Den amerikanske justitsminister Jeff Sessions blev i dag afhørt af Senatets efterretningskomite omkring hans indblanding i FBI direktør Comeys fyring, og Trump kampagnens påståede forbindelser til Rusland. (AP Photo/Alex Brandon)
Foto: Alex Brandon/AP

Den amerikanske justitsminister Jeff Sessions blev i dag afhørt af Senatets efterretningskomite omkring hans indblanding i FBI direktør Comeys fyring, og Trump kampagnens påståede forbindelser til Rusland. (AP Photo/Alex Brandon)

Internationalt

Trumps justitsminister: Jeg er forfærdet over disse anklager efter 35 års tro tjeneste for dette land

Jeff Sessions afviser noget kendskab til et hemmeligt samarbejde med Rusland.

Internationalt

Justitsminister Jeff Sessions var tydeligt oprørt over anklagerne, da han i dag sad skoleret foran Senatets efterretningsudvalg i en høring omkring Trumps forbindelse til russerne.

»Jeg har været dybt chokeret over disse anklager efter 35 års tro tjeneste for dette land. Jeg ville aldrig have haft samtaler med den russiske ambassadør af upassende karakter«, sagde han.

Afhøringen kredsede omkring efterforskningen af Trump-kampagnens forbindelse til Rusland, justitsministerens indblanding i fyringen af FBI-direktør James Comey, og Comeys udtalelse omkring hans ubehag omkring et møde, hvor præsident Trump sendte alle, også justitsministeren, ud af lokalet så de kunne tale alene.

I sidste uge sad den fyrede FBI-direktør James Comey i selv samme varme stol, som Jeff Sessions sad i i dag.

Et tredje møde med den russiske ambassadør

Den tidligere FBI-direktørs høring åbnede en diskussion af et potentielt tredje møde mellem justitsministeren og den russiske ambassadør. Sessions har åbent indrømmet at have mødtes med ambassadøren ved to lejligheder, selv om  han i første omgang nægtede, at nogle møder skulle have fundet sted overhovedet.

»Jeg nægtede i første omgang at have haft møder omkring kampagnen med russiske forbindelser. Det var først senere, at jeg fik det specifikke spørgsmål, om jeg havde mødtes med den russiske ambassadør ved andre lejligheder. Ved det spørgsmål fortalte jeg ærligt om de to møder, jeg huskede«, sagde justitsministeren omkring hans første benægtelse af møderne.

»Intet upassende fandt sted eller ville nogensinde finde sted ved sådanne møder«, understregede Sessions.

Ved spørgsmålet omkring det tredje møde, som kom frem ved Comeys høring svarede justitsminister Sessions:

»Vi var ved en større reception på The Mayflower hotel. Jeg talte med mange mennesker og husker ikke præcis hvem«. Han mente dog ikke at have mødtes med den russiske ambassadør Sergej Kisljak.

Indblanding i fyringen af Comey

I kølvandet på Comeys høring i sidste uge var FBI-direktørens fyring allestedsnærværende i Sessions høring i dag. Flere gange blev han spurgt til sin holdning og indblanding i fyringen.

»Jeg mente, at det var vigtigt med en frisk start for FBI«, sagde justitsministeren og gentog tidligere udtalelser omkring problemer med Comey.

Senatets efterretningstjeneste spurgte gentagne gange, hvorfor justitsminister Sessions var indblandet i fyringen af Comey, når han allerede havde erklæret sig inhabil i efterforskningen af Trump-kampagnens forbindelser til Rusland.

»FBI står for et utal af efterforskninger. At jeg har erklæret mig inhabil i en af dem betyder ikke, at jeg er inhabil i andre sager vedrørende FBI«, sagde han.

Justitsministeren gentog, at hans frivilligt erklærede inhabilitet i efterforskningen af Trump kampagnen ikke var et spørgsmål om at have gjort noget forkert, men et spørgsmål om regler.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ansatte må ikke deltage i efterforskning af kampagner, de selv har været en del af. Det er en klar del af reglementet, derfor erklærede jeg mig selv inhabil. Det var et spørgsmål om at følge reglementet«, sagde han.

Sessions nægtede dog, at besvare spørgsmål omkring sine samtaler med præsidenten. Afhøringen afklarede derfor ikke eventuelle samtaler omkring efterforskningen af Ruslands-forbindelsen eller samtaler om Comey, som eventuelt kunne bekræfte Comeys udsagn.

Sessions bekræftede dog Comeys udtalelse om, at have nævnt sit ubehag ved at blive bedt om at tale med præsidenten i enrum.

»Det er korrekt, at Comey og jeg diskuterede hans tanker om kommunikations-proceduren. Jeg sagde til ham, at jeg forventede, at han ville følge reglerne til fulde, og det er mit indtryk, at han gjorde netop det«, sagde han.

Han understregede dog, at det ikke i sig selv er problematisk, at præsidenten og FBI direktøren holder møder under fire øjne, og at dette også er sket under tidligere præsidenter. Det var FBI-direktørens eget ansvar at sige fra, hvis samtalen bevægede sig ind på upassende spørgsmål omkring igangværende efterforskninger, sagde justitsministeren.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce