Trump 'ødelægger alle vestlige værdier', siger Schulz til journalister i Berlin.
Foto: Markus Schreiber/AP

Trump 'ødelægger alle vestlige værdier', siger Schulz til journalister i Berlin.

Internationalt

Tysk S-leder anklager Trump for at smadre vestlige værdier

Kanslerkandidat Martin Schulz mener, at præsident Trump underløber fredeligt internationalt samarbejde.

Internationalt

De tyske socialdemokraters formand og kanslerkandidat, Martin Schulz, anklager USA's præsident, Donald Trump, for at smadre vestlige værdier og undergrave internationalt samarbejde.

Trump 'ødelægger alle vestlige værdier', siger Schulz til journalister i Berlin.

Han mener, at den amerikanske præsident underløber det fredelige internationalt samarbejde, som baserer sig på gensidig respekt og tolerance.

»Man må stå i vejen for en sådan mand med hans ideologi om genoprustning«, lyder det fra den socialdemokratiske formand.

Schulz' skarpe kritik af Trump kommer, efter den konservative forbundskansler, Angela Merkel, søndag på et valgmøde i Bayern sagde, at Europa må lære at stå på egne ben.

Uden at nævne Trump ved navn lod hun forstå, at han er meget svær at samarbejde med.

»Den tid, hvor vi kunne stole på hinanden fuldstændigt, er på vej ud. Det har jeg oplevet de seneste dage. Vi europæere er i sandhed nødt til at tage vores skæbne i egne hænder, sagde hun.

Trump svarer igen på Twitter

Merkel havde netop ved tre lejligheder i sidste uge været i selskab med Trump. Det var under hans besøg hos EU og Nato i Bruxelles og et G7-møde på Sicilien.

Under møderne anklagede Trump Tyskland for at drive unfair handel og oparbejde et kæmpe handelsoverskud. Dette budskab gentager han tirsdag på favoritmediet Twitter.

»Vi har et stort minus på handel med Tyskland, og de (tyskerne, red.) betaler meget mindre, end de skal, til Nato og militæret. Meget dårligt for USA. Det bliver lavet om«, skriver han.

Også den tyske udenrigsminister Sigmar Gabriel, har blandet sig i debatten.

»Den amerikanske regerings kortsigtede politik står på tværs af EU's interesser, sagde han mandag.

Tyskland er formentlig det land i Europa, som i efterkrigstiden har haft de vigtigste bånd til USA. Under den kolde krig var USA garanten for opbygningen af et demokratisk Vesttyskland trods sovjetisk sabelraslen.

USA fejede flere skeptiske europæiske lande til side og støttede den tyske genforening i 1990.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce