Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Fakta: Her er middelhavsruten

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I over to uger har Politikens medarbejdere været en del af mandskabet på det tyske NGO-skib ”Seawatch 2”, der redder nødstedte flygtninge og migranter i Middelhavet. Strømmen over Middelhavet på usikre skibe og i gummibåde er eksploderet efter Gadaffi-diktaturets fald i Libyen i 2011.

Højsæsonen starter i maj, det er både flygtninge fra krige og konflikter og fattige mennesker fra især Vestafrika  på jagt efter håb og et bedre liv, der drager ud på den livsfarlige  rejse over havet. Men farerne opstår længe før de når Middelhavets kyst.

Overfald, røverier og voldtægter sker jævnligt på ruterne frem til det vigtigste transitland, Niger og videre fra ’Afrikas smuglerhovedstad’ Agadez gennem Sahara, hvor tørst, sult, sammenbrudte biler flere overfald og korrupte grænsevagter udgør nye trusler.

 • Kvinder og børn udgør en voksende del af migranter og flygtninge, i 2017 været 17 pct. børn, 11 pct. kvinder og 72 pct. mænd.
 • Hovedparten er i 2017 kommet fra Nigeria, Bangla Desh, Guinea og Elfenbenskysten.
 • Niger. Et af verdens fattigste lande, strømmen af flygtninge og migranter er blevet til en industri, som mange lokale lever af. EU og især Tyskland pumper store beløb ind i landet for at få styr på menneskestrømmene.
 • Agadez ’Afrikas smuglerhovedstad’. Gennem århundreder har byen midt i Sahara været knudepunkt for karavaner og smuglere. Størstedelen af folkevandringen fra Vestafrika går igennem Agadez, hvor hele kvarterer i byen huser ventende flygtninge og migranter.
 • Seguedine. Sidste stop på ruten før den gennemhullede libyske grænse.  Myndighederne har skærpet kontrollen, men det får smuglerne til at kører uden om byen på endnu farligere ruter gennem ørkenen.
 • Grænseområdet mellem Libyen og Niger. Er særligt kritisk man skal betale korrupte myndigheder og undgå de berygtede røverbander fra Tuareg- og Tubu befolkningerne, som også kæmper indbyrdes om grænsekontrollen.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden