Tidligere CIA-direktør John Brennan siger, at han sidste år advarede Rusland mod at blande sig i det amerikanske valg.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Tidligere CIA-direktør John Brennan siger, at han sidste år advarede Rusland mod at blande sig i det amerikanske valg.

Internationalt

Eks-CIA chef advarede Rusland mod indblanding i valg

Brennan: Det burde være klart for enhver, at Rusland skamløst blandede sig i vor præsidentvalg 2016.

Internationalt

Tidligere CIA-direktør John Brennan siger tirsdag, at han har set tegn på et muligt samarbejde mellem Rusland og præsident Donald Trumps kampagnestab i 2016, hvormed der er grund til at foretage en efterforskning.

Han siger samtidig, at han sidste år advarede Rusland mod at blande sig i det amerikanske valg.

Udtalelserne fra Brennan kommer under en høring i forbindelse med præsidentens fyring af FBI-direktør James Comey, som har udløst et politisk stormvejr for Trump.

Comey stod i spidsen for en FBI-undersøgelse af Ruslands påståede indblanding og mulige samarbejde med Trumps kampagneledere. Og Trump er følgelig blevet beskyldt for at stille hindringer i vejen for FBI's undersøgelser.

Brennan, som forlod sin post i CIA, da Trump blev indsat i januar, siger, at det sidste sommer blev klart, at Rusland forsøgte at blande sig i valgkampen.

Amerikanske efterretningsorganer konkluderede i januar, at Rusland forsøgte at påvirke valgkampen til Trumps fordel - blandt andet ved at hacke sig ind på højtstående demokraters e-mail-konti.

Beskyldningerne blev afvist af russerne. Men både undersøgelser udført af FBI og af kongressen har sat et stærkt præg på Trumps første måneder i Det Hvide Hus.

»Det burde være klart for enhver, at Rusland skamløst blandede sig i vor præsidentvalg 2016, og at det gennemførte disse aktivister trods vores kraftige protester og klare advarsler, siger Brennan til efterretningskomitéen i Repræsentanternes Hus.

Trump følte stort pres fra Comeys Rusland-undersøgelse

Den republikanske politiker Trey Gowdy stillede Brennan spørgsmålet: Så du beviser på samarbejde, koordinering eller sammensværgelse mellem Donald Trump og ledere af den russiske regering?

Hertil svarede Brennan:

»Jeg så informationer og efterretninger, som var værdige til at efterforske af FBI. Jeg er stødt på og er klar over informationer og efterretninger, som afslører kontakter og interaktion mellem russiske embedsmænd og personer fra Trumps kampagnestab.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce