Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
USA's Donald Trump, Italiens Paolo Gentiloni, Frankrigs Emmanuel Macron og Storbritanniens Theresa May debuterer alle som statsledere rundt om G7-bordet, der repræsenterer verdens syv største økonomier. Trods pres fra de seks andre ledere, er Trump fortsat imod klimaaftalen fra Paris 2015, men gruppen blev enig om styrket indsats mod terror samt ekstremisme på sociale medier.
Foto: Jonathan Ernst/AP

USA's Donald Trump, Italiens Paolo Gentiloni, Frankrigs Emmanuel Macron og Storbritanniens Theresa May debuterer alle som statsledere rundt om G7-bordet, der repræsenterer verdens syv største økonomier. Trods pres fra de seks andre ledere, er Trump fortsat imod klimaaftalen fra Paris 2015, men gruppen blev enig om styrket indsats mod terror samt ekstremisme på sociale medier.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Merkel, Macron og May talte for døve øren ved topmøde: Trump er stadig imod klimaaftale

Seks statsledere forsøgte forgæves at få Trump til at bakke op om Paris-aftale.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da lederne af verdens syv største økonomier fredag aften kunne gå til pause efter første halvleg af weekendens G7-topmøde, var det med meldingen om, at Donald Trump fortsat ikke vil stille sig bag klimaaftalen fra Paris 2015.

»Der er et åbent spørgsmål, som er den amerikanske holdning til klimaaftalen fra Paris«, sagde Italiens premierminister, Paolo Gentiloni, der er vært for mødet, som afholdes i Taormina på Sicilien.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, kunne forud for middagen mellem statslederne fortælle, at hun sammen med resten af G7-holdet forgæves havde forsøgt at overbevise den amerikanske præsident om at holde målsætningerne i Paris-aftalen i hævd.

Ifølge Ritzau sagde Merkel, at landene havde haft en »kontroversiel« debat om klimaforandringer.

Men selv om klimaslagsmålet mellem præsident Trump og de øvrige lande ikke fik trukket Trump tættere på Paris-aftalens målsætninger, er Italiens Paolo Gentiloni fortrøstningsfuld.

»Vi er sikre på, at efter en intern overvejelse vil USA også ønske at forpligte sig til den«, lyder Gentilonis vurdering.

Målsætningerne i Paris-aftalen er blandt andre at reducere udslip af klimagasser, at landenes selvstændige klimamål skal opdateres hvert femte år, og at den gennemsnitlige globale temperaturstigning skal holdes under to grader.

At Donald Trump, der deltager i sit første G7-topmøde, er skeptisk over for Paris-aftalen, kommer næppe som nogen overraskelse i sig selv.

Han har ved flere lejligheder omtalt klimaforandringer som et svindelnummer.

Og i slutningen af marts underskrev præsident Trump et dekret, der skal rulle en række af den tidligere præsident Obamas klimatiltag tilbage.

Men skal man tro en afTrumps rådgivere, der er til stede ved G7-topmødet, så er præsidentens holdninger til klimaspørgsmålet stadig i sin mere spæde fase og derfor kan udvikle sig.

»Han kom her for at lære. Han kom her for at blive klog. Hans synspunkter udvikler sig, hvilket er præcis, hvad de skal«, siger præsidentens rådgiver Gary Cohn ifølge Ritzau og fortsætter i tråd med Trumps 'America First'-mantra:

»Hans grundlag for en beslutning er i sidste ende, hvad der vil være bedst for USA«.

USA underskrev Paris-aftalen i december 2015, men bliver Obamas tiltag rullet tilbage, er det langtfra sikkert, at USA kan overholde klimaforpligtelserne i aftalen.

Vil forpligte sociale medier i kamp mod internetekstremisme

Selv om klimaaftalen altså fortsat er et stridspunkt mellem Trump og de andre statsledere, nåede G7-gruppen til enighed på andre områder.

Allerede op til topmødet havde Storbritanniens premierminister, Theresa May, opfordret de øvrige landes ledere til at lægge pres på teknologi-giganter som Google, Twitter og Facebook.

Et pres, der skal få dem til at blokere ekstremistisk indhold, fordi kampen mod Islamisk Stat ifølge May er flyttet fra »slagmarken til internettet«, som hun sagde forud for mødet. Og det pres skal hun efter G7-mødet ikke lægge alene.

I en samlet pressemeddelelse skriver verdens syv største økonomier, at de opfordrer kommunkationsservices og sociale medier til »substantielt at øge deres indsats mod terrorist-indhold«.

De skriver videre:

»Vi vil bekæmpe terroristernes brug af internettet. Selv om det er en af de vigtigste teknologiske bedrifter i det sidste årti, har internettet også vist sig at være et magtfuldt værktøj for terrorformål«, skriver de.

Meldingen kommer kun fire dage efter, at 22 mennesker mistede livet, og 116 mennesker blev såret, da et terrorangreb ramte Manchester Arena i England.

Theresa May slog ifølge Ritzau fast, at teknologiselskaberne har et direkte ansvar for at rydde ud i det, hun kalder »skadeligt indhold«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden