Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: Michael Probst/AP

Internationalt

Voldelig nat og morgen med indbrud i Hamburgs butikker

500 aktivister er ifølge politiet brudt ind i butikker i Hamburg. Politiet mødt med jernstænger og molotovcocktails. 13 demonstranter anholdt.

Internationalt

Natten og morgenen har budt på nye og voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politiet i Hamburg, hvor de politiske ledere fra 20 lande holder møde om klima, økonomi og terrorbekæmpelse.

Demonstranter fra Tyskland og andre europæiske lande forsøger med egne ord at forstyrre topmødet så meget som muligt, og det har ført til omfattende gadekampe i hele Hamburg.

Kilder i politiet oplyser i følge nyhedsbureauet AP, at det natten til lørdag og lørdag morgen er gået ekstremt voldeligt for sig, da demonstranterne etablerede blokader i gaderne i kvarteret Schanzenviertel og samtidig gik i gang med at plyndre supermarkeder og angribe politiet med benzinbomber.

Optøjernes voldsomhed har chokeret politiet i Hamburg.

»Vi har aldrig oplevet så meget had og vold«, siger politiets talsmand, Timo Zill, til avisen Die Welt.

Barrikader og indbrud

Omkring 500 demonstranter og aktivister gik i løbet af natten i gang med at plyndre et supermarked og nogle mindre butikker. De satte biler i brand og antændte bål i gaderne, hvor de også byggede barrikader, skriver AP.

Da hundredvis af politifolk forsøgte at anholde demonstranter, der var trængt ind i bygninger, blev politiet angrebet med jernstænger, mens der fra taget blev kastet molotovcocktails ned mod politiet.

13 aktivister blev anholdt, da en specialstyrke fra politiet stormede en af bygningerne.

Arrangør: G20 har ansvar for sult og krig

I alt er 203 personer blevet anholdt, siden de første demonstrationer begyndte.

Og mindst 213 politibetjente er blevet såret i de voldelige demonstrationer, der har fundet sted i den tyske storby. Antallet ventes at stige i løbet af lørdagen, oplyser en talsmand for politiet.

Demonstrationerne afholdes under parolen "Velkommen til helvede". Det er "en krigerisk besked", fortalte en af arrangørerne, Andreas Blechschmidt, torsdag.

»Det skal også symbolisere, at G20's politik er ansvarlig for forfærdelige levevilkår verden over som sult, krig og klimakatastrofen«, sagde han til nyhedsbureauet AFP.

Lørdag formiddag tog Blechschmidt dog afstand til de voldelige optøjer, som har »fået sit eget liv«.

»Vi mener, at det er forkert - både politisk og i form af demonstrationens indhold«, sagde han til den tyske tv-kanal NDR og tilføjede, at »det handler ikke om at sætte ild til supermarkeder eller beboeres biler«.

Forstærkning til politiet

Politiet i Hamburg har været nødt til at bede andre delstater om at sende forstærkninger til dem for at bevare kontrollen over situationen i den tyske storby.

I lang tid kunne den amerikanske førstedame Melania Trump ikke forlade sit residens på grund af demonstrationerne.

I bydelen Altona stak maskerede demonstranter fredag flere politibiler i brand. En video viser også, at demonstranter angreb Ikea med brandbomber. Gågader og butikker blev raseret af demonstranterne.

Der er en helt usædvanlig hård konfrontatorisk stemning - også hos politiet. Det er værre en noget, jeg tidligere har set i Tyskland, siger Elise Landschek, som er journalist på public service-medieselskabet Norddeutscher Rundfunk.

Omkring 20.000 politifolk var indkaldt, hvilket politiet nu har erkendt var for lidt.

Politisk møde

Lederne fra de 20 lande mødes igen lørdag for at diskutere terrorbekæmpelse, klimaforandringer og handelspolitik.

Medlemmerne af G20 er EU samt 19 lande, der både tæller vestlige industrialiserede lande samt lande som Brasilien, Indien, Indonesien, Kina, Mexico, Rusland og Saudi-Arabien.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce