Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Den 4-årige Hawra ligger på en hospitalsseng, efter hun blev slemt forbrændt i et luftangreb af den amerikansk ledede koalition 17. marts 2017. 
I dag anklages den amerikansk ledede koalition for i et nyt angreb at have dræbt 40 børn.
Foto: Felipe Dana/AP

Den 4-årige Hawra ligger på en hospitalsseng, efter hun blev slemt forbrændt i et luftangreb af den amerikansk ledede koalition 17. marts 2017. I dag anklages den amerikansk ledede koalition for i et nyt angreb at have dræbt 40 børn.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

USA indrømmer: 105 civile døde ved bombetogt i Mosul

USA erkender nu, at mindst 105 civile mistede livet i Mosul, da den amerikanskledede koalition bombede et IS-våbenlager. Yderligere 100 civile - heraf mindst 40 børn - blev i dag føjet til listen over det stigende antal civile, der mister livet i kampen mod IS.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var et luftangreb udført af den amerikanskledede koalition, der 17. marts »uforsætligt« forårsagede flere eksplosioner, som kostede mindst 105 civile livet i den irakisk by Mosul.

Det viser en undersøgelse foretaget af det amerikanske militær, der blev offentliggjort torsdag.

Således krævede angrebet i Mosul det hidtil største antal civile ofre ved et amerikansk luftangreb under den igangværende mission mod IS i Syrien og Irak, der begyndte for tre år siden.

Men den ulykkelige rekord viser sig måske allerede slået.

Undersøgelsens resultater af angrebet i Mosul kommer nemlig samme dag, som koalitionen angiveligt har dræbt yderligere »mindst 100 civile« i et luftangreb i byen al-Mayadin i det østlige Syrien, hvor den amerikanskledede koalition også kæmper for at fordrive den militante bevægelse Islamisk Stat. Blandt de dræbte torsdag er mindst 40 børn, meddeler det London-baserede Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, ifølge Reuters.

Ingen myndigheder har endnu bekræftet oplysningerne fra observatoriet, der overvåger udviklingen i Syrien via et netværk af kilder og aktivister i landet.

Civile ofre havde søgt tilflugt

Marts-angrebet i den irakiske by Mosul var rettet mod to IS-snigskytter på et hustag. Bygningen tilhørte en respekteret iraker, og han havde inviteret civile til at søge tilflugt i sit hjem, fordi det var robust.

De civile gemte sig i kælderen og på første sal. Det vidste hverken de irakiske styrker eller amerikanerne, ifølge den amerikanske hærs efterforskningsleder.

Hvad de heller ikke vidste var, at Islamisk Stat havde gemt eksplosiver på husets anden sal.

Da koalitionens fly smed en bombe på 227 kilo - heraf 90 kilo eksplosiver - antændte den de gemte eksplosiver i huset, som styrtede sammen.

101 civile døde i bygningen, mens 4 yderligere blev dræbt i en nabobygning.

Undersøgelsesrapporten, der har været undervejs i to måneder, konkluderer, at den USA-ledede koalition tager ansvar for angrebet, men at det var følgeeksplosioner fra det ramte IS-våbenlager, der dræbte de mange civile.

»Yderligere 36 civile, som menes at have opholdt sig ved bygningen, har man ikke overblik over«, siger det amerikanske luftvåbens brigadegeneral og efterforskningsleder Matthew Isler ifølge nyhedsbureauet AFP.

De er enten dræbt eller flygtet.

Koalition dræber mindst 40 børn i Syrien

Kun få timer efter, at FN i dag, fredag, rettede en kraftig kritik mod den amerikanskledede koalition, for ikke at være omhyggelige nok med at undgå civile tab,  kom meldingerne om de mange dræbte civile i al-Mayadin.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder oplyser, at koalitionen siden torsdag aften har dræbt flere end 100 civile - heraf 40 børn - i kampen mod Islamisk Stat. Denne gang i et luftangreb mod civile i byen al-Mayadin i det østlige Syrien. De fleste af de dræbte var flygtet fra Raqqa.

Ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder opdagede indbyggere kampfly over byen torsdag aften, hvorpå flyene affyrede raketter, der ramte to bygninger. Den ene bygning var en fireetagers boligblok, der husede syriske og marokkanske familiemedlemmer til Islamisk Stats krigere, skriver nyhedsbureauet Ritzau.

»Dette er den største massakre begået mod familier til Islamisk Stats krigere«, siger leder af observatoriet, Rami Abdel Rahman, til nyhedsbureauet dpa om angrebet i Syrien.

En talsmand for koalitionen oplyser til Reuters, at dets fly har foretaget luftangreb nær al-Mayadin torsdag og fredag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden