Ifølge PET har det i år primært været yngre kvinder fra Danmark, der er rejst til konflikt-zonerne i Syrien og Irak.
Foto: AP

Ifølge PET har det i år primært været yngre kvinder fra Danmark, der er rejst til konflikt-zonerne i Syrien og Irak.

Internationalt

Tyrkiet: Vi har udvist 23 terrormistænkte til Danmark

Ifølge en ny rapport fra indenrigsministeriet i Tyrkiet har knap 200 mennesker med bånd til Danmark fået indrejse-forbud for at ville krydse grænsen ind til konflikt-zonerne i Syrien og Irak, hvor IS er under hårdt pres.

Internationalt

Hvis man skal tro de tyrkiske sikkerhedsmyndigheder, har de haft travlt de seneste år med at tilbageholde og udvise næsten 5.000 mistænkte udenlandske fremmedkrigere for Islamisk Stat (IS).

Det gælder i høj grad også mennesker med tilknytning til Danmark, fremgår det af en ny rapport fra det tyrkiske indenrigsministerium om landets kamp mod den hårdt pressede islamistiske terrorbevægelse.

Længe var der en åben motorvej ind i Syrien for udenlandske fremmedkrigere, men det ændrede sig med terrorattentaterne mod Tyrkiet

På listen over de 10 EU-lande, der har fået anholdt og udvist flest borgere på vej ind i Syrien og Irak, ligger Danmark på syvendepladsen med 23 tilbageholdte. I toppen figurerer Frankrig, Tyskland, Storbritannien og Sverige.

Samtidig har de tyrkiske myndigheder angiveligt givet 196 mennesker fra Danmark indrejseforbud, fordi de er under mistanke for at tilhøre den militante sunnimuslimske gruppering eller for at ville snige sig ind i konfliktzonerne.

Ifølge den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp fra Forsvarshøjskolen i Stockholm skal man som regel tage tyrkiske regeringsudgivelser med en skovl salt, og især når de drejer sig om truslen fra kurdiske oprørsgrupper.

Men tallene i rapporten om Tyrkiets kamp mod Daesh – som Islamisk Stat bliver kaldt der – lader ifølge forskeren til at være solide og flugter med de skøn over antallet af fremmedkrigere, som de vestlige efterretningstjenester løbende har offentliggjort.

Sidste år anslog Politiets Efterretningstjeneste (PET), at mindst 135 danskere var rejst til Syrien og Irak for at slås for især IS, der nu er tæt på at være knækket i de to krigsramte lande.

»Rapporten giver et ganske interessant indblik i kampen mod IS set fra tyrkernes side. Mange forskellige nationaliteter er blevet afvist på grænsen til konfliktområderne, og især Sverige, men også Danmark har mange Syriens-krigere i forhold til landenes størrelser. Kvinder har udgjort en stadig større del af dem, der slutter sig til bevægelsen«, siger Magnus Ranstorp.

Efterlyst i Danmark

Tyrkiet blev i begyndelsen kritiseret skarpt for at gøre alt for lidt i kampen mod Islamisk Stat og tværtimod se en interesse i at lade udenlandske fremmedkrigere krydse grænsen for at destabilisere Assad-regimet i Syrien.

»Længe var der en åben motorvej ind i Syrien for udenlandske fremmedkrigere, men det ændrede sig med terrorattentaterne mod Tyrkiet og den negative indvirkning på turistbranchen«, siger Magnus Ranstorp.

I den nye rapport tøver Tyrkiet ikke med at fremhæve sin egen rolle i kampen mod IS og udnævne sig selv som det land, der har været hårdest ramt af den militante bevægelse. Over 300 mennesker har mistet livet ved 14 store angreb i Tyrkiet.

Nytårsaften gik det ud over en natklub i Istanbul, hvor 39 blev mejet ned, og hvor tyrkisk politi nu efterlyser en mand med bopæl i Danmark for at have leveret blandt andet en Kalashnikov-riffel til den usbekiske gerningsmand. Det skulle fremgå af et anklageskrift, som Ekstra Bladet har set.

PET har i den forbindelse bekræftet, at Sydøstjyllands Politi i sidste måned anholdt og sigtede en person efter terrorlovgivningen, men den pågældende er siden løsladt.

Til gengæld har Danmark stadig ikke fået fat i islamkritikeren Lars Hedegaards formodede og efterlyste attentatmand, som Tyrkiet efter alt at dømme løslod fra fængsel for at udveksle ham med gidsler, som IS havde taget.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den 30-årige eftersøgte for attentatet i 2013 mod Lars Hedegaard menes at skjule sig i Syrien og befinde sig højt oppe i IS-bevægelsens hierarki, medmindre han er blevet slået ihjel under de hårde kampe.

Jihadisterne er tæt på at være knækket i både deres syriske højborg Raqqa og den irakiske by Mosul, hvor IS-lederen, den muligvis dræbte Abu Bakr al-Baghdadi, i 2014 udråbte et selverklæret kalifat.

Ifølge rapporten fra det tyrkiske indenrigsministerium vil IS dog vedblive at være en trussel i fremtiden, selv om bevægelsen har lidt »betydelige tab«.

Den er dog ikke slået definitivt og vil rette nye angreb mod lande i den internationale koalition, hedder det.

Hvad indad tabes

I Europa er frygten, at et stort antal fremmedkrigere nu vender tilbage og bruger deres militære erfaring og »voldsparathed«. Eller som PET’s chef, Finn Borch Andersen, udtrykte det tidligere i år:

»IS er under øget pres af den internationale koalition og af den lokale modstand. IS fokuserer derfor mere på at ramme mål i Vesten. Man kan sige, at IS forsøger at vinde udadtil, hvad man taber indadtil«.

Truslen mod Danmark er fortsat alvorlig, lyder det fra PET, og forleden fik en 21-årig syrisk mand seks og et halvt års fængsel ved en tysk domstol for terrorplaner mod København. Han blev anholdt sidste år ved grænsen med rygsækken fuld af bombeingredienser.

Generelt har der været en markant stigning i antallet af angreb og angrebsforsøg mod Europa, mens trafikken af fremmedkrigere fra Tyrkiet ind i Syrien og Irak er gået stærkt tilbage de seneste mange måneder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I år har det ifølge PET primært været yngre kvinder fra Danmark, der er rejst til konfliktzonerne.

Når det gælder indholdet af den nye tyrkiske rapport om IS, de 23 udvisninger til Danmark og 196 indrejseforbud for danskere, har PET intet at bemærke.

Sikkerhedstjenesten kommenterer ikke på oplysninger fra andre landes myndigheder, men samarbejder med Tyrkiet om bekæmpelse af international terrorisme, skriver PET i et skriftligt svar.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce