Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Shelby Lum/Richmond Times Dispatch/AP
Foto: Shelby Lum/Richmond Times Dispatch/AP

De amerikanske myndigheder er overbeviste om, at Rusland greb ind i den amerikanske valgkamp i efteråret.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ung oversætter lækkede oplysninger om russiske hackere

Amerikansk kvinde indrømmer at have lækket dokumenter om, at Rusland er skyld i to cyberangreb i efteråretsamerikanske valgkamp.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I en tid, hvor vi har set begreber som alternative facts og fake news bringe striden om sandheden ind på den største politiske scene, er det svært at overse ironien i, at Reality er fornavnet på den kvinde, der i mandags blev tiltalt for at have lækket fortrolige dokumenter fra det nationale sikkerhedsagentur, NSA. Dokumenter, der ord til andet udpeger det russiske militærs efterretningstjeneste GRU som gerningsmændene bag to cyberangreb mod amerikanske valginstitutioner under præsidentvalgkampen i efteråret 2016.

Mandag 5. juni klokken 21.44 lokal tid publicerede det amerikanske netmedie The Intercept en artikel med overskriften ’Tophemmelig NSA-rapport beskriver russisk hackerforsøg dage før 2016-valget’.

I artiklen kunne The Intercept fremlægge lækkede oplysninger om et cyberangreb i august 2016 mod et selskab, der sælger data om amerikanske vælgere, samt oplysninger om et angreb imod i alt 122 valgtilforordnede. Allerede en time senere oplyste det amerikanske justitsministerium i en pressemeddelelse stemplet ’Til øjeblikkelig offentliggørelse’, at den 25-årige Reality L.W. var tiltalt for at »fjerne fortroligt materiale fra en statslig institution og maile det til et nyhedsmedie«.

I samme pressemeddelelse skrev ministeriet, at kvinden allerede blev arresteret af det FBI i sit hjem i Augusta i staten Georgia lørdag 3. juni – altså to dage før historien blev bragt på The Intercept.

Siden februar i år har Reality L.W. ifølge en erklæring fra FBI arbejdet for virksomheden Pluribus International Corporation, som udfører opgaver for NSA.

Tidligere var hun ifølge CNN ansat som oversætter i det amerikanske flyvevåben med sprogkundskaber i pashto, farsi og dari, og hendes advokat, Titus Nichols, fortæller, at hun arbejdede i det amerikanske militær i seks år.

Fældede journalister hende?

Netmediet The Intercept, der dækker nationale amerikanske sikkerhedsspørgsmål, omtaler dokumenterne bag sin historie som en »strengt fortrolig efterretningsrapport, som The Intercept har fået adgang til«, og som blev »leveret anonymt«.

Ifølge erklæringen fra FBI blev NSA 30. maj kontaktet af journalister fra et medie – som erklæringen ikke navngiver – med spørgsmål til en historie. Journalisterne oplyste NSA, at de var i besiddelse af det, de mente var fortrolige dokumenter, og sendte en kopi til sikkerhedsagenturet.

Da NSA’s analytikere granskede dokumentet, kunne de se, at der ganske rigtigt var tale om et fortroligt dokument. Men analysen viste også noget andet. Dokumentet var en kopi af en skanning af det oprindelige dokument, og papiret bar præg af at være foldet eller krøllet.

Og det tyder ifølge FBI-erklæringen på, at det oprindelige dokument er blevet »printet ud og fysisk flyttet ud af et sikret rum«.

Kun seks havde adgang

En intern undersøgelse i NSA viste, at kun seks personer havde printet dokumentet med oplysningerne om, at den russiske GRU-efterretningstjeneste skulle have udført de to cyberangreb. Og derfra var det langtfra vanskeligt at udpege en hovedmistænkt.

NSA satte næsen i sporet og begyndte at efterforske de seks ansattes computere, og som den eneste af de seks havde Reality L.W. været i mailkontakt med det netmedie, som FBI ikke navngiver, men som med al sandsynlighed er The Intercept. FBI går ikke i detaljer om hendes korrespondancer med det unavngivne medie.

Fra tirsdag 30. maj, hvor The Intercept ifølge FBI kontakter NSA og fortæller, at de er i besiddelse af de fortrolige dokumenter, går der altså bare fire dage, før FBI tropper op på oversætterens adresse i byen Augusta.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da de gør det, forsøger den 25-årige kvinde ikke at fralægge sig skylden, da hun i sit hjem taler med FBI-agenten Justin Garrick, lyder det i FBI-erklæringen.

»I løbet af den samtale indrømmer hun med overlæg at have identificeret og printet den omtalte fortrolige efterretningsrapport«, skriver FBI og fortsætter: »Hun indrømmede derudover at have flyttet den fortrolige efterretningsrapport fra sit kontor, opbevare den og maile den fra Augusta, Georgia, til nyhedsmediet, som hun vidste ikke havde lov til at modtage eller besidde dokumenterne«.

FBI-erklæringen slutter med at oplyse, at Reality L.W. over for agent Garrick erkendte, at hun havde været fuldt bekendt med indholdet af de dokumenter, hun sendte afsted fra sin mail. Hun fortalte også Garrick, at hun var klar over, at dokumenternes indhold »kunne bruges til at skade USA og til fordel for en fremmed nation«.

Ifølge CNN kan den 25-årige kvinde straffes med op til 10 års fængsel for at have lækket fortrolig information.

»Loven er meget klar på det her punkt. Det er kriminelt, hvis en statsansat eller en, der arbejder på kontrakt for staten, som har adgang til fortrolig information, bevidst deler den med nogen, der ikke er sikkerhedsgodkendt, også en journalist«, siger CNN’s seniorretsanalytiker mandag aften til samme tv-kanal.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden