Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: Evan Vucci/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sagen forfra: Trumps russiske hovedpine vokser uge for uge

En korrespondance mellem den russiske ambassadør i USA og organisationen bag Trumps valgkamp bliver ved med at skabe nye problemer for den amerikanske præsident. Hvordan er det kommet så vidt? Få overblikket her.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
General Michael Flynn.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP Photo (arkiv)

General Michael Flynn.

Mistænkt. General Michael Flynn, der var Donald Trumps udenrigspolitiske rådgiver i valgkampen, dukkede sig i denne uge bag det femte amerikanske forfatningstillæg – take the fifth som det hedder i utallige af Hollywoods gangsterfilm og advokatdramaer – hvor en mistænkt person kan nægte at vidne med henvisning til, at han kan blive tvunget til at røbe egne ulovligheder.

Michael Flynn nægtede med denne henvisning at udlevere oplysninger til de to udvalg i den amerikanske Kongres, der i øjeblikket undersøger, om der var ulovlige eller moralsk tvivlsomme kontakter mellem Donald Trumps kampagneorganisation og russiske statsborgere.

To andre Trump-rådgivere, Roger Stone og Paul Manafort, har i modsætning til generalen valgt at samarbejde med udvalgene.

Michael Flynns træk kan være bluff. Måske forsøger han at lade, som om han har en virkelig saftig historie at fortælle om præsident Trump for at få immunitet mod at vidne, og så viser det sig senere, at han ikke rigtig har noget. Men nu er processen i gang.

FBI-direktør James Comey.
Foto: AP Photo/Carolyn Kaster

FBI-direktør James Comey.

Fyret. Selv om præsident Trump tilsyneladende endnu ikke er personligt impliceret i Ruslands-undersøgelsen, forsøgte han ifølge The New York Times at sikre, at Michael Flynn slap for videre tiltale ved at lægge pres på FBI-direktør James Comey. Det benægter præsidenten selv.

FBI-direktøren havde et anstrengt forhold til den nye præsident, som flere paradoksalt nok mener, han hjalp til sejren med sin håndtering af efterforskningen af Hillary Clintons e-mailskandale. Den 2,03 meter høje Comey har fortalt venner, hvordan han forgæves forsøgte at gemme sig bag gardinerne, da Trump ville hilse på ham til en reception.

James Comey afviste præsidentens ønske om at lægge efterforskningen ned, og 10. maj blev han fyret af Trump. Det har intet med efterforskningen at gøre, forsikrede præsidenten, han var bare en »blærerøv«.

Men ’blærerøven’ havde en hævn parat. Han havde strøet notater om indholdet af sine samtaler med Donald Trump rundt i FBI, der måske viser, at præsidenten ulovligt forsøgte at presse ham.

Vicejustitsminister Rod Rosenstein.
Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite, File

Vicejustitsminister Rod Rosenstein.

Misbrugt. Vicejustitsminister Rod Rosenstein er ansvarlig for ruslandsundersøgelsen, fordi justitsminister Jeff Sessions har erklæret sig inhabil. Rosenstein blev bedt om at skrive et notat, der oplistede argumenterne for at fyre James Comey. Den korte version: Comey havde behandlet Hillary Clinton urimeligt under valgkampen.

Ifølge Washington Post blev Rosenstein så rasende, at han truede med at tage sin afsked, da han så, hvordan notatet blev brugt af Det Hvide Hus: At det var Rosenstein, der havde anbefalet Trump at fyre Comey, og at præsidenten bare efterkom den indstilling.

Siden har Rosenstein udtalt, at han er enig i beslutningen, og har forsvaret den. Men der var næppe tvivl om, at han ikke brød sig om processen.

Rosenstein, som de fleste betragter som upartisk og hæderligheden selv, fik sin egen lille hævn. Rosenstein besluttede at udpege en særlig undersøger til at overtage ruslandsefterforskningen – hvilket Trump har kæmpet inderligt imod.

Det Hvide Hus fik et varsel på blot 30 minutter, før Rosenstein udsendte sin pressemeddelelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Robert Mueller.
Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite, File

Robert Mueller.

Udpeget. Åh nej, ikke Robert Mueller, må Det Hvide Hus have tænkt. Den 72-årige tidligere FBI-direktør var noget nær det værste navn, Rosenstein kunne have udpeget. Hæderlig, erfaren med denne type undersøgelser, kendt i hele systemet – og god ven af James Comey.

Tilbage i 2004 stod de to også sammen, da de truede daværende præsident George W. Bush med en fælles opsigelse, hvis ikke han lyttede til dem. Det gjorde han så.

Præsident Trump har pludselig fordoblet sin hovedpine. Nu er der ikke blot en undersøgelse af Rusland, hvor han måske ikke selv er direkte involveret. Nu er der også et helt nyt spor, der handler direkte om Donald Trump selv og hans eventuelle magtmisbrug i fyringen af den tidligere FBI-direktør James Comey.

Robert Mueller er gået i gang med sine undersøgelser i behørig armslængde af regeringsapparatet.

Donald Trump har i denne uge måttet hyre en advokat uden for Det Hvide Hus til at tage sig af præsidentens interesser i sagen. Det er aldrig rigtig et godt tegn.

Donald Trump.
Foto: AP Photo/Evan Vucci

Donald Trump.

Midtpunkt. ’Blærerøven’ slår igen. Så nu venter vi allesammen på James Comey. De hemmelige notater om hans samtaler med Donald Trump er på vej til både den amerikanske Kongres og Robert Mueller, og det kan give nye problemer for præsidenten.

Comey forhandler både med Mueller og de forskellige udvalg i Kongressen om, hvornår han kan aflægge vidneudsagn om, hvad han ved om både ruslandssagen og sin egen fyring. Og der er næppe tvivl om, at han gerne vil sige noget i en af de kommende uger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Præsident Trump havde ret i en ting med hensyn til den tidligere FBI-direktør: Han er lidt af en blærerøv, der godt kan lide rampelyset.

Og nu har han fået det i rigelige mængder. Folk tager selfies med ham, når de møder ham hos frisøren og på kaffebarer i Washington, og han stiller tilsyneladende velvilligt op.

Trump glemte i Comey-sagen sin forgænger Lyndon Johnsons gyldne regel: Nogle gange er det bedre at have en mand, der står inde i teltet og pisser ud end at have ham stående uden for og pisse ind.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden