Israel mest af alt understrege den ekstremt tætte alliance mellem USA og Israel.

Trump har dog også flere gange erklæret, at han vil løse konflikten med palæstinenserne og ligefrem lovet, at »we will fix it« til den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, tidligere på måneden.

Det har vakt en vis bekymring i Netanyahu-regeringen. Den er domineret af stærkt højreorienterede partier, der er imod at trække sig tilbage fra de besatte områder i Østjerusalem og på Vestbredden.

Frygten for fredsforhandlinger

De frygter, at den uforudsigelige Trump pludselig gør noget uventet og forsøger at presse en fredsaftale igennem. Men Daniel Schueftan tvivler på, at det bliver aktuelt: »Det er ikke muligt, som situationen er nu. Hamas i Gaza vil ikke gå med til en aftale, som nogen israelere – heller ikke venstrefløjen – vil acceptere, og palæstinenserne på Vestbredden vil ikke indgå en aftale, der ikke omfatter Gaza«.

Efter hans mening vil afsløringen tidligere på ugen af, at Donald Trump røbede israelske efterretningshemmeligheder over for Rusland, heller ikke betyde det store for besøget.

»Shit happens. Vi har et meget tæt strategisk forhold med USA, og dette vil ikke ændre en tøddel på det«.

Det var også budskabet fra Israels forsvarsminister, Avigdor Lieberman.

»Vores militær relationer med USA er dybe, vigtige og uden fortilfælde. Det er sådan, det var, og sådan det vil forblive«, sagde han.

Et uventet initiativ kan dog ikke helt udelukkes. Under besøget i Saudi-Arabien skal Trump efter planen også mødes med lederne fra de andre golfstater: Kuwait, Bahrain, Oman, Qatar og De Forende Arabiske Emirater.

Der har verseret rygter om, at nogle af landene – måske De Forende Arabiske Emirater – vil tilbyde at normalisere forholdet til Israel, hvis regeringen i Jerusalem genoptager forhandlingerne med palæstinenserne og standser udbygningen af bosættelserne.

Den israelske avis Haaretz rapporterede, at golfstaterne vil tilbyde en delvis normalisering, herunder blandt andet mulighed for at ringe mellem landene, og at israelske fly kan passere deres luftterritorium.

Tidligere har de arabiske lande forlangt en fredsaftale og oprettelse af en palæstinensisk stat som pris for at normalisere forholdet til Israel, så det vil være en betydelig fjer i hatten for Trump at kunne tage med fra Saudi-Arabien til Israel.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden