Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Nuri-moskéen har ligget i Mosul i over 800 år. Satellitbilleder viser angiveligt, at den nu er totalsmadret

Nuri-moskéen har ligget i Mosul i over 800 år. Satellitbilleder viser angiveligt, at den nu er totalsmadret

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvorfor sprænge sin egen moské i luften? »IS er en dommedagskult. Ligesom Hitler vil de ikke efterlade sig et rige«

Islamisk Stat har smadret den symbolske Nuri-moské i Mosul.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da den irakiske hær kom for tæt på, detonerede IS sprængstofferne.

På det tidspunkt befandt de irakiske soldater sig angiveligt kun omkring 50-100 meter fra Nuri-moskéen i Mosul. Og dermed kunne de ikke undgå at mærke braget, da terrorbevægelsen Islamisk Stat i aftes sprængte et af sine vigtigste symboler i luften.

Tilintetgørelsen i Irak er noget af en nyhed.

Nuri-moskéen er det sted, IS blev født. Det er et sted, som har været ikonisk for terrorbevægelsen, lige siden lederen Abu Bakr al-Baghdadi i sommeren 2014 udråbte et selverklæret kalifat over for de fremmødte indenfor.

Derfor kan det også undre, at IS har ønsket at ødelægge sådan et symbol. Hvorfor egentlig?

Spørger man Mikkel Storm Jensen, er der flere årsager.

Mikkel Storm Jensen er major og militæranalytiker hos Forvarsakadmiet, hvor han følger situationen med Islamisk Stat i Syrien og Irak tæt. Og han peger først og fremmest på, at det har været vigtigt for IS at forhindre, at moskéen bliver brugt af andre til at bedrive propaganda.

»IS vil ikke have, at der eksempelvis kan blive taget propagandabilleder med irakiske soldater, irakiske regeringsmedlemmer og irakiske flag, som bliver fotograferet foran moskéen«, mener Mikkel Storm Jensen.

Militæranalytikeren nævner endnu en forklaring på, at moskéen, som har ligget det samme sted i over 800 år, skulle ødelægges:

IS er en dommedagskult. Hvis ikke de har vist sig værdige eller dygtige nok til at holde moskéen, så er der ikke andre, der skal

»IS er en dommedagskult. Hvis ikke de har vist sig værdige eller dygtige nok til at holde moskéen, så er der ikke andre, der skal. Du kan sammenligne det med Hitlers tilgang til Det Tredje Rige. Det ville tyskerne heller ikke efterlade, da det stod klart, at de ville tabe. Så tog de så meget af det med sig i faldet som muligt«.

Et symbolsk selvmord

Islamisk Stat har via sit nyhedsbureau hævdet, at det var et amerikansk luftangreb, der stod bag eksplosionen i aftes.

Det afviser irakisk militær. Det samme gør USA.

»Da vores samarbejdspartnere, de irakiske sikkerhedsstyrker, nærmede sig Nuri-moskéen, ødelagde IS en af Mosuls og Iraks store skatte«, lyder det i en erklæring fra Joseph Martin, en amerikansk generalmajor, skriver The New York Times.

»Dette er en forbrydelse mod borgerne i Mosul og alle irakere, og det er et eksempel på, hvorfor denne brutale bevægelse bliver nødt til at blive tilintetgjort«, tilføjer han.

Tilintetgjort er, hvad IS er ved at blive i Mosul.

I storbyen har irakiske styrker trængt bevægelsen over i det gamle kvarter. Et eneste og sidste område er tilbage som et sted i den irakiske storby, hvor IS har kontrol. Det er i udkanten af det område, at Nuri-moskéen ligger.

Den har haft »en kæmpe symbolværdi« for IS.

»Der er en grund til, at det er en af de sidste steder, der falder. Det er et kernepunkt. Den har en meget stor moralsk og politisk betydning«, siger Mikkel Storm Jensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han vurderer, at IS intet havde fået ud af at efterlade moskéen til de irakiske soldater.

»Men ved at sprænge den i luften i stedet, begår IS en aktiv handling, som måske kan bruges til noget. Det er en slags 'haha, vi gjorde det selv'-handling. I stedet for, at man blev drevet ud af den, begår man et symbolsk selvmord, inden man bliver fanget. Det er en politisk demonstration. Som da tyskerne smadrede alt, hvad de kunne, op til afslutningen på Anden Verdenskrig. Eksempelvis ville tyskerne have ødelagt Paris, men det forhindrede en lokal kommandant«, opremser Mikkel Storm Jensen.

I stedet for, at man blev drevet ud af den, begår man et symbolsk selvmord, inden man bliver fanget

Angiveligt slugte Hitler en dødelig pille i førerbunkeren i Berlin, da han vidste, at slaget var tabt. Er bombningen af Nuri-moskéen IS' pille?

»Nej, det er det ikke. Efterhånden som IS bliver slået militært, vil de blive reduceret til en sunnimuslimsk terrorgruppe, som opererer i Eufrat-dalen. De vil gå tilbage til at føre traditionel guerillakrig, når de ikke længere kan reklamere med, at de har noget, der ligner en stat«, forudsiger Mikkel Storm Jensen.

Vil dræbe dem alle

Iraks premierminister, Haider Al-Abadi, skriver på Twitter, at IS med sin seneste sprængning har afleveret en »formel nederlagserklæring«.

Mikkel Storm Jensen kalder det »ét af de sidste skridt på vejen«.

Islamisk Stat kontrollerer nu et område i Mosul, som militæranalytikeren vil angive som »måske omkring en kvadratkilometer« stort. De IS-ekstremister, der ville flygte, er flygtet, mener han.

»Og dem, der nu er tilbage, de vil kæmpe til det sidste. IS ved godt, at de ikke kommer til at indtage Mosul igen. De håber på et mirakel. Og det er grunden til, at de kæmper så fanatisk. De håber på, at Gud snart synes, at han har testet dem nok og nu kommer og hjælper dem, mens de på den anden side også håber, at koalitionen imod dem falder fra hinanden. Det kommer dog næppe til at ske«, siger Mikkel Storm Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Generalløjtnant Abdul Ghani al-Asadi, der leder en eliteenhed under den irakiske hær, lægger ikke op til, at der skal tages gidsler, når det endelige slag skal stå.

CNN har citeret ham for at sige i går:

»Vi vil ikke længere trænge dem ud af Den Gamle By. I de kommende dage vil vi dræbe dem alle«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden