Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Se frsiske billeder fra Mosuls vestlige bydel, hvor de sidste kampe fandt sted.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter befrielsen: Udkørte beboere dukker frem fra Mosuls ruiner

Redningshold leder efter overlevende i den sønderskudte og befriede by. Danmark afsætter millioner til oprydningsarbejdet, siger udenrigsminister Anders Samuelsen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Redningsarbejdere bærer trætte og sårede børn ud af ruinerne. Gravemaskiner forsøger at flytte murbrokker fra sammenstyrtede huse.

Forjagede familier dukker op fra de tidligere IS-besatte områder og beder om mad og vand.

De første beretninger helt inde fra Mosuls ruiner viser den nød og elendighed, som terrorgruppen IS efterlader sig.

Siden belejringen af byen begyndte i juni 2014, har Mosul og dens indbyggere været igennem mange lidelser - herunder godt otte måneders rædselsfulde kampe og slag rettet mod IS-besætterne.

Civile har levet under ekstrem risiko, som levende mål for IS-snigskytter, og lidt under den irakiske hærs luftangreb og bombardementer.

Min bror var i telefonen

En grædende mand viser sin mobiltelefon til BBC's reporter på stedet og forklarer, hvordan han kort forinden talte med sin bror i telefon, som er indespærret et eller andet sted under murbrokkerne.

Så blev der tavshed på linjen.

De skal sikres hjælp til overlevelse

En anden, Ali, fortæller, at hans hus blev ramt i et luftangreb for få uger siden, fordi det blev brugt af soldater fra Islamisk Stat.

Nu forsøger han med sine bare hænder at få genoprettet et hjem af murbrokker og forvredne bunker.

Folk lider ikke blot under de voldsomme kampe, men også under en ekstrem varme, fortæller BBC.

Appel til koalitionen

Den irakiske premierminister Haida al-Abadi har netop besøgt byen for at ønske de irakiske styrker tillykke med sejren over IS, og i denne uge mødes repræsentanter for den koalition, som bekæmper IS, i weekenden.

I den anledning opfordrer 28 hjælpeorganisationer alle væbnede aktører i konflikten til at respektere og overholde forpligtelsen til at beskytte de civile, som har været holdt fanget og brugt som levende skjolde under belejringen af Mosul, Ramadi og Fallujah.

»De skal sikres hjælp til overlevelse«, lyder det i appellen fra ngo-organisationer som Red Barnet, Flygtningehjælpen i Norge, britisk Oxfarm og en række mellemøstlige hjælpeorganisationer.

Selv om Mosul er erklæret 'befriet' af den irakiske regering, advarer organisationerne, at civile stadig ikke er på sikker grund.

Der venter en enorm opgave med at få byen tilbage på fode og sikre, at nye konflikter ikke opstår.

Det kan stadig tage uger før irakiske styrker har fuld kontrol over byen og før alle eksplosiver, bomber og mineringer er ryddet, skriver de.

Civile krænkes

Ngo'erne udtrykker dyb bekymring over rapporter, som viser, at civiles sikkerhed og rettigheder sættes over styr af alle aktører i konflikten.

Det drejer sig blandt andet om seksuelle overgreb, konfiskation af personlige papirer, rekruttering af børn, diskrimination, tilfældige anholdelser og frihedsberøvelser og tortur.

Organisationerne opfordrer aktørerne til at respektere civiles rettigheder, uanset om de muligvis tidligere har været relaterede til IS.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Ellers underminerer det mulighederne og perspektiverne for forsoning«, lyder det i ppellen.

Danmark kommer med flere midler

Danmark vil deltage i genopretningen af Mosul og afsætter flere penge til indsatsen, oplyser udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet.

»Der venter en enorm opgave med at få byen tilbage på fode og sikre, at nye konflikter ikke opstår. Derfor afsætter vi 21 millioner kroner i 2017 og yderligere 25 millioner kroner i 2018 til minerydning«, skriver ministeriet i dag.

Det vurderes, at flere end 800.000 mennesker er fordrevet fra Mosul, men omkring 200.000 er allerede begyndt at vende hjem.

»Der venter et stort arbejde med minerydning og genopbygning, før alle de internt fordrevne kan vende hjem og genoptage et mere normalt liv. Vi planlægger samtidig at øge vores bidrag til stabilisering i Irak og Syrien med et trecifret millionbeløb senere på året, så fordrevne irakere kan vende tilbage til deres hjem«, oplyser Anders Samuelsen i pressemeddelelsen.

I et interview med nyhedsbureauet Reuters forklarede Lise Grande, der er FN's koordinator på området, forleden, at arbejdet kommer til at koste omkring en milliard dollar. Det svarer til cirka 6,5 milliarder kroner, skriver Ritzau.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden