Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: Stine Bidstrup

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mærsk-havne lammet efter cyberangreb: »Det er umuligt at identificere, hvilke containere der tilhører hvem«

Et globalt cyberangreb ramte tirsdag eftermiddag flere lande. Rederi-giganten Mærsk er hårdt ramt, hvor 75 havne er lagt ned.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De it-kyndige har travlt for tiden. I maj ramte WannaCry-virussen 200.000 organisationer i mere end 150 lande, og tirsdag eftermiddag meldte flere virksomheder, at de er blevet udsat for et nyt hackerangreb.

Virussen, der er døbt 'Petya', hærger i øjeblikket verden over. Ifølge en oversigt fra sikkerhedsfirmaet Kaspersky Labs blev der tirsdag eftermiddag registreret 2.000 angreb. Det tal er angiveligt steget siden.

Langt størstedelen af angrebene er i Ukraine og Rusland, men blandt andet Mærsk er hårdt ramt af Petya-ransomwaren.

Ifølge flere medier er 75 Mærks-havne lagt ned, og selv om virussen nu er inddæmmet, er man langt fra normal drift.

»Vi er nu i gang med at sikre de systemer, der ikke er blevet angrebet, så de kan stå imod angreb. Vi er nu også i stand til at genstarte de systemer, der er blevet angrebet med en sikkerhedsopdatering, men det kommer til at tage tid«, siger Vincent Clerc, der er talsmand for A.P. Møller-Mærsk, til TV 2.

Blandt andet Mærks-havnen Jawaharlal Nehru tæt på Mumbai i Indien er nærmest ude af funktion.

Ifølge Ritzau kan der hverken lastes skibe eller losses containere. Uden it-systemerne er det umuligt at identificere, hvilke containere der tilhører hvem.

»Som resultat af, at vi har taget systemerne ned, er havnene i dag ikke i stand til at fortælle folk, der arbejder i terminalerne, hvilke containere de kan laste og lodse. Så det er en ganske alvorlig indvirkning lige nu, som vi selvfølgelig arbejder hårdt på at få minimeret så hurtigt som muligt«, siger Vincent Clerc til TV 2.

Han oplyser desuden, at ingen Mærsk-medarbejdere har været i fare. For selv om skibene ikke har været koblet på netværket, kan de godt manøvrere og kommunikere med omverdenen.

Frygter spredning

'Petya'-virussen er en version af den tidligere kendte virus 'GoldenEye', og bruger blandt andet det samme lækkede NSA-værktøj 'EternalBlue', der udnytter svagheder i ældre Windows-versioner fra Microsoft, til at sprede sig.

Den smittede computer tages som gidsel, og brugeren opkræves omkring 1.800 kroner for at genvinde kontrollen. I baggrunden arbejder ormen og spreder sig til andre computere på netværket.

Ifølge Bloomberg er der nu tegn på, at virussen er i gang med at sprede sig til Kina, og sikkerhedseksperter frygter nu en storstilet spredning.

»I takt med at flere sårbare systemer udsættes for virussen, vil tallet stige. Det skyldes, at denne virus ikke har nogen kill-switch«, siger Beau Wood, som er vicedirektør i Cyber Statecraft Initiavtive i tænketanken Atlantic Council.

Beau Wood henviser til den stop-kontakt, Marcus Hutchins fra England opdagede i WannaCry-ransomwaren, og som gjorde, at han kunne stoppe det omfattende hackerangreb.

Tom Kellermann, der er direktør i Strategic Cyber Ventures, går skridtet videre og kalder ifølge Bloomberg Petya-virussen for en 'skovbrand i udbrud'.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden