Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Paul Sakuma/AP
Foto: Paul Sakuma/AP

Travis Kalanick er manden bag Uber, men nu er han skubbet ud efter en tumultarisk tid i virksomheden.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uber presser sin egen krigeriske grundlægger ud

Sexchikane, snyd og en aggressiv arbejdskultur fik aktionærerne til at fyre direktør Travis Kalanick.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når kørselstjenesten Uber på under ti år er blevet en af USA’s største virksomheder og en integreret del af transportstrukturen i større byer over hele verden, skyldes det ikke mindst grundlægger Travis Kalanicks aggressive stil.

Men i går blev han fyret efter pres fra Ubers aktionærer på grund af en stribe skandalesager og store tab i sidste års regnskab.

Ubers tid som den frække dreng i klassen kan dermed være forbi.

40-årige Kalanick var med til at grundlægge selskabet i 2009, og under hans ledelse er det vokset fra en af mange mobil-app-iværksættervirksomheder i Silicon Valley til en global virksomhed.

Hans frække, direkte stil gav både myndigheder og samarbejdspartnere i it-branchen grå hår i hovedet. Kalanick gik direkte i krig med taxabranchen i hele verden. Han så Uber som korsridderen, der skulle frelse forbrugerne fra en dyr og ineffektiv branche.

»Vi er midt i en politisk valgkamp«, sagde Kalanick, der også er stærkt interesseret i politik, engang på en konference ifølge New York Times. Det er Uber mod Taxa, sagde han og beskrev modparten, der skulle besejres: »Ingen kan lide ham, han har en skidt karakter, men han er så filtret ind i det politiske maskineri, at mange skylder ham tjenester«.

Sexchikane og snyd

Kalanick satsede på at kunne mobilisere sine kunder politisk. Da New Yorks borgmester Bill de Blasio forsøgte at begrænse Uber-kørslen i byen, kørte selskabet kampagner mod ham og informerede kunder, der måtte vente længere, om, at det var de Blasios skyld. En kultur- og kundekamp, der også hærgede i Danmark, hvor Uber efter lang tids stridigheder tidligere på året trak sig ud af markedet.

Uber skulle under Kalanicks ledelse vækste for enhver pris. Men indstillingen har tilsyneladende også sat sig i kulturen i virksomheden og besværliggjorde rejsen fra start up til global virksomhed.

Direktørens indstilling var afgørende for Ubers succes, men også for de problemer, der nu er opstået, mener bl.a. erhvervsmanden og tv-værten Mark Cuban.

»Travis’ største styrke er, at han vil gøre alt for at nå sine mål. Travis’ største svaghed er, at han vil gøre alt for at nå sine mål. Det er den bedste måde at beskrive ham på«, siger Cuban til New York Times.

I februar blev Uber ramt af beskyldninger fra kvindelige medarbejdere om omfattende sexchikane. Ledelsen tog ikke deres protester over lumre mails fra mandlige kolleger alvorligt og affejede åbenlys forskelsbehandling med, at kvinderne måtte tage sig sammen. Uber måtte indlede en uafhængig undersøgelse under ledelse af USA’s tidligere justitsminister Eric Holder.

Adskillige topfolk har allerede fået silkesnore på baggrund af anklagerne, og i går måtte bestyrelsesmedlem David Bonderman også gå af, efter at han på et medarbejdermøde havde joket med, at flere kvinder i bestyrelsen ikke giver bedre resultater – blot »mere snak«.

Parallelt med sexchikaneproblemerne blev det afsløret, at selskabet har snydt sine egne chauffører i New York for millioner ved at trække mere i kommission fra de ansatte, end selskabet havde ret til. Uber er ligeledes under anklage for at installere software på deres app, der hjælper de ansatte til at undgå politiet.

Og den erfarne direktør Jeff Jones, der ellers var blevet hentet ind til at rydde op i organisationen, forlod jobbet efter blot syv måneder:

»Det er klart for mig, at den tilgang til ledelse, der har guidet min karriere, ikke er forenelig med det, jeg har set og oplevet i Uber«, skrev han i sin afskedssalut.

I går satte flertallet af aktionærerne så Kalanick stolen for døren og tvang ham til at træde tilbage.

»Jeg elsker Uber over alt på jorden, og i dette svære øjeblik i mit privatliv har jeg accepteret investorernes krav om at træde tilbage, så Uber kan koncentrere sig om at bygge nyt, snarere end at blive distraheret af endnu et opgør«, skriver Kalanick i en pressemeddelelse.

Problemerne i privatlivet henviser formentlig til, at Kalanicks mor for få måneder siden døde i en bådulykke.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden