Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Michael Probst/AP
Foto: Michael Probst/AP

Martin Schulz vender tomlen op efter sin lange tale i Dortmund. Som en ægte fighter har han om ikke andet givet kampånd tilbage til partiet.)

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skarpe SPD-skud sønderbomber ny Merkel-alliance

Martin Schulz kæmper desperat for et comeback i den tyske valgkamp med hårdt angreb på kansleren

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Var det en desperat partileders sidste skud i den bøsse, der indtil nu kun har skudt langt forbi målskiven med bløde spredehagl, eller er det startskuddet til en ny og langt mere aggressiv socialdemokratisk valgkampagne, som vil blæse Angela Merkel ud af regeringskontorerne ved valget i september?

»Hun afviser systematisk at debattere vores lands fremtid. Hendes taktik er at holde sine meninger tilbage, snarere end at engagere og anspore debatten – på den måde får hun folk til at tabe interessen for politik ... Det er et anslag mod demokratiet«, sagde en opildnet socialdemokratisk kanslerkandidat, Martin Schulz, i sin næsten halvanden time lange tale på partiets ekstraordinære landsmøde i Dortmund i søndags.

Det er stærk tobak

Helt nye toner over for den erfarne kansler Angela Merkel, som mange andre steder hyldes for netop sit ægte demokratiske sindelag og efter valget af Donald Trump som præsident i USA ligefrem tituleres som »den frie verdens sande leder«.

Nu er hun så pludselig en fare for demokratiet, oven i købet en ære, hun er tildelt af sin egen regeringspartner, det tyske socialdemokrati.

»Det er stærk tobak, men også absurde anklager fra en partiformand i en åbenbart fortvivlet situation«, som Armin Laschet, nyvalgt ministerpræsident for landets mest folkerige delstat, Nordrhein-Westfalen, og kendt som en af kanslerens mest loyale støtter i CDU, sagde til tysk morgen-tv mandag.

God valgdeltagelse

Stilfærdigt pegede han på, at det tyske demokrati ikke synes at være i umiddelbar fare efter 12 år med Angela Merkel ved magten. I hvert fald var valgdeltagelsen fin ved forårets tre valg i delstaterne Schlesvig-Holsten, Saarland og Nordrhein-Westfalen. Hvilket dog ikke forhindrede, at socialdemokraterne tabte alle tre steder.

Nederlaget er sammen med de bundskrabende meningsmålinger, der i weekenden placerede partiet og Martin Schulz 14-15 procent efter Merkel og CDU, grunden til den omsiggribende desperation hos SPD.

Slut med bredt samarbejde

Det er i det lys, de fleste ser det voldsomme angreb på Angela Merkel, der kritiseres fra flere sider. De fleste er dog enige om, at den tidligere præsident for Europa-parlamentet, der vendte hjem og fløj til tops i sit parti på en bølge af eufori og opbakning i meningsmålingerne for få måneder siden, i hvert fald definitivt har skudt alle tanker om en ny bred regering af socialdemokrater og Merkels kristent-konservative CDU ned efter valget.

For det er unægtelig svært at forestille sig, at selv en så pragmatisk politiker som Angela Merkel bare skal glemme angrebet på selve hendes personlighed og udpege Martin Schulz som kommende vicekansler og regeringspartner. En mulighed, socialdemokraterne heller ikke selv synes at interessere sig for i en valgkamp, hvor alt skal sættes på et bræt for partiet, der har luret, at der også i den tyske befolkning er en vis træthed overfor den brede koalition af politisk konsensus. Schulz vil ikke være vicekansler.

Aggressiv som Corbyn

Snarere forsøger Martin Schulz at agere et tysk svar på Labours Jeremy Corbyn, der med passion og engagement taler den konservative Theresa May imod i Storbritannien. Problemet for Schulz er bare, at hans kanonade mod Angela Merkels eftertænksomme, meget lidt passionerede personlighed og stil fuldstændig fik hans egne politiske synspunkter til at gå op i bulder, brag og røg.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og det er faktisk synd, for socialdemokraternes politik er egentlig god nok, kommenterer avisen Tagesspiegel i Berlin: »SPD leverer og leverer, et program med en god pensionsplan og et godt skattekoncept, mens kanslerens parti bare ser til«, lød det her.

Bakker op om formanden

Avisen trøster sig selv og SPD med, at Martin Schulz med sin flammetale i det mindste fik samlet kammeraterne til kamp omkring sit kandidatur. Oven i købet med hjælp fra den tidligere kansler Gerhard Schröder, som den nuværende formand ellers tidligere har angrebet for de socialreformer, der stadig præger Tyskland. I 2005 lå Gerhard Schröder langt bagud i forhold til CDU i valgkampen, men indhentede dem, som han stolt sagde i Dortmund.

Hvor han så ikke gjorde så meget ud af det faktum, der formentlig gør, at Angela Merkel med sindsro vil sidde det socialdemokratiske angreb på hendes person overhørigt. Selv om Gerhard Schröder dengang for 12 år siden næsten indhentede CDU, endte SPD med at tabe valget. Godt nok kun med et procentpoint, men det var nok til, at en modvillig Gerhard Schröder måtte afgive magten til Merkel.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden