Christopher Wray, der er nomineret til posten som FBI-direktør af Donald Trump, tages i ed forud for en 'bekræftelses'-høring i Senatet.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Christopher Wray, der er nomineret til posten som FBI-direktør af Donald Trump, tages i ed forud for en 'bekræftelses'-høring i Senatet.

Internationalt

Kommende FBI-direktør: Der er ingen heksejagt på Trump

Den måske kommende FBI-direktør er loyal over for forfatningen og loven - ikke præsidenten, fremgår det efter en godkendelses-høring i Senatet 12. juli.

Internationalt

Donald Trumps nominerede til posten som ny FBI-direktør, Christopher Wray, synes at være uenig med den amerikanske præsident i mange spørgsmål.

Det fremgår efter en høring i Senatet 12 juli, rapporterer flere amerikanske medier heriblandt Washington Post.

Høringen fandt sted i Washington foran en komité i Senatet, hvor demokratiske og republikanske senatorer afhørte Wray med henblik på at godkende ham som fremtidig FBI-direktør. Der skal findes en ny mand til posten, da Trump tidligere i år fyrede James Comey.

Den måske kommende FBI-direktør skulle svare på spørgsmål om hans upartiskhed, uafhængighed og syn på den igangværende efterforskning om Ruslands påståede indblanding i præsidentvalget 2016.

Jeg mener ikke, at Direktør-Mueller er på en heksejagt

En efterforskning, som Rober Mueller har overtaget, efter Trumps abrupte afskedigelse i maj af den tidligere FBI-direktør James Comey.

Ikke en heksejagt

I løbet af høringen kom det frem, at Christopher Wray ikke er enig i Trumps udlægning af den igangværende efterforskning, som præsidenten kalder for en 'heksejagt'.

»Jeg mener ikke, at Direktør-Mueller er på en heksejagt«, sagde Wray under høringen og tilføjer, at han ikke ser nogen grund til at tvivle på efterretningsvæsenets konklusioner: At Rusland blandede sig i det amerikanske valg i 2016 for at hjælpe Donald Trump ind i Det Hvide Hus.

En konklusion, som Donald Trump gentagne gange har afvist.

Alle gode gange seks

Christopher Wray, der er udpeget af Donald Trump, forsikrede under høringen, at han bliver en apolitisk, uafhængig FBI-direktør - ikke Trumps forlængede arm i FBI.

Ifølge net-magasinet Vox stod det klart hele seks gange i løbet af høringen, at Wray er meget uenig med USA's Commander in Chief.

Blandt andet blev der spurgt ind til de private møder, som Trump havde med tidligere FBI-direktør James Comey - for eksempel mødet i Det Ovale Værelse, som ifølge Comey gjorde ham »utilpas«.

»Det er usædvanligt, hvis nogen form for en-til-en møder mellem en FBI-direktør og en præsident finder sted. Jeg synes, forholdet mellem en FBI-direktør og en præsident skal være professionelt, ikke venskabeligt«, lød svaret fra Wray, da han blev spurgt om, hvad han ville gøre, hvis han blev bedt om at mødes med præsidenten privat.

Comey-fyring spøger

I det hele taget hang spøgelset fra Comeys pludselige fyring over høringen. Det skyldes ifølge Washington Post, at man i fremtiden gerne vil undgå en gentagelse af den kontroversielle afskedigelse.

Under en tidligere høring fortalte Comey, hvordan han var blevet afkrævet et løfte om loyalitet af Trump og blevet opfordret til at droppe en igangværende undersøgelse af tidligere sikkerhedsrådgiver Michael T. Flynn.

Wray fortalte under høringen, at han ikke var blevet afkrævet en lignede loyalitets-ed og tilføjede:

»Og jeg har helt sikkert ikke tilbudt et (loyalitetsløfte red.). Min loyalitet ligger hos forfatningen og loven«.

Til spørgsmålet om hvad Wray ville gøre, hvis præsidenten bad ham handle uetisk - som for eksempel at droppe en efterforskning utidigt - svarede Wray:

»Jeg ville prøve at tale ham fra det, og hvis det fejlede, ville jeg træde tilbage som FBI-direktør«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce