Soldaten Manning blev sat i fængsel som mand og forlod det i denne uge som kvinde
Foto: Patrick Semansky/AP / Tim Travers Hawkins/AP

Soldaten Manning blev sat i fængsel som mand og forlod det i denne uge som kvinde

Internationalt

USA satte Bradley Manning i fængsel og slap Chelsea Manning fri

I onsdags blev kvinden bag et af de største læk i USA’s militærs historie sat på fri fod efter 7 år bag tremmer. Hendes historie handler om at sige fra af moralske årsager. Men den handler også om at finde sig selv.

Internationalt
FOR ABONNENTER

Endelig ser vi hende sådan rigtigt, Chelsea Manning. Stylet med skrigrød læbestift og en nedringet blå bluse. Det korte hår, som fængslet dikterede, er sat i en feminin frisure. Hendes krop er i det hormonfrembragte vadested mellem mand og kvinde. Hendes faste blåøjede blik er ikke i tvivl om retningen.

Onsdag blev hun løsladt fra et militært fængsel i Kansas efter 7 år bag tremmer. Dømt til 35 års fængsel for at have lækket tusinder af USA’s militære hemmeligheder, men i januar besluttede præsident Obama som en af sine sidste embedshandlinger, at Manning havde siddet længe nok.

Man forlader et fængsel som et forandret menneske, siges det. Ideelt set går en kriminel ind ad porten, og en samfundsborger går ud. Men få forlader fængslet så forandret som den 29-årige menige soldat Chelsea Manning.

Historien om manden og kvinden bag et af de største efterretningslækker i USA handler ganske vist om efterretningsrapporter, krypteringsnøgler og whistleblowere med kvaler over krigens rædsler. Men den handler på en måde først og fremmest om identitet, ensomhed og om at ville passe ind.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce