Forhenværende statsminister og generalsekretær i Nato Anders Fogh Rasmussen leder i dag rødgivningsvirksomheden Rasmussen Global.
Foto: Nanna Navntoft

Forhenværende statsminister og generalsekretær i Nato Anders Fogh Rasmussen leder i dag rødgivningsvirksomheden Rasmussen Global.

Internationalt

Fogh skal være Brexit-rådgiver: Arbejder for hemmeligt asiatisk land

Anders Fogh Rasmussen og hans firma tror på et blødere Brexit efter sidste torsdags britiske valg.

Internationalt

Anders Fogh Rasmussen og hans rådgivningsvirksomhed Rasmussen Global har fået en ny kunde på et nyt lovende marked: Brexit.

Den tidligere danske statsminister og Nato-generalsekretær rådgiver et af de økonomisk stærke asiatiske lande igennem Brexit-forhandlingerne, oplyser en talsmand for Rasmussen Global til Politiken. Han vil ikke oplyse, hvilket land der er tale om, eller hvor mange penge kontrakten lyder på.

Vi har haft nogle henvendelser, indgået nogle aftaler

Siden Anders Fogh Rasmussen grundlagde Rasmussen Global i 2014, har Ukraines præsident, Petro Porosjenko, været virksomhedens dominerende indtægtskilde. Siden efteråret har Rasmussen Global oprustet for at byde sig til over for regeringer og virksomheder, der har brug for hjælp i det komplicerede politiske spil om den britiske udmeldelse af EU.

Rasmussen Global har åbnet kontor i Bruxelles og har blandt andre tilknyttet den tidligere britiske ambassadør i USA Sir Nigel Sheinwald og den tidligere danske ambassadør i Storbritannien Birger Riis-Jørgensen som seniorrådgivere.

»Hvor stort det bliver, det ved jeg egentlig ikke. Vi har haft nogle henvendelser, indgået nogle aftaler«, sagde Anders Fogh Rasmussen tirsdag i forbindelse med konference om Brexit i Folketinget.

Konferencen blev afholdt sammen med netavisen Altinget og skulle for Rasmussen Globals vedkommende blandt andet gøre opmærksom på firmaets tilstedeværelse på det nye marked.

»Satse på og satse på, jo, det er noget, hvor vi har kapaciteten til at hjælpe folk, fordi vi har engageret en række tidligere diplomater, hvor nogle af dem også er med her, som har meget forstand på det. Så vi vil være i stand til at hjælpe både regeringer og internationale organisationer og store virksomheder«, sagde Anders Fogh Rasmussen.

Kan du fortælle, hvem I har lavet aftaler med?

»Nej, det kan jeg ikke«.

Rasmussen Global skal for sin asiatiske kunde blandt andet kortlægge EU-regeringernes positioner og identificere deres røde linjer i forhandlingerne.

Anders Fogh Rasmussen vurderer, at Storbritannien efter sidste torsdags chokvalg bevæger sig i retning af et blødere Brexit, der kan betyde en tættere fremtidig tilknytning til EU.

»Baseret på de samtaler, jeg har haft i London, vil jeg sige, at hvor jeg for nogle uger siden troede, at vi helt sikkert kørte mod hard Brexit, så tror jeg nu på et 'softere' Brexit. Hvor premierministeren er nødt til at tage hensyn til alle fløje og ikke kun lytte til hardlinere. Det er klart, at hun bliver jo nu udsat for afpresning fra alle sider, så det er svært at sige, hvad det nøjagtige udfald bliver, men overordnet vil jeg sige, at nu bliver det en blødere udgang på det, end det ville være blevet«, sagde Anders Fogh Rasmussen.

Den tidligere britiske ambassadør Nigel Sheinwald ser også lidt mere optimistisk på muligheden for et blødere farvel og en tættere tilknytning fremover.

Valget, hvor premierminister Theresa Mays konservative overraskende mistede deres absolutte flertal, gav åbenlyst ikke opbakning til hendes vision for Brexit, påpegede Sheinwald på konferencen. Tværtimod blev ungdommen og storbyerne mobiliseret imod hende. Samtidig vil den stemmeaftale, som Theresa May skal lave med de nordirske protestanter Democratic Unionist Party for at blive ved magten, »øge presset for en usynlig grænse« mellem Nordirland og Irland, der fortsat er medlem af EU.

Desuden har de moderate konservative og forretningsverdenen, som er interesseret i at blive så tæt knyttet til det indre marked som muligt, fået ny energi af valget. Og »embedsfolkene vil få en ny chance til at uddanne vores ministre om virkeligheden i de her forhandlinger«, sagde Nigel Sheinwald.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg håber, at selv hvis Fru May fortsætter, vil en mere pragmatisk tilgang vise sig på den britiske side«, sagde han og forventede et opgør med Mays »katastrofale« slogan om, at ingen aftale med EU er bedre end en dårlig aftale.

For virksomhederne er det også tid til at rette fokus mod de 27 tilbageblevne EU-lande og EUs institutioner, sagde den tidligere britiske ambassadør og nu seniorrådgiver for Rasmussen Global.

Den gode nyhed er, at Brexit har fået europæerne til at kigge ned i afgrunden og overvejende vælge »enhed fremfor splittelse«, sagde Sheinwald med henvisning til de europæiske valg, der har været afholdt siden sidste sommers Brexit-afstemning. EU-tilhængere har vundet i blandt andet Holland og Frankrig. Men der tegner sig et EU, der er lidt mindre liberalt i sin handelspolitik, hvor det oftere vil være 'Europa Først', vurderede Nigel Sheinwald. Det EU vil være mere fokuseret på eurozonens behov og mindre på det indre marked, hvilket er dårligt nyt for Danmark.

Nigel Sheinwald mente, at virksomheder her har et behov for at forsøge at påvirke processen. For at sikre, at landene og EU-institutionerne siger nej til protektionisme, ja til reformer og undgår kortsigtede interesser, så samhandlen efter Brexit bliver så tæt som mulig.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce