EU’s chefforhandler Michel Barnier og Storbritanniens Brexitminister David Davis mødtes mandag til første forhandlinger om Storbritanniens skilsmisse fra EU.
Foto: Virginia Mayo/AP

EU’s chefforhandler Michel Barnier og Storbritanniens Brexitminister David Davis mødtes mandag til første forhandlinger om Storbritanniens skilsmisse fra EU.

Internationalt

Brexit-forhandlingerne er i gang: Churchill og Monnet var med til første slag

EU og Storbritanniens chefforhandlere mødtes mandag til de første forhandlinger om EU-skilsmissen. Der er lagt op til et hårdt Brexit.

Internationalt

Michel Barnier, EU’s meget franske chefforhandler, valgte en meget EU’sk måde at samle op på de første Brexit-forhandlinger på. Han citerede Jean Monnet, en af EU’s fædre.

»Jeg er hverken optimist eller pessimist. Jeg er determineret«, sagde Michel Barnier på et pressemøde i aftes.

David Davis, Storbritanniens Brexitminister, valgte – naturligvis – at citere Winston Churchill:

»Pessimisten ser vanskeligheder ved enhver mulighed. Optimisten ser muligheder ved enhver vanskelighed«, sagde David Davis, der ved at klone Monnet og Churchill erklærede sig »determineret optimist« efter debutforhandlingerne.

Hør her: Det er Storbritannien, der har besluttet at forlade EU, ikke omvendt. Konsekvenserne vil være omfattende – menneskeligt, socialt, økonomisk, juridisk, politisk

Oversat til hverdagssprog var budskabet noget i retning af: Det bliver eddermame svært, men nu er vi endelig kommet i gang, og som I kan se, er vi stadig gode nok venner til at kunne kalde forhandlingerne konstruktive og tiltale hinanden ved fornavn.

Først selve skilsmissen

Forhandlingerne er opdelt sådan – og det har briterne modvilligt accepteret – at man først forhandler selve skilsmissen fra EU: opgørelsen af Storbritanniens økonomiske forpligtelser, rettighederne for de tre millioner EU-borgere, som har bosat sig i Storbritannien, og den million briter, der bor i andre EU-lande, samt en løsning på det ømtålelige spørgsmål om den fremtidige grænse mellem Irland og Nordirland. Sidstnævnte emne var det, de to forhandlere havde brugt mest tid på på mandagens møde.

Først når de resterende 27 EU-lande mener, at der er sket ’tilstrækkelige fremskridt’ på disse områder, går forhandlingerne videre til at fokusere på den fremtidige relation. Ifølge en determineret og optimistisk plan sker det til oktober.

Nye interne slagsmål

Efter premierminister Theresa Mays katastrofale valgkampagne, som kostede de konservative regeringsmagten, er Storbritannien kastet ud i nye interne slagsmål om strategien for det fremtidige forhold til EU.

Theresa May havde før valget samlet sit parti om et såkaldt hårdt Brexit, som vil betyde en afsked med EU’s indre marked og toldunion samt afskaffe EU-Domstolens jurisdiktion i landet.

De konservative i Storbritannien har altid været splittet i spørgsmålet om EU, og efter valget er uenigheden om Brexitmodellen brudt ud igen.

Phillip Hammond, den britiske finansminister, varmede op til forhandlingerne på forsiden af Financial Times i går med udtalelser, der går stik imod Theresa Mays’ gentagne vurderinger af, at »ingen aftale« vil være at foretrække frem for en »dårlig aftale«.

Et scenarie, hvor EU og Storbritannien ikke kan enes om en skilsmisseaftale, vil være »et meget, meget dårligt resultat for Storbritannien«, sagde Hammond.

Så hvilken konservativ model for Brexit kan man stole på?

»Vores position har slet ikke ændret sig«, sagde David Davis i går med henvisning til Theresa Mays model for et hårdt Brexit.

Om den model også kan gå igennem parlamentet, hvor de konservative er tvunget til at tage bestik af det lille nordirske støtteparti, DUP, og et styrket Labour, må tiden vise. Den offentlige debat i Storbritannien om EU-skilsmissens udformning og konsekvenser har været yderst begrænset, siden 52 procent af briterne stemte for at forlade EU for et år siden. Men nu trænger debatten sig på.

Omfattende konsekvenser

EU’s chefforhandler, Michel Barnier, gjorde en stor dyd ud af at være imødekommende på pressemødet, men måske var det alligevel en advarsel, han kom med sidst på pressemødet, da han blev spurgt til, om EU havde givet nogle indrømmelser i forhandlingerne.

»Hør her: Det er Storbritannien, der har besluttet at forlade EU, ikke omvendt. Konsekvenserne vil være omfattende – menneskeligt, socialt, økonomisk, juridisk, politisk. Vær venlig ikke at undervurdere de konsekvenser. Vi skal forsøge at reducere de negative virkninger. Jeg er ikke til sinds at tale om indrømmelser. Det her handler ikke om straf eller hævn. Vi implementerer Storbritanniens beslutning om at forlade EU og afvikle 43 års omhyggeligt opbygget forhold«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce