Foto: Stine Bidstrup

Internationalt

Mærsk-havne lammet efter cyberangreb: »Det er umuligt at identificere, hvilke containere der tilhører hvem«

Et globalt cyberangreb ramte tirsdag eftermiddag flere lande. Rederi-giganten Mærsk er hårdt ramt, hvor 75 havne er lagt ned.

Internationalt

De it-kyndige har travlt for tiden. I maj ramte WannaCry-virussen 200.000 organisationer i mere end 150 lande, og tirsdag eftermiddag meldte flere virksomheder, at de er blevet udsat for et nyt hackerangreb.

Virussen, der er døbt 'Petya', hærger i øjeblikket verden over. Ifølge en oversigt fra sikkerhedsfirmaet Kaspersky Labs blev der tirsdag eftermiddag registreret 2.000 angreb. Det tal er angiveligt steget siden.

Langt størstedelen af angrebene er i Ukraine og Rusland, men blandt andet Mærsk er hårdt ramt af Petya-ransomwaren.

Ifølge flere medier er 75 Mærks-havne lagt ned, og selv om virussen nu er inddæmmet, er man langt fra normal drift.

»Vi er nu i gang med at sikre de systemer, der ikke er blevet angrebet, så de kan stå imod angreb. Vi er nu også i stand til at genstarte de systemer, der er blevet angrebet med en sikkerhedsopdatering, men det kommer til at tage tid«, siger Vincent Clerc, der er talsmand for A.P. Møller-Mærsk, til TV 2.

Blandt andet Mærks-havnen Jawaharlal Nehru tæt på Mumbai i Indien er nærmest ude af funktion.

Ifølge Ritzau kan der hverken lastes skibe eller losses containere. Uden it-systemerne er det umuligt at identificere, hvilke containere der tilhører hvem.

»Som resultat af, at vi har taget systemerne ned, er havnene i dag ikke i stand til at fortælle folk, der arbejder i terminalerne, hvilke containere de kan laste og lodse. Så det er en ganske alvorlig indvirkning lige nu, som vi selvfølgelig arbejder hårdt på at få minimeret så hurtigt som muligt«, siger Vincent Clerc til TV 2.

Han oplyser desuden, at ingen Mærsk-medarbejdere har været i fare. For selv om skibene ikke har været koblet på netværket, kan de godt manøvrere og kommunikere med omverdenen.

Frygter spredning

'Petya'-virussen er en version af den tidligere kendte virus 'GoldenEye', og bruger blandt andet det samme lækkede NSA-værktøj 'EternalBlue', der udnytter svagheder i ældre Windows-versioner fra Microsoft, til at sprede sig.

Den smittede computer tages som gidsel, og brugeren opkræves omkring 1.800 kroner for at genvinde kontrollen. I baggrunden arbejder ormen og spreder sig til andre computere på netværket.

Ifølge Bloomberg er der nu tegn på, at virussen er i gang med at sprede sig til Kina, og sikkerhedseksperter frygter nu en storstilet spredning.

»I takt med at flere sårbare systemer udsættes for virussen, vil tallet stige. Det skyldes, at denne virus ikke har nogen kill-switch«, siger Beau Wood, som er vicedirektør i Cyber Statecraft Initiavtive i tænketanken Atlantic Council.

Beau Wood henviser til den stop-kontakt, Marcus Hutchins fra England opdagede i WannaCry-ransomwaren, og som gjorde, at han kunne stoppe det omfattende hackerangreb.

Tom Kellermann, der er direktør i Strategic Cyber Ventures, går skridtet videre og kalder ifølge Bloomberg Petya-virussen for en 'skovbrand i udbrud'.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce