Imam Mohammed Mahmoud roses for sin resolutte og rolige indgriben efter angrebet, der dræbte en og sårede ti i bydelen Finsbury Park i London.
 / AFP PHOTO / Isabel INFANTES
Foto: Infantes Isabel/Scanpix Denmark

Imam Mohammed Mahmoud roses for sin resolutte og rolige indgriben efter angrebet, der dræbte en og sårede ti i bydelen Finsbury Park i London. / AFP PHOTO / Isabel INFANTES

Internationalt

Imam hyldes for at beskytte formodet dødsbilist, der ville dræbe muslimer

Den formodede gerningsmand og familiefar vinkede provokerende, da politiet kørte ham væk. Politiet roser tilbageholdenheden i Finsbury Park.

Internationalt

»Rør ham ikke«.

Den 30-årige imam Mohammed Mahmoud lagde sig beskyttende imellem, da den vrede menneskemængde flokkedes om den formodede gerningsmand i bydelen Finsbury Park i London.

Den 47-årige havde netop ifølge vidner pløjet sin bil ind i menneskemængden tæt på en moske. Øjenvidner har fortalt tv-stationen CNN, at de så en gruppe trække manden ud af bilen og holde ham mod jorden, mens nogen slog ham.

Toufik Kacimi, der er chef for beboercenteret og moskeen The Muslim Welfare House, hvor Mohammed Mahmoud er imam, roser sin imam for ikke bare at være med til at fange gerningsmanden, men for at redde ham fra slag og spark og holde ham fast, indtil politiet kom.

Hans søster Marian på 23 forklarede avisen The Evening Standard, at broren hørte braget og så en gruppe, der slog på den mistænkte og beordrede dem til at stoppe, og fik senere signaleret til en politibil, at man havde den formodede gerningsmand i varetægt.

Vidner har ifølge flere medier beskrevet, at manden slog om sig og råbte, at han ville dræbe muslimer. Mens han lå fastholdt på jorden, råbte han »dræb mig, jeg har gjort mit job«, fortæller et vidne til The Evening Standard.

På en video, som avisen The Guardian har lagt på sin hjemmeside, kan man høre stemmer spørge manden, hvorfor han gjorde det, mens han blev arresteret af politiet og ført ind i en politibil. Man kan se manden vinke provokerende. På et foto kan man tilsyneladende se ham sende et 'kys' ud gennem bagruden.

Politiet roser de forsamlede, hvoraf langt de fleste var muslimer, for deres tilbageholdenhed i en ekstrem tilspidset situation.

Det seneste formodede terrorangreb i London har ramt bydelen Finsbury Park, hvor det store muslimske samfund har kendt sin del af splid og had. Her ligger moskeen, der frem til 2003 var berygtet for at huse den egyptiske hadprædikant Abu Hamza. Den en-øjede imam er blevet straffet for at opfordre til racistisk had og drab på ikke-muslimer og er ved en domstol i New York dømt for medvirken til blandt andet bortførelser og drab.

Men Finsbury Park er berømmet for at have gjort op med sin fortid og ses i dag som et symbol på sammenhold, selv om man stadig hjemsøges af fortidens skygger. I 2014 vandt moskéen en pris for sig arbejde.

I en udtalelse opfordrer The Muslim Welfare House til »ro« efter angrebet.

»Vi har arbejdet meget hårdt over årtier for at bygge et fredeligt og tolerant lokalsamfund her i Finsbury Park og vi fordømmer totalt enhver form for had, der forsøger at drive vores vidunderlige lokalsamfund fra hinanden«, hedder det i udtalelsen.

Politiet efterforsker angrebet som terror. Mandag aften blev den anholdtes identitet offentliggjort. Der er tale om den 47-årige Darren Osborne, der bor i Cardiff i Wales, og som ifølge The Guardians oplysninger er gift og har fire børn.

Gerningsmandens motiv er ikke officielt fastlagt, men angrebet ses af mange som det mest voldelige udtryk for en voksende antimuslimsk stemning. For eksempel af Labours leder, Jeremy Corbyn, der flere gange har besøgt moskeen i Finsbury Park, og hurtigt annoncerede sin deltagelse i mandagens aftenbøn efter ramadanen.

Politikommissær Cressida Dick fra Londons politi sagde til BBC, at der »tydeligvis var tale om et angreb på muslimer«. Politiet har øget bemandingen især rundt om religiøse centre.

Moskeen i Finsbury Park er blevet truet eller angrebet mindst to gange i de seneste år, siger Weyman Bennett, der leder organisationen Unite Against Fascism, til The Guardian.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En moske i Øst-London blev mandag evakueret efter en bombetrussel.

Mange britiske muslimer føler sig mistænkeliggjort ikke mindst efter de seneste terrorangreb i London begået i den ekstreme islamismes navn. Der holdes skarpt øje med, om dette formodede terrorangreb behandles anderledes end de andre, fordi den anholdte denne gang er en glatbarberet etnisk brite.

I en udtalelse indskærper Storbritanniens muslimske råd, at hvis angrebet bekræftes som et bevidst terrorangreb, så skal det også klassificeres som en »terrorhandling«.

Fra det yderste højre blev angrebet hurtigt kædet sammen med tidligere terrorangreb begået af islamister. Den tidligere leder af English Defence League, Tommy Robinson, beskrev på Twitter angrebet som et »hævnangreb« og beskyldte moskeen i Finsbury Park for at have skabt had og udklækket »radikale islamister«. Det blev i en strøm af tweets fordømt som et forsøg på indirekte at retfærdiggøre blodsudgydelserne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce