Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Christopher Wray, der er nomineret til posten som FBI-direktør af Donald Trump, tages i ed forud for en 'bekræftelses'-høring i Senatet.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Christopher Wray, der er nomineret til posten som FBI-direktør af Donald Trump, tages i ed forud for en 'bekræftelses'-høring i Senatet.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommende FBI-direktør: Der er ingen heksejagt på Trump

Den måske kommende FBI-direktør er loyal over for forfatningen og loven - ikke præsidenten, fremgår det efter en godkendelses-høring i Senatet 12. juli.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Donald Trumps nominerede til posten som ny FBI-direktør, Christopher Wray, synes at være uenig med den amerikanske præsident i mange spørgsmål.

Det fremgår efter en høring i Senatet 12 juli, rapporterer flere amerikanske medier heriblandt Washington Post.

Høringen fandt sted i Washington foran en komité i Senatet, hvor demokratiske og republikanske senatorer afhørte Wray med henblik på at godkende ham som fremtidig FBI-direktør. Der skal findes en ny mand til posten, da Trump tidligere i år fyrede James Comey.

Den måske kommende FBI-direktør skulle svare på spørgsmål om hans upartiskhed, uafhængighed og syn på den igangværende efterforskning om Ruslands påståede indblanding i præsidentvalget 2016.

Jeg mener ikke, at Direktør-Mueller er på en heksejagt

En efterforskning, som Rober Mueller har overtaget, efter Trumps abrupte afskedigelse i maj af den tidligere FBI-direktør James Comey.

Ikke en heksejagt

I løbet af høringen kom det frem, at Christopher Wray ikke er enig i Trumps udlægning af den igangværende efterforskning, som præsidenten kalder for en 'heksejagt'.

»Jeg mener ikke, at Direktør-Mueller er på en heksejagt«, sagde Wray under høringen og tilføjer, at han ikke ser nogen grund til at tvivle på efterretningsvæsenets konklusioner: At Rusland blandede sig i det amerikanske valg i 2016 for at hjælpe Donald Trump ind i Det Hvide Hus.

En konklusion, som Donald Trump gentagne gange har afvist.

Alle gode gange seks

Christopher Wray, der er udpeget af Donald Trump, forsikrede under høringen, at han bliver en apolitisk, uafhængig FBI-direktør - ikke Trumps forlængede arm i FBI.

Ifølge net-magasinet Vox stod det klart hele seks gange i løbet af høringen, at Wray er meget uenig med USA's Commander in Chief.

Blandt andet blev der spurgt ind til de private møder, som Trump havde med tidligere FBI-direktør James Comey - for eksempel mødet i Det Ovale Værelse, som ifølge Comey gjorde ham »utilpas«.

»Det er usædvanligt, hvis nogen form for en-til-en møder mellem en FBI-direktør og en præsident finder sted. Jeg synes, forholdet mellem en FBI-direktør og en præsident skal være professionelt, ikke venskabeligt«, lød svaret fra Wray, da han blev spurgt om, hvad han ville gøre, hvis han blev bedt om at mødes med præsidenten privat.

Comey-fyring spøger

I det hele taget hang spøgelset fra Comeys pludselige fyring over høringen. Det skyldes ifølge Washington Post, at man i fremtiden gerne vil undgå en gentagelse af den kontroversielle afskedigelse.

Under en tidligere høring fortalte Comey, hvordan han var blevet afkrævet et løfte om loyalitet af Trump og blevet opfordret til at droppe en igangværende undersøgelse af tidligere sikkerhedsrådgiver Michael T. Flynn.

Wray fortalte under høringen, at han ikke var blevet afkrævet en lignede loyalitets-ed og tilføjede:

»Og jeg har helt sikkert ikke tilbudt et (loyalitetsløfte red.). Min loyalitet ligger hos forfatningen og loven«.

Til spørgsmålet om hvad Wray ville gøre, hvis præsidenten bad ham handle uetisk - som for eksempel at droppe en efterforskning utidigt - svarede Wray:

»Jeg ville prøve at tale ham fra det, og hvis det fejlede, ville jeg træde tilbage som FBI-direktør«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden