Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

»Dette er ikke et opgør mellem forskellige religioner, sekter eller civilisationer«, sagde Donald Trump i går i Saudi-Arabien om kampen mod terror.
Foto: Evan Vucci/AP

»Dette er ikke et opgør mellem forskellige religioner, sekter eller civilisationer«, sagde Donald Trump i går i Saudi-Arabien om kampen mod terror.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Donald Trump slår kolbøtte over for islam

Præsidenten kræver fælles kamp mod terror og rækker ud mod USA’s muslimske allierede.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Donald Trump slog en retorisk kolbøtte fra den amerikanske valgkamps tale om muslimforbud og løfter om at »udrydde radikal islamisk terrorisme«, da han i dag talte til en række ledere af arabiske og muslimske lande i Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh.

Præsidenten rakte en olivengren til den religion, han har kritiseret, ved at understrege det fælles udgangspunkt mellem jødedommen, kristendommen og islam, de arabiske landes rige historie og islams status som »en af verdens store religioner«. Både Mellemøsten og verden har potentialet til en fredelig udvikling, mener præsidenten, men det kræver et intenst opgør mod terrorismen i de muslimske samfund.

»Driv dem væk fra de steder, hvor I beder«, sagde Trump i talens retoriske højdepunkt, »driv dem ud af jeres lokalsamfund, driv dem ud af jeres hellige land og driv dem ud af denne verden«, sagde Donald Trump. »Hvis vi ikke står samlet i fordømmelsen af disse myrderier, så vil vi ikke alene blive dømt af vores befolkninger, ikke alene vil vi blive dømt af historien, men vi vil blive dømt af Gud«, sagde Trump.

Vi er ikke kommet for at belære. Vi er ikke kommet for at fortælle andre folk, hvordan de skal leve, hvad de skal gøre, hvem de skal være, eller hvordan de skal bede

Blandt tilhørerne var ud over den arabiske kongefamilie blandt andre Jordans kong Abdullah, Palæstinas præsident Mahmoud Abbas og Egyptens el-Sisi.

Donald Trump afveg i sin første store tale i udlandet fra den spidse antiislamiske tale, han tidligere har brugt, og som flere af hans støtter på den nationalistiske amerikanske højrefløj havde håbet at høre rettet direkte til de arabiske regeringschefer.

Trump sagde »islamisk terror«

Både i valgkampen og i sin første tid som præsident har Trump kritiseret sine modstandere for ikke at turde at sige »radikal islamisk terror« – af politisk korrekt frygt for at koble terror og islam sammen som siamesiske tvillinger.

I talen i går brugte Trump vendingen »islamisk terror« – ikke blot »islamistisk«, som der ellers stod i manuskriptet. Og talen er blevet godt modtaget på USA’s højrefløj. Det lykkedes dermed i vidt omfang Trump at gå balancegangen mellem hensynet til sit eget bagland i USA og forholdet til den muslimske verden.

For hovedlinjen i talen var at lægge linjen mellem »det gode og det onde«, og at terrorister er forbrydere, snarere end en logisk konsekvens af islams religiøse budskaber.

»Dette er ikke et opgør mellem forskellige religioner, sekter eller civilisationer. Det er et opgør mellem barbariske kriminelle, der vil udslette menneskeliv, og anstændige mennesker af alle religiøse overbevisninger, der vil beskytte det«, sagde den amerikanske præsident.

Dermed er Trump landet i nogenlunde samme position, som George W. Bush indtog efter 11. september: Problemet er ikke islam som sådan, men nogle elementer inden for Islam.

Mens det ikke skortede på opfordringer til at bekæmpe terror i fællesskab, glimrede de traditionelle amerikanske bemærkninger om menneskerettigheder og demokrati ved deres fravær over for den store gruppe af ledere, hvor flere, herunder de saudiarabiske værter, regerer med diktatoriske midler og på basis af strikte religiøse dogmer. »Vi er ikke kommet for at belære. Vi er ikke kommet for at fortælle andre folk, hvordan de skal leve, hvad de skal gøre, hvem de skal være, eller hvordan de skal bede«, sagde Trump.

Undtagelsen her var Iran, der ikke var inviteret til mødet, og som Trump beskrev som »spydspidsen for global terrorisme«.

Spørgsmålet er naturligvis, hvor hult præsidentens forsonende ord klinger hos de arabiske ledere og deres befolkninger, Trumps tidligere retorik og forbud mod indrejse fra en række muslimske lande taget i betragtning.

Trump byggede med talen i går forventningerne højt op – både når det gælder fred i Mellemøsten og USA’s evne til at inddæmme den iranske indflydelse i regionen. Nu venter de fleste med spænding på, hvordan Trump vil indfri dem, når turen nu går videre til Israel.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden