Britisk politi rykkede me det samme talstærkt ud til gerningsstedet.
Foto: Yui Mok/AP

Britisk politi rykkede me det samme talstærkt ud til gerningsstedet.

Internationalt

En død og flere sårede i London efter at varevogn kører ind i fodgængere

De britiske myndigheder betragter hændelsen som et potentielt terrorangreb.

Internationalt

Adskillige mennesker blev ramt, da en varevogn lidt over midnat britisk tid kørte ind i fodgængere på Seven Sisters Road, som går gennem Finsbury Park-kvarteret i den britiske hovedstad.

Ifølge britisk politi døde en person efterfølgende af sine skader, mens omkring 10 personer er indlagt på tre forskellige hospitaler i London. Politiet melder, at to personer behandles for lettere skader, mens der foreløbig ikke er nogen oplysninger om den tilstand, de øvrige tilskadekomne befinder sig i.

Episoden skete tæt på den lokale moské i Finsbury Park, og på billeder taget få minutter efter gerningsøjeblikket kunne man se tilskadekomne ligge spredt henover vejen.

Politiet oplyser, at betjente kort tid efter hændelsen arresterede en 48-årig mand.

Ifølge billeder, der er blevet delt på de sociale medier, er den anholdte en hvid mand. På billederne ser man den angivelige gerningsmand blive holdt op imod en politibil, mens politifolk har dannet ring om ham for at beskytte ham mod en forsamling af mennesker, der vredt råber af ham.

En lokal mand ved navn Abdikadir Warfa siger til den britiske avis The Guardian, at han og flere andre fangede chaufføren i varevognen, og at han slog om sig i et forsøg på at flygte.

»Han prøvede at løbe væk. Nogle folk slog ham«, siger han.

Voldsom anholdelse

Britisk politi bekræfter i en udtalelse, at chaufføren blev holdt tilbage af lokale, inden betjente nåede frem. Politiet har nu taget ham til et hospital for, at han kan blive undersøgt for eventuelle fysiske skader, og han vil derefter blive tilbageholdt og skal senere på dagen også mentalundersøges, oplyser politiet.

Først på morgenen meddelte den britiske premierminister, Theresa May, at myndighederne nu betragter hændelsen som »et potentielt terrorangreb«.

Derimod tøvede Londons borgmester, Sadiq Khan, i en meddelelse på Facebook ikke med at kalde hændelsen for »et forfærdeligt terrorangreb«.

»Vi har stadig ikke alle detaljer, men dette var tydeligt et gennemtænkt angreb på uskyldige londonere, hvoraf mange var ved at afslutte deres bønner i den hellige måned Ramadanen«. skrev han.

Et stort antal ambulancer blev straks sendt til Finsbury Park
Foto: Yui Mok/AP

Et stort antal ambulancer blev straks sendt til Finsbury Park

Ifølge et tweet, som Muslim Council of Britain udsendte kort efter episoden, er de ramte fodgængere personer, der havde været i moskéen for at bede. Netop i disse dage fejrer muslimer verden over ramadanen, og moskéen i Finsbury Park havde været fyldt med mennesker.

Stærkt bevæbnede politibetjente blev straks efter de første alarmmeldninger sendt til området omkring Finsbury Park, samtidig med at efterforskere fra politiets særlige antiterrorenhed rykkede ud.

Den britiske premierminister Theresa May beskrev i nat situationen nær moskéen i Finsbury Park som en »forfærdelig hændelse«.

»Alle mine tanker er med dem, som er blevet såret, deres kære og redningsfolkene på stedet«, udtalte hun.

Også Labours leder, Jeremy Corbyn, kommenterede det skete og skrev i et tweet, at han var »totalt chokeret« og havde været i kontakt med moskéen, politiet og byrådsmedlemmer i området.

»Mine tanker er med dem og det samfund, som er berørt af denne forfærdelige begivenhed«, skrev han.

En kvinde, der bor lige over for det sted, hvor fodgængerne i nat blev kørt ned, fortæller til den britiske nyhedsstation BBC, at hun pludselig hørte en masse mennesker råbe, og at hun ud ad vinduet kunne se, at alt var kaos.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Alle skreg: En varevogn har ramt mennesker, en varevogn har ramt mennesker«, fortæller hun.

Politiet afspærrer området ved Finsbury Park.
Foto: Victoria Jones/AP

Politiet afspærrer området ved Finsbury Park.

Det er uklart, om chaufføren var alene i varevognen, og om han med vilje kørte sin varevogn ind i mængden af fodgængere for at hævne de angreb, der de seneste måneder har ramt Storbritannien.

3. juni dræbte formodede islamister otte mennesker i London ved at køre fodgængere ned og derefter gå til angreb på tilfældige med knive.

22. maj blev 22 mennesker dræbt ved et selvmordsangreb under en koncert i Manchester, og 22. marts dræbte en mand fem mennesker i forbindelse med, at han kørte en bil ind i fodgængere på Westminster Bridge i London.

Kraftige reaktioner på sociale medier

Episoden i nat førte straks til massive reaktioner på de sociale medier, hvilket vidnede om en nation, der efterhånden er hårdt prøvet.

»Fuck is going on my city man! Damn!«, skrev en person på Twitter, mens en anden skrev: »At the rate of attacks happening in #London, what was once a great city, will be utterly destroyed within a year or two«.

Politiet bevogter området ved Finsbury Park.
Foto: Yui Mok/AP

Politiet bevogter området ved Finsbury Park.

Andre kommentarer gik på, at gerningsmanden denne gang tilsyneladende er en hvid person.

»Predictable, the people of England are fighting back. There will be more of this«, skrev en person på Twitter, mens adskillige andre så racistiske undertoner i myndighedernes reaktion og kritiserede dem for ikke med det samme at betegne episoden som et terrorangreb, når ofrene denne gang var muslimer.

Finsbury Park er kendt for at være et område med mange blandede nationaliteter, og moskéen i Finsbury Park har tidligere haft forbindelse til den yderliggående muslimske prædikant Abu Hamza. Moskéens nuværende ledelse har imidlertid ifølge The Guardian forsøgt at lægge afstand til moskéens radikale fortid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Muslim Council of Britain kritiserede i en udtalelse her til morgen de britiske myndigheder for ikke at have gjort nok for at beskytte de muslimske samfund i landet.

»I de seneste uger og måneder har muslimer oplevet mange tilfælde af islamofobi, og dette er det mest voldelige udslag til dato«, udtalte organisationen ifølge The Guardian og tilføjede:

»Muslimske samfund har kaldt på øget handling for at håndtere stigningen i hadforbrydelser igennem mange år, og der bør nu tages vidtgående handling for at håndtere ikke bare denne hændelse, men den stærkt bekymrende stigning af islamofobi«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce