Foto: Andrew Harnik/AP
Internationalt

Comey: Jeg håber, der er optagelser fra vores møder

Hvis Trump har optagelser af møderne mellem Comey og præsidenten, skal de offentliggøres, siger Comey til høringen.

Internationalt

»Jeg håber, der er optagelser. Offentliggør båndene - det har jeg det fint med«.

Mere end to timer inde i en høring, opfordrer tidligere FBI-direktør James Comey præsident Trump til at lægge optagelser af deres møder frem - hvis der altså er nogen.

Høringen, der varede knap tre timer, skulle blandt andet kaste lys over Ruslands påståede indblanding i præsidentvalget, og om hvorvidt præsident Donald J. Trump forsøgte at hindre en igangværende efterforskning.

Et af høringens centrale emner er, hvad der er sagt i løbet af de usædvanlige møder, middage og telefonsamtaler mellem FBI-direktøren og USA's præsident.

Tre møder ansigt til ansigt og seks telefonsamtaler.

Om samtalernes indhold siger Comey ét. Det Hvide Hus noget andet. Og Trump tweeter.

Det er altså ord mod ord. Præsidentens mod FBI-direktørens. Sagen kan i forhold til flere spørgsmål koges ned til spørgsmålet: Hvem skal vi tro på?

Derfor hilser en selvsikker Comey eventuelle optagelser velkomne.

»Hvis der er optagelser, er det ikke længere mit ord mod hans«, siger den tidligere FBI-direktør ved høringen.

Akavede interaktioner

James Comey tegner i løbet af høringen et billede af Donald Trump som en præsident, der kræver loyalitet og gensidig protektion.

Blandt andet skulle Trump under en middag have afkrævet Comey et løfte om loyalitet. En middag som Comey i øvrigt blev overrasket over at være eneste gæst ved.

I et andet tilfælde fortæller Comey, at han på vej op i en helikopter blev ringet op af præsidenten, der blot ville fortælle, hvor fantastisk et stykke arbejde han udførte.

Nogle dage senere blev James Comey fyret.

Til spørgsmålet om hvem man skal tro på, svarer Comey:

»I skal se på hele mit udsagn. Alt skal tages med i overvejelserne. Hvorfor smed han (Trump red.) alle ud af Det Ovale Kontor? Det er for mig som efterforsker en vigtig detalje. Når man vurderer vidner, ser man efter sammenhæng«.

Mange ubesvarede spørgsmål

I løbet af høringen blev der stillet mange spørgsmål, som James Comey ikke kunne svare på i den offentlige høring, fordi der var tale om fortrolige oplysninger.

For eksempel blev der spurgt meget ind til Mike Flynns påståede forbindelser til Rusland og den efterforskning, som Trump angiveligt bad Comey om at droppe.

Blandt andet hvor tæt FBI var på at afslutte efterforskningen af Mike Flynn.

De spørgsmål vil givetvis blive besvaret på en lukket høring senere i dag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce