Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

FBI's fyrede direktør, James Comey, skal i dag vidne for Senatets efterretningsudvalg. I går blev hans skriftlige beretning om forløbet op til fyringen offentligtgjort.
Foto: Carolyn Kaster/AP

FBI's fyrede direktør, James Comey, skal i dag vidne for Senatets efterretningsudvalg. I går blev hans skriftlige beretning om forløbet op til fyringen offentligtgjort.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er ti bomber i Comeys vidneforklaring om Trumps pres

Den tidligere FBI-boss' beskrivelse af Trumps forsøg på at presse ham er næsten som et filmmanuskript til en B-film. Her er de vigtigste punkter

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Allerede nu ved vi, hvad tidligere FBI-direktør James Comey vil sige i sine indledende bemærkninger ved dagens høring i Senatets efterretningsudvalg. Her der de ti vigtigste uddrag fra Comeys forklaring - og hvad de betyder for Donald Trumps politiske fremtid.

1. Trump ville hele tiden snakke mand-til-mand.

»Jeg kan erindre ni samtaler under fire øjne med præsident Trump på fire måneder. Tre gange ved møder, seks gange telefonisk«.

Samtaler mellem Det Hvide Hus og FBI skal normalt gå gennem Justitsministeriet, og den retlinede embedsmand var tydeligt utryg ved den nye præsidents direkte metoder. Til sammenligning talte Comey alene med præsident Obama om helt rutinemæssige spørgsmål to gange på tre et halvt år.

2. Comey skrev alt ned.

»Det blev min praksis efter første samtale at nedskrive referater umiddelbart efter vores samtaler under fire øjne. Det havde jeg ikke gjort hidtil«.

Trump tager aldrig notater, så i den kommende rekonstruktion af hvad der egentlig fandt sted har Comey overtaget.

3. Trump forsøgte at dominere Comey ved middag.

»Mit instinkt sagde, at et møde under fire øjne og undskyldningen om at dette var vores første diskussion om min position, betød at middagen i hvert fald delvist var et forsøg på at få mig til at bede om at beholde mit job, og skabe en form for afhængighedsforhold…«

FBI-direktøren bliver inviteret på middag i Det Hvide Hus med præsident - og til hans store overraskelse er han den eneste gæst, og får indtrykket af at Trump truer ham på jobbet. Trump forsøger at dominere ham.

4. Trump krævede Comeys loyalitet - og troede måske han fik det.

»Så sagde han: “jeg har brug for loyalitet”. Jeg svarede, “du vil altid møde ærlighed fra min side”. Han gjorde en pause og sagde, “det er det jeg vil have, ærlig loyalitet”. Jeg holdt en pause, og sagde så: “Det får du fra mig”…. Det er muligt, at vi forstod vendingen “ærlig loyalitet” forskelligt, men jeg besluttede, at det ikke ville være konstruktivt at forfølge det. Vendingen “ærlig loyalitet” havde hjulpet til at stoppe en meget pinagtig samtale og min forklaring havde gjort det klart, hvad han kunne forvente.

Man kan næsten fornemme den pinagtige stilhed i Det Hvide Hus i de pauser Comey beskriver. Mødet mellem de to er i sig selv upassende, men nu bliver samtalen også meget direkte. Men Comey siger også mellem linjerne, at han ikke fik sagt klart fra over for præsidentens krav om loyalitet. Det virker som om Trump går fra middagen med indtrykket af at de to har en forståelse.

5. Trump talte sandt: Comey bekræftede tre gange, at præsidenten ikke personligt bliver efterforsket.

»Under vores møde under fire øjne i Trump Tower … og uden at han direkte stillede spørgsmålet, gav jeg ham den forsikring«.

Comey bekræfter det, Donald Trump skrev i fyringsbrevet: Comey fortalte på deres første møde, før Trump endnu var tiltrådt som præsident, og ved to senere lejligheder, at Trump personligt ikke blev efterforsket i forbindelse med Ruslands-sagerne

6. …. men Trump bad Comey om at bekræfte det offentligt.

»Han beskrev Ruslandsundersøgelsen som en sky, der forhindrede ham i at lede landet. Han fortalte, at han ikke havde haft noget med Rusland at gøre, ikke havde haft nogen involvering med ludere i Rusland, og altid havde regnet med at han blev overvåget, når han var i Rusland. Han spurgte, hvad vi kunne gøre for at “få skyerne til at gå væk”«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I en telefonsamtale begynder Trump at sige meget direkte, at han ønsker, at FBI-direktøren skal bryde praksis og fortælle, at FBI ikke undersøger Trump personligt.

7. Trump bad FBI droppe undersøgelse af Flynn.

»Præsidenten vendte tilbage til spørgsmålet om Mike Flynn, og sagde: “Han er en god mand, og han har været meget igennem”. Han gentog, at Flynn ikke havde gjort noget galt med sine samtaler med russerne, men at han havde vildledt vicepræsident Mike Pence. Så sagde han: “Jeg håber, at du kan lade det passere, at du kan lade Flynn slippe. Han er en god mand. Jeg håber, at du kan lade det passere”. Jeg svarede blot: “Han er en god mand”«.

Hvis stemningen var pinagtig under de to mænds middag, bliver den næsten endnu værre, da Trump beder Comey blive efter et større møde i Det Ovale Værelse. Bl.a. Justitsminister Jeff Sessions forsøger at være med i mødet, men Trump smider alle ud. Her siger Trump, at han ønsker undersøgelsen af hans tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, Mike Flynn, standset. Trump har tidligere afvist dette.

8. …men Comey leverer ikke den rygende pistol.

»Jeg forstod præsidenten således, at vi skulle droppe undersøgelsen af Flynn i forbindelse med hans usande udsagn om sine samtaler med den russiske ambassadør i December. Jeg forstod det ikke sådan, at han talte om den bredere undersøgelse af Rusland og de mulige forbindelser til hans valgkamp«.

På et afgørende punkt lader Comey Donald Trump slippe. FBI-direktøren forstod Trumps ord som en slags forbøn for Mike Flynn snarere end en ordre om at lægge hele Ruslands-undersøgelsen ned. Dermed leverer Comey ikke den afgørende brik, der kan være med til virkelig at true Trump - beviset for at der har fundet et groft tilfælde af magtmisbrug sted.

9.  Justitsministeren svigtede Comey.

»Jeg bad indtrængende justitsministeren om at forhindre enhver fremtidigt direkte kommunikation mellem præsidenten og mig. Jeg sagde, at det, der netop var sket - at han var blevet bedt om at forlade lokalet, mens FBI-direktøren, som refererer til ham (blev bedt om at forlade lokalet, red.) - var upassende og aldrig bør ske. Han svarede ikke«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Comey bad sig fritaget for de direkte møder med præsidenten, og krævede at hans egen chef reagerede på de uregelmæssige arbejdsgange. Har justitsministeren over for Trump taget spørgsmålet om den omfattende direkte kommunikation op?

10. Trump troede, at han og Comey havde “en ting”.

»For jeg har været meget loyal over for dig, meget loyal. Vi havde den der ting, som du ved”, sagde Trump. Jeg svarede ikke eller spurgte, hvad han mente med “den der ting”. … “Det var sidste gang jeg talte med præsident Trump«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden