Engang var Pittsburgh en beskidt industriby. Men den tid er - på trods af de billeder, Donald Trump fremmaner - for længst forbi. Foto: WikiCommons

Engang var Pittsburgh en beskidt industriby. Men den tid er - på trods af de billeder, Donald Trump fremmaner - for længst forbi. Foto: WikiCommons

Internationalt

Farvel klimaaftale: Trump vil hellere hjælpe Pittsburgh end Paris - men Pittsburgh siger nej tak

Flere end 80 borgmestre i USA står fast på Paris-aftalen.

Internationalt

Da USA's præsident, Donald Trump, torsdag trak USA ud af Paris-aftalen, var det blandt andet med ordene:

»Vi vil ikke have, at andre verdensledere og andre lande griner ad os længere, og det kommer de heller ikke til. Det gør de ikke«, sagde præsidenten og slog så fast:

»Jeg blev valgt til at repræsentere borgerne i Pittsburgh, ikke i Paris«.

At Trump valgte at fokusere på byen Pittsburgh, skyldtes ikke - i hvert fald ikke udelukkende - bogstavrimet på Paris. Han forsøger nemlig jævnt hen at fremmane et billede af den gamle kul- og stålby Pittsburgh som et sodet og forarmet hul, der er helt afhængigt af at få gang i de nedlagte kulminer.

Men det er på alle leder og kanter en forkert udlægning af virkeligheden, skriver den amerikanske journalist Philip Bump fra Washington Post i en analyse:

»Trump fremstiller et Pittsburgh, hvor arbejdsløse kulmine- og stålarbejdere vandrer rundt i gaderne, indhyllet i skyer af røg og sod, mens de venter på tilfældige nedfaldsfrugter fra den internationale økonomi. Der findes så sandelig mennesker i byen, som falder ind under denne beskrivelse - og der var helt sikkert mange flere i 70'erne og 80'erne - men det er faktisk ikke sådan, Pittsburgh ser ud i dag«.

'Bæredygtigt' er vigtigt i Pittsburgh

Byen er hjemsted for flere store universiteter, Carnegie Mellon, Pittsburgh og Duquesne. Flere end 13.000 af byens indbyggere arbejdede i 2016 med bæredygtig energi og effektivisering - mens kun 5.300 arbejdede i jern- og stålindustrien.

Der er kun to kulminer tilbage i det amt, Pittsburgh ligger i, hvorimod områdets skifergas-industri er langt fremme i skoene med hensyn til at omlægge energiproduktionen fra snavset kul til renere naturgas.

Bystyret i Pittsburgh skal da heller ikke nyde noget af at følge det spor, Donald Trump forsøger at lægge ud for det såkaldte rust-bælte. Byen vil fortsat følge retningslinjerne i Paris-aftalen, tweetede Pittsburghs borgemester, Bill Peduto, i går efter Trumps tale.

Borgmester Peduto har i øvrigt fået følgeskab af over 80 borgmesterkollegaer fra blandt andet New York, Los Angeles, Boston, Houston, Seattle og Chicago, skriver Jyllands-Posten.

»Vi vil intensivere indsatsen for at indfri klimamålene for hver af vores byer. Vi vil presse på for nye tiltag, så målet om 1,5 graders temperaturstigning nås, og vi vil arbejde sammen om at skabe grøn energi-økonomi for det 21. århundrede,« skriver borgmestrene i en fælles erklæring.

Peduto i Pittsburgh er demokrat. Og Pittsburgh er da også en by, hvor et stort flertal af vælgerne stemmer demokratisk. Da Barack Obama blev valgt som præsident i 2008, fik han 15,4 procent flere stemmer end sin modstander, John McCain. Og ved det seneste valg, som bragte Trump til magten, slog Hillary Clinton ham her med 16,4 procent, noterer Philip Bump i Washington Post. Han konkluderer:

»Trumps løfte om at gøre Amerika stort igen har altid været et uopnåeligt løfte om at skrue tiden tilbage«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden