Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

USA's præsident Donald Trump besøgte i weekenden den saudiarabiske kongefamilie. Præsidenten bliver nu kaldt for en »hykler« af folk på Twitter, fordi han bukkede for den saudiske Kong Salman - det samme, som han kritiserede Obama for i 2012.
Foto: Evan Vucci/AP

USA's præsident Donald Trump besøgte i weekenden den saudiarabiske kongefamilie. Præsidenten bliver nu kaldt for en »hykler« af folk på Twitter, fordi han bukkede for den saudiske Kong Salman - det samme, som han kritiserede Obama for i 2012.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trumps tidligere rådgiver: Trumps arabiske møde giver mig lyst til at kaste op

Donald Trump er på sin første udlandsrejse som præsident. Hans statsbesøg i Saudi Arabien har affødt både ros og ris i baglandet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Nogle siger, at Donald Trump svigter USA's rolle som forkæmper for menneskerettigheder og frihed.

Nej, nej, siger andre: Præsidenten har stillet sig i spidsen for et vendepunkt for amerikansk diplomati.

En tidligere rådgiver siger til gengæld, at han er ved at kaste op.

Reaktionerne på Donald Trumps første statsbesøg - der i weekenden sendte ham til Saudi Arabiens hovedstad Riyadh - er mildt sagt forskellige.

Den amerikanske præsident er lige nu i gang med sin første udlandsrejse efter sin indsættelse, og som den eneste amerikanske præsident, har han valgt et arabisk land som første destination, inden turen mandag er gået videre til Israel.

I går mødtes Trump med Saudi Arabiens Kong Salman, hvor parader, røde løbere, sabel-dans og håndtryk i guldbelagte lokaler var på menuen.

Mødet fik det tilsyneladende til at vende sig i maven på Trumps tidligere tætte rådgiver Roger Stone.

»Det her giver mig ærlig talt lyst til at kaste op #JaredsIde«, skrev Roger Stone lørdag på Twitter, hvor han delte et billede af Trump, der med bøjet hovedet modtager landets fineste civile æresmedalje - Abdulaziz al-Saud-medaljen - fra Saudi Arabiens Kong Salman.

Da Obama i 2012 besøgte Saudi Arabien, fordømte Trump, at Obama havde bukket for kongen, og et billede af de to ledere blev brugt i en republikansk kampagne med teksten: »Skal USA bukke sig for en konge?« med en ja- og en nej-boks.

»Amatør! Først bliver @BarackObama taget i at bukke for den saudiske konge men nu også Mexicos præsident!«, tweetede Donald Trump i sommeren 2012.

Saudi Arabien er Trumps første stop på en ni-dages rejse, og det første møde har udløst både roser og fordømmende toner i hans bagland. Han roses for i sin tale i Saudi Arabiens hovedstad Riyadh at opfordre arabiske ledere til at konfrontere »islamistisk ekstremisme«. Omvendt efterspørger flere højtstående politikere, at Trump adresserer Saudi Arabiens overtrædelser af menneskerettigheder.

Ikke et ord om menneskerettigheder

Trumps tale indeholdt ikke et ord om menneskerettigheder, trods Saudi Arabien er et af de lande, hvor kvinders rettigheder er mest massivt under pres. Kvinder må hverken køre bil eller åbne bankkonti, lige som de ikke må arbejde, rejse eller gå i skole uden en tilladelse fra deres mand.

Og der er brug for en tydelig kritik af Saudi Arabiens brud på menneskerettighederne, mener blandt andre den republikanske senator, Marco Rubio:

»Jeg mener, at det er i vores nations sikkerheds interesse at advokere for demokrati, frihed og menneskerettigheder. Jeg kan godt sige dig, at Det Hvide Hus og jeg har forskellige tilgange til menneskerettigheder«, siger Marco Rubio til CNN.

»Jeg er meget mere markant og åben og højlydt i kritikken af deres menneskerettigheds-rekorder, uanset om det gælder Egypten eller Saudi Arabien«, siger Marco Rubio om mødet, hvor Egyptens præsident el-Sisi, Jordans kong Abdullah og Palæstinas præsident Mahmoud Abbas også deltog.

Også den republikanske senator John McCain mener, at menneskerettigheder burde have været et centralt emne under statsbesøget.

»Vi er nødt til at kæmpe for det, vi tror på, for ellers er vi ikke selv anderledes«, siger John McCain.

Ifølge Washington Post har repræsentanter fra Det Hvide Hus dog oplyst, at emnet blev taget op i privat sammenhæng under Trumps besøg.

En sand verdensleder

En anden republikaner, kongresmedlem Peter King, er dog langt mere positiv over Trumps første tale i udlandet, som han kalder et »mesterligt« vendepunkt for amerikansk diplomati.

»Den var så anderledes fra alt, hvad præsident Obama har sagt og gjort i de sidste otte år. Der var ingen undskyldninger. Ingen politisk korrekthed. Han talte lige ud af posen. Han tegnede en streg sandet: Det her er godt og det her er ondt«, siger Peter King til den amerikanske nyhedskanal Fox News.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Muslimer overrasket over forsonende toner

Der var nye toner fra den amerikanske præsident, når det handler om hans tilgang til islam. Søndag betegnede han således Saudi Arabien som »dette hellige land« og islam som »en af verdens store religioner«.

Under Trumps præsidentkampagne angreb han ellers gentagne gange muslimer, og efter sin tiltræden har han gentagne gange forsøgt at få nedlagt indrejseforbud i USA mod rejsende fra syv muslimske lande.

Trumps pludselige forsonende tone over for Islam har overrasket muslimer hjemme i USA.

»Vi byder Trumps anerkendelse af Islam som en af »verdens store religioner« velkommen, men den anerkendelse fjerner ikke års veldokumenteret fjendtlig indstilling over for Islam« siger generalsekretær for Rådet for Amerikansk-Islamiske Relationer Nihad Awad.

I dag er Trump landet i Israel, hvor programmet blandt andet står på et besøg ved grædemuren, og hvor Trump vil indlede initiativer til at »skabe stabilitet i regionen«.

I sin tale i Riyadh nævnte Trump desuden, at han anser fred mellem Israel og palæstinenserne som en mulighed. Læs hele Trumps tale her.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden