Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Den amerikanske justitsminister Jeff Sessions blev i dag afhørt af Senatets efterretningskomite omkring hans indblanding i FBI direktør Comeys fyring, og Trump kampagnens påståede forbindelser til Rusland. (AP Photo/Alex Brandon)
Foto: Alex Brandon/AP

Den amerikanske justitsminister Jeff Sessions blev i dag afhørt af Senatets efterretningskomite omkring hans indblanding i FBI direktør Comeys fyring, og Trump kampagnens påståede forbindelser til Rusland. (AP Photo/Alex Brandon)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Trumps justitsminister: Jeg er forfærdet over disse anklager efter 35 års tro tjeneste for dette land

Jeff Sessions afviser noget kendskab til et hemmeligt samarbejde med Rusland.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Justitsminister Jeff Sessions var tydeligt oprørt over anklagerne, da han i dag sad skoleret foran Senatets efterretningsudvalg i en høring omkring Trumps forbindelse til russerne.

»Jeg har været dybt chokeret over disse anklager efter 35 års tro tjeneste for dette land. Jeg ville aldrig have haft samtaler med den russiske ambassadør af upassende karakter«, sagde han.

Afhøringen kredsede omkring efterforskningen af Trump-kampagnens forbindelse til Rusland, justitsministerens indblanding i fyringen af FBI-direktør James Comey, og Comeys udtalelse omkring hans ubehag omkring et møde, hvor præsident Trump sendte alle, også justitsministeren, ud af lokalet så de kunne tale alene.

I sidste uge sad den fyrede FBI-direktør James Comey i selv samme varme stol, som Jeff Sessions sad i i dag.

Et tredje møde med den russiske ambassadør

Den tidligere FBI-direktørs høring åbnede en diskussion af et potentielt tredje møde mellem justitsministeren og den russiske ambassadør. Sessions har åbent indrømmet at have mødtes med ambassadøren ved to lejligheder, selv om  han i første omgang nægtede, at nogle møder skulle have fundet sted overhovedet.

»Jeg nægtede i første omgang at have haft møder omkring kampagnen med russiske forbindelser. Det var først senere, at jeg fik det specifikke spørgsmål, om jeg havde mødtes med den russiske ambassadør ved andre lejligheder. Ved det spørgsmål fortalte jeg ærligt om de to møder, jeg huskede«, sagde justitsministeren omkring hans første benægtelse af møderne.

»Intet upassende fandt sted eller ville nogensinde finde sted ved sådanne møder«, understregede Sessions.

Ved spørgsmålet omkring det tredje møde, som kom frem ved Comeys høring svarede justitsminister Sessions:

»Vi var ved en større reception på The Mayflower hotel. Jeg talte med mange mennesker og husker ikke præcis hvem«. Han mente dog ikke at have mødtes med den russiske ambassadør Sergej Kisljak.

Indblanding i fyringen af Comey

I kølvandet på Comeys høring i sidste uge var FBI-direktørens fyring allestedsnærværende i Sessions høring i dag. Flere gange blev han spurgt til sin holdning og indblanding i fyringen.

»Jeg mente, at det var vigtigt med en frisk start for FBI«, sagde justitsministeren og gentog tidligere udtalelser omkring problemer med Comey.

Senatets efterretningstjeneste spurgte gentagne gange, hvorfor justitsminister Sessions var indblandet i fyringen af Comey, når han allerede havde erklæret sig inhabil i efterforskningen af Trump-kampagnens forbindelser til Rusland.

»FBI står for et utal af efterforskninger. At jeg har erklæret mig inhabil i en af dem betyder ikke, at jeg er inhabil i andre sager vedrørende FBI«, sagde han.

Justitsministeren gentog, at hans frivilligt erklærede inhabilitet i efterforskningen af Trump kampagnen ikke var et spørgsmål om at have gjort noget forkert, men et spørgsmål om regler.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ansatte må ikke deltage i efterforskning af kampagner, de selv har været en del af. Det er en klar del af reglementet, derfor erklærede jeg mig selv inhabil. Det var et spørgsmål om at følge reglementet«, sagde han.

Sessions nægtede dog, at besvare spørgsmål omkring sine samtaler med præsidenten. Afhøringen afklarede derfor ikke eventuelle samtaler omkring efterforskningen af Ruslands-forbindelsen eller samtaler om Comey, som eventuelt kunne bekræfte Comeys udsagn.

Sessions bekræftede dog Comeys udtalelse om, at have nævnt sit ubehag ved at blive bedt om at tale med præsidenten i enrum.

»Det er korrekt, at Comey og jeg diskuterede hans tanker om kommunikations-proceduren. Jeg sagde til ham, at jeg forventede, at han ville følge reglerne til fulde, og det er mit indtryk, at han gjorde netop det«, sagde han.

Han understregede dog, at det ikke i sig selv er problematisk, at præsidenten og FBI direktøren holder møder under fire øjne, og at dette også er sket under tidligere præsidenter. Det var FBI-direktørens eget ansvar at sige fra, hvis samtalen bevægede sig ind på upassende spørgsmål omkring igangværende efterforskninger, sagde justitsministeren.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden