Kilde: AP

Internationalt

Medier: Trump fordrejede sandheden, da han fortalte verden, hvorfor USA forlader klimaaftalen

Ledere verden over fordømmer den amerikanske præsident Donald Trumps farvel til Paris-aftale om at bremse global opvarmning.

Internationalt

Præsident Donald Trump havde dårligt afsluttet sin tale i Det Hvide Hus' rosenhave, hvor han annoncerede USA's farvel til klimaaftalen, før det væltede ned over ham med fordømmelser.

Den tyske kansler Angela Merkels talsmand, Steffen Seibert, oplyste på Twitter, at kansleren efter talen havde ringet til Trump og beklaget beslutningen. Hun havde understreget, at Tyskland forbliver i klimaaftalen, der blev indgået i Paris i 2015 for at forhindre global opvarmning.

På samme måde har en række statsledere, blandt andre den nyvalgte franske præsident Emmanuel Macron og den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), kritiseret Trumps beslutning.

En præsident fordrejer

Trump kom straks efter talen under anklage i flere medier for at have fordrejet sandheden. I britiske The Guardian har avisens klimaredaktør Trumps analyseret argumenterne for at træde ud af klimaaftalen. Den amerikanske webavis Huffington Post har under overskriften 'Liar, Liar, Liar, Planet on Fire' gennemgået ni citater fra talen og tilbageviser flere steder indholdet som decideret løgn. Her er nogle af dem:

»Den økonomiske omkostning på nuværende tidspunkt vil være tæt på tre billioner dollars i tabt bruttonationalprodukt (BNP)«, lød de blandt andet fra præsidenten.

Tallet har præsidenten hentet fra en rapport, som er betalt af American Council for Capital Formation og U.S. Chamber of Commerce. Begge organisationer har store forurenere som medlemmer, og rapporten tager ikke gevinsterne ved at undgå udledninger af CO2 med i regnestykket.

Præsidenten siger også, at Kina »kan gøre hvad de vil i 13 år«, og indikerer på den måde, at Kina blot kan fortsætte udledningerne af CO2. I realiteternes verden har Kinas udledningerne af CO2 toppet og ventes i år at falde med en procent, skriver Huffington Post.

Trump: Kina slipper

Kinas faldende udledninger af CO2 er bekræftet af en håndfuld uafhængige undersøgelser, så de bygger altså ikke blot på Kinas egne myndigheders oplysninger.

Kina har faktisk gennem de seneste fem år investeret massivt i vedvarende energi, og i januar satte Kina 360 milliarder dollars af til investering i ren energi over de næste fire år. Kina har også droppet planer om at bygge 103 nye kulkraftværker med det resultat, at der er forsvundet tusindvis af kinesiske job i kulminerne.

Præsident Trump kommer i sin tale også ind på, at det er nødvendigt at trække på alle mulige energikilder for at imødekomme amerikansk erhvervslivs efterspørgsel i de kommende år.

»Med en vækst på én procent kan vedvarende energi klare en del af vores hjemmemarkeds efterspørgsel. Men med en vækst på tre eller fire procent, som jeg venter, har vi brug for al tilgængelig amerikansk energi, ellers løber vores land en stor risiko for delvis mørklægning eller blackouts. Vores virksomheder vil i mange tilfælde gå i stå, og amerikanske familier vil komme til at bære konsekvenserne i form af tabte job og faldende livskvalitet«, sagde præsidenten i rosenhaven.

Ifølge Huffington Post bygger spådommen om mangel på energi på en kontroversiel rapport fra energiminister Rick Perry om forsyningssikkerhed, hvor der overhovedet ikke er blevet talt med nogle af forsyningsselskaberne. Rapporten er lavet af en person med tilknytning til en højreorienteret tænketank. Forfatteren David Roberts, som har speciale i klima og energi, kalder rapporten et forsøg på at angribe vedvarende energi for at være en ustabilt nu, hvor vedvarende energi er blevet konkurrencedygtigt på pris.

Huffington Post gennemgår en række andre citater fra talen, som kan findes via linket i artiklens indledning.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce